rektorvalg UiO

Trakk Harald Eia opp av valghatten

I tolvte time dukket direktøren for Kreftregisteret, Giske Ursin, opp og sa hun vil bli rektor ved Universitetet i Oslo. Og så trakk hun Harald Eia opp av hatten.

Harald Eia utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre under Arendalsuka i 2024. Nå skal han utfordre og mobilisere ansatte og studenter ved landets eldste universitet til å stemme på rektorteamet han er en del av, og som er ledet av Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Giske Ursin, professor II ved Institutt for medisinske basalfag ved UiO og direktør for Kreftregisteret, har meldt seg på som rektorkandidat ved UiO i tolvte time.

Torsdag ettermiddag kunne så Uniforum fortelle at Ursin har med seg Harald Eia i sitt rektorteam. 

Harald Eia bekrefter sin deltakelse overfor Khrono torsdag kveld.

FAKTA

Fem rektorer skal velges denne våren

  • Universitetet i Oslo (UiO), NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og Universitetet i Bergen (UiB) skal alle velge rektorer denne våren. Det samme skal de ansatte og studentene ved Norges idrettshøgskole (NIH) og Norges musikkhøgskole (NMH). 
  • Ved UiB og Musikkhøgskolen stiller sittende rektor for en ny periode, mens ved NMBU, UiO og Idrettshøgskolen er det ingen rektorer som forsvarer sin posisjon.
  • Svein Stølen (UiO) og Lars Tore Ronglan (NIH) har begge sittet i to perioder. Ved NMBU har de byttet fra ansatte til valgt rektor denne gang. Sittende ansatt rektor er Siri Fjellheim.
  • Ved UiO har det nå meldt seg hele tre team i kampen om å bli det neste rektoratet. Alle teamene er ledet av tre kvinner. Ragnhild Hennum, dekan Det juridiske fakultet, dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo og direktør for Kreftregisteret Giske Ursin.
  • Ved Idrettshøgskolen ser det nå ut til å brygge til ordentlig valgkamp. Én kandidat har meldt seg, mens andre er i tenkeboksen. Fristen her er 17. februar.
  • Ved Musikkhøgskolen sitter foreløpig andre enn sittende rektor Astrid Kvalbein stille i båten. Fristen her er 24. januar.
  • Ved Universitetet i Bergen utfordrer Lise Øvreås Margareth hagen. Fristen for andre til å melde seg er 5. februar.

— Det har vært litt hektiske dager, og det er ikke så lenge siden jeg ble spurt. Men folka som er med her er en bra gjeng, har fine visjoner og vet hva de driver med. Jeg er en tillitsfull person, så da sa jeg ja til å bli med hvis de tenker jeg kan ha en funksjon i et slikt team, sier Eia.

— Universitetene viktigere enn noen gang

Han forteller at han har sagt fra at han er ikke noen ledertype, og ei heller har han mye erfaring med å bygge organisasjoner.

— Det jeg har en god del erfaring med, er å formidle. Formidle innhold og komplekse ting, og formidle dette på en interessant måte, det har jeg en god del erfaring med, og hvis dette kan brukes i en slik sammenheng, er jo det spennende, sier Eia.

— Du er vel også kjent for å være en person som utfordrer vedtatte sannheter? 

— Vi lever i en tid der mange mener mye og sterkt om det meste, og det sirkulerer veldig mye informasjon, som man ikke riktig vet bakgrunnen for eller opphavet til. I en slik tid tenker jeg universitetene er viktigere enn noen gang. Det handler sånn sett ikke egentlig om å utfordre vedtatte sannheter, men å stille gode og interessante spørsmål, og at forskere må tørre å stå i debatter der de må ta kontroversielle standpunkter, sier Eia.

Han henviser eksempelvis til debatten som nylig gikk rundt screening som metode for bedre helse, der kanskje vanlige folk tenker at dette er lurt, men forskerne har andre innspill og synspunkter, og må vise fram upopulære standpunkter, opp mot utbredte oppfatninger.

Han trekker også fram at vi lever i en tid hvor folk verken er så flinke til å lese eller så opptatt av det, samtidig som de kan høre på evig lange podkaster om norsk historie og annet. 

— Det er et sug etter kunnskap der ute, og universiteter og forskere har en kjempeviktig jobb i vår tid, sier Eia.

Vil utgjøre en forskjell

Tidligere har det vært klart at Ursin vil ha med seg medisinprofessor Stefan Krauss. I tillegg er Heidi Beate Bentzen fra Senter for medisinsk etikk ved UiO og seksjonssjef Beate Rygg Johnsen fra Veksthuset for verdiskaping ved UiO, nevnt som viserektorer.

— Vi ønsker å gjøre en forskjell. Vi tror at UiO har behov for en kursendring, en transformasjon. Det mener vi at vi skal få til med vår erfaring og ikke minst med vårt engasjement, sa Ursin til Uniforum.

Onsdag 8. januar var siste frist for å melde seg på i rektorkampen ved UiO, og leder av letekomiteen Dag Michalsen bekrefter overfor Khrono at det ikke kommer flere kandidater nå.

— Letekomiteen mener det siste teamet vil styrke valgkampen, skriver Michalsen til Khrono.

De to andre teamene

Ved UiO er det i tillegg til den sist påmeldte kandidaten, Giske Ursin fra Kreftregisteret, to dekaner som stiller til valg. Det er dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, og dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum.

Harbo stiller til valg med instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen, dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen. 

Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Powered by Labrador CMS