Det høye frafallet blant førsteårs odontologistudenter trekkes fram som grunnlag for å vurdere nye opptakskriterier. Ill.foto: Margit Selsjord / OD UiO

Tannlegeutdanningen i Oslo vurderer også opptaksprøve

Opptak. Det odontologiske fakultet ved UiO lar seg inspirere av Det medisinske fakultet, som skal teste ut opptaksprøve på medisinstudiet. Håpet er å få ned høyt frafall.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har tidligere fortalt at medisinstudiet ved Universitetet i Oslo (UiO) skal teste ut en ordning med opptaksprøve for en kvote av søkerne.

Formålet er å avlaste karakterinflasjonen ved landets mest populære utdanning, gi større mulighet for studentmangfold og gi spesielt motiverte og egnede søkere en annen inngang enn å forbedre karakterer fra videregående.

Vi vet at tannlegeyrket på samme måte som legeyrket krever andre egenskaper enn bare å være «karakterflink».

Amer Sehic

Nå melder Det odontologiske fakultet ved UiO at det kan bli aktuelt for tannlegestudiet å innføre en lignende prøveordning.

— Vi vet at tannlegeyrket på samme måte som legeyrket krever andre egenskaper enn bare å være «karakterflink». Empati, kommunikasjon, sosiale evner og samfunnsengasjement er utrolig viktige faktorer, sier Amer Sehic, prodekan for studier ved Det odontologiske fakultet.

Sliter med frafall

Tannlegestudiet ligger ikke langt bak medisin i poenggrense for opptak. 65,0 var grensen for odontologi ved UiO i sommerens hovedopptak, mot 68,5 på medisin ved UiO. Også kjønnsfordelingen på utdanningene ligner: Den er i sterk ubalanse, med 70-80 prosent kvinnelige studenter.

FAKTA

Poenggrenser 2018, topp 10:

Basert på poenggrense i ordinær kvote ved hovedopptak 2018

  • UiO Medisin, høst: 68,5
  • UiO Medisin, vår: 67,2
  • NTNU Medisin: 67,0
  • UiB Medisin: 66,6
  • UiT Medisin: 66,4
  • UiO Psykologi, høst: 66,2
  • UiO Odontologi: 65,0
  • UiO Psykologi, vår: 64,9
  • UiB Odontologi: 64,5
  • NTNU Industriell økonomi og teknologiledelse: 64,2

Kilde: Samordna opptak

Amer Sehic, prodekan for studier, Det odontologiske fakultet UiO. Foto: Per Gran / OD UiO

Men odontologi har en utfordring som ikke gjelder like sterkt på medisin: Høyt frafall, særlig blant førsteårsstudenter. Enkelte år rundt 20 prosent.

— Dette er noe vi ikke blir helt kloke på, og som har vedvart selv om vi har gjort mange ulike grep. Derfor er det naturlig at vi tar en grundig vurdering av våre opptakskriterier, og om vi eventuelt skal forsøke på en lignende prøveordning som Det medisinske fakultet, sier Sehic.

Tanken om at fakultetet skal vurdere alternative opptakskriterier har vært diskutert i fakultetets Programutvalg for studier og studieprogram. Neste steg blir å innhente synspunkter fra studentene selv, før et forslag kan legges fram for programutvalg og fakultetsstyre.

Ser mot samme test

Når Det medisinske fakultet kommer i gang med prøveordningen i 2019 eller 2020, skal de bruke resultatene fra flervalgstesten Unitest som opptakskriterium for 20 prosent av søkerne.

Testen er generell, og skal måle egnethet for høyere utdanning via områder som kritisk tenking, språkforståelse og problemløsning. Søkerne må fremdeles kunne vise til et karaktersnitt på 5 fra videregående skole.

Unitest er utviklet av ACER - The Australian Council for Educational Research, og er i bruk i blant annet Storbritannia og Danmark.

— Testen virker nøye gjennomarbeidet, og med gode resultater ved lignende bruk tidligere, så det er svært interessant for oss å se hvordan medisinstudiet kan ende opp med å bruke den i sitt opptak, sier Sehic.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS