studiestart
Studiesteder forbereder seg på å forebygge ensomhet blant ferske studenter
— Det tar tid å bli student, det er noe som må læres. Vær tålmodig, er psykologens beste råd til årets ferske studenter.
Studiestart nærmer seg, og studentsamskipnadene og studentorganisasjonene skal tilrettelegge for en god start på studentlivet. I studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) i fjor oppga tre av fire studenter at de var fornøyde med studiebyen sin. En markant økning etter en sterk nedgang i 2021.
Til tross for at flertallet av studentene er tilfreds med byen de studerer i, viser undersøkelsen at 41 prosent har få eller ingen venner på studiestedet.
— Tar tid
– Det tar tid å etablere gode relasjoner, og det er ikke uvanlig at studenter tar kontakt fordi de føler på ensomhet, sier Marianne Ingeborg Karlsen, avdelingsleder i studentsamskipnaden for Gjøvik, Ålesund og Trondheim, SIT.
— Det er viktig å huske at mange andre studenter føler det på samme måte, og det finnes ofte organiserte sosiale aktiviteter og arrangementer ved studiestedet som kan hjelpe til med å lette overgangen og skape nettverk. Å delta i fadderuken og andre sosiale arrangement i starten, legger et godt grunnlag for resten av studietiden, sier hun.
Karlsen forteller at studentsamskipnadene rundt om i Norge har flere tilbud dersom studentene trenger noen å snakke med fordi overgangen til studenttilværelsen er vanskelig.
Dette er noen av tilbudene:
Studentsamskipnaden i Stavanger, SiS: SiS Helse har flere råd og tilbud, som studenter helt gratis kan finne på nettsiden under overskriften«Jeg kjenner meg ensom». Det omfatter blant annet kurs for å takle ensomhet, sammen med andre studenter og samtaleterapi.
Studentsamskipnaden i Bergen, Sammen: «Treningsbuddy» er et tilbud fra Trene Sammen som lar deltakerne finne en likesinnet treningsvenn. Tilbudet passer for alle som ønsker å finne en partner å trene sammen med. Deltakerne kan selv velge hvilken aktivitet de er interessert i og hvor ofte de ønsker å møte sin nye treningsbuddy. Valget av aktiviteter kan baseres på tidligere erfaring eller være en utforskning av nye treningsformer, og tidligere treningserfaring er ikke nødvendig.
Studentsamskipnaden i Østfold, SiØ: «Prek og bli sprek» henvender seg til studenter som ønsker å bli kjent med andre, kanskje sliter med å komme seg ut, eller har et ønske om å starte med fysisk aktivitet. «Prek og bli sprek» er en uformell, ukentlig gruppegåtur sammen med andre studenter og en personlig trener.
Frivillighet er viktig
Studentersamfunnet i Sogndal, Meieriet, ble kåret til årets studentorganisasjon på Vestlandet. Juryen vektla spesielt organisasjonens evne til å inkludere studentene og skape en møteplass for alle.
— Vi har flere grupper på huset, som studentene kan være med i. Som student kan man være med på blant annet rollespill, podcastproduksjon, sang og dans. Det er viktig at det finnes tilbud for alle. De frivillige på huset får også være med på blåtur, i tillegg til at vi arrangerer julebord som alle kan delta på, sier styreleder Steinar Eskeland.
Han mener studentorganisasjonene spiller en viktig rolle i arbeidet med å forebygge ensomhet blant studenter.
– Å delta som frivillig i studentersamfunnet bidrar til at man kan sosialisere seg og er viktig for studentlivet som helhet. Å være frivillig krever litt arbeid, men for mange er det stor gevinst i å kunne gjøre dette sammen med andre.
Han ble selv student rett etter videregående, og husker starten av studietiden som ny og spennende, men også litt overveldende.
– Å være student er helt nytt for mange. Som studentorganisasjon tilrettelegger vi for at alle skal få engasjere seg i noe de synes er gøy og senker terskelen for å delta. I Sogndal er vi det eneste studenthuset, noe som tydeliggjør hvor viktig det er med en møteplass utenfor skolen.
Fysisk aktivitet mot psykiske plager
Fjorårets SHoT-undersøkelse viste også at 42 prosent av studentene rapporterer om psykiske plager.
Psykologspesialist i Sammen, Øystein Sandven, forteller at ensomhet på sikt kan gi psykiske plager, selv om det ikke alltid har en direkte sammenheng.
– Det er viktig å understreke at ensomhet ikke alltid er en kronisk tilstand, men ofte situasjonsbestemt. Det kan være vanskelig å skape nye nettverk på et helt nytt sted, sier Sandven.
Han påpeker at fysisk aktivitet kan være et godt forebyggende tiltak, både mot ensomhet og psykiske plager.
– Å delta i en sport sammen med andre studenter skaper både nettverk og bedrer den fysiske helsen, som på sikt er et godt tiltak mot psykiske plager og ensomhet, sier Sandven.
Psykologspesialistens råd til nye studenter:
- Vær tålmodig med deg selv den første tiden. Ting tar tid, men stabiliserer seg ofte dersom man lager gode rutiner og engasjerer seg i studentmiljøet fra start.
- Ikke vær redd for å be om hjelp, både mer erfarne studenter, studentmentorer, studieveiledere og ansatte helsepersonell svarer gjerne på spørsmål.
- Husk at det er helt normalt å ha vanskelige perioder. Det tar tid å bli student, det er noe som må læres.