studentundersøkelse
4 av 10 mangler venner på studiestedet: – Jeg satt nok mest alene i lunsjen
41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt, viser ny undersøkelse. –– Jeg havnet litt på utsiden og var usikker på hvem jeg skulle snakke med, sier Marwa Nader.
På plenen på Blindern blir de ferske studentene på utviklingsstudier kjent gjennom navneleker og «speed dating». Studentene i faddergruppen sier hva de heter, etterfulgt av et dyr med samme forbokstav.
– «Marwa Muldvarp», sier fadder Marwa Nader.
Dette semesteret håper hun å bli kjent med litt flere av medstudentene sine. Hun kom nemlig tilbake til studiene våren 2022, etter å ha vært i militæret i ett år. Plutselig kjente hun ingen på kullet sitt.
– Jeg havnet litt på utsiden og var usikker på hvem jeg skulle snakke med, sier hun.
De andre hadde blitt kjent med hverandre og var ferdige med å være nye og nervøse studenter. I begynnelsen av semesteret var samfunnet dessuten delvis nedstengt.
– Jeg satt nok mest alene i lunsjen. Jeg snakket kanskje med de andre inne i forelesningssalen, og så gikk alle til sitt, sier hun.
Overrasket over tallene
Hun er langt fra den eneste som har hatt det slik. Tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2022 viser at 41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet.
Nesten 60 000 studenter har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført i februar og mars i år.
Deler av undersøkelsen presenteres på et arrangement på Arendalsuka i dag, der blant andre helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol deltar. Undersøkelsen i sin helhet legges fram i september.
Kari-Jussie Lønning, som er leder for styringsgruppen for SHoT, synes det er litt overraskende at så mange studenter har få eller ingen venner på studiestedet.
– Hvis du ikke har en venn, eller kun én venn, så er du sårbar for å kunne føle deg ensom. Og i en overgangsfase, som studietiden er, blir det å føle tilhørighet og trygghet og ha gode rammer, viktig. Det er vanskelig å få til læring og mestring hvis du ikke opplever at du har noen å dele dagene med på studiestedet, sier hun.
Lønning sier at pandemien kan ha påvirket tallene, og at situasjonen kan ha bedret seg noe.
Student Marwa Nader er ikke så overrasket over funnene.
– Jeg ser veldig mange som bare kommer på skolen og sitter og leser, og så drar de hjem, sier hun.
Selv om hun klarte seg helt fint forrige semester, hadde det også vært bra å ha noen henge med.
– Når forelesningen var over og alle gikk til lunsj, var det litt kjipt å føle at det var vanskelig å si «hei, kan jeg sitte med dere?», sier Nader, som kommer fra Oslo og hadde venner i byen fra før av.
Les også: Sånn har studentene hatt det under koronapandemien
Vi dekker Arendalsuka TIPS KHRONO
Tips våre journalister Tor Arne Fanghol (95036673), Hege Larsen (94895453), Mats Arnesen (95446697) eller redaktør Tove Lie (91322012).
Særlig to ting hjelper
Men ifølge undersøkelsen er det to ting som hjelper betraktelig for å få venner, nemlig å delta i fadderuken og i studentforeninger.
Blant de som ikke hadde deltatt i fadderordningen, var det 54 prosent som hadde få eller ingen venner. Blant de som deltok, var tallet betraktelig lavere, 33 prosent.
– Jeg føler at jeg har sett deg før, sier Eline Finjarn fra Bærum til Vegar Gulbrandsen fra Hønefoss.
På Blindern-plenen står de ferske studentene på to rader og har «speed dating». Spørsmålene hagler. Hvor kommer du fra, hvor gammel er du, hvor lenge har du drevet med dansing og hvor lenge har du spilt håndball?
Studentene Finjarn og Gulbrandsen kjenner noen få på universitetet, men ingen på studieprogrammet sitt.
De synes det er viktig å få seg studievenner. Og da er fadderuken essensiell.
– Jeg tror det blir veldig kjedelig og vanskelig å komme seg igjennom dette uten å ha noen å være i kollokviegruppe med, snakke med og finne på ting utenom studiene, sier Finjarn.
Dette kan du gjøre som ny student
Leder for undersøkelsen, Kari-Jussie Lønning, oppfordrer ferske studenter til å melde seg på fadderuken. Hvis det er forhåndspåmelding, kan du kanskje prøve å etablere kontakt med noen i forkant, foreslår hun.
– Og ikke minst undersøk hva som finnes av foreninger. Ta kontakt og meld deg på. Studentforeninger er i veldig stor grad for å være sammen, ikke for å prestere, sier hun.
– Noen synes dette er veldig morsomt og enkelt greit, andre synes det er litt vanskeligere. Men tør å gjøre dette i starten. For det gir deg så utrolig mange fordeler senere, oppfordrer hun.
Bekymringsfullt
Akkurat spørsmålet om venner har ikke blitt stilt i tidligere SHoT-undersøkelser. Men også tidligere undersøkelser har vist at mange studenter er ensomme.
– At tallene er vedvarende høye, og at man ikke klarer å snu den trenden, er bekymringsfullt, sier Øystein Sandven, som er psykologspesialist ved studentsamskipnaden på Vestlandet.
– Hvilke konsekvenser kan det få at man mangler venner på studiestedet?
– For det første går det direkte på livskvalitet. Vi trenger alle å ha et nettverk. Nære venner som vi støtter oss til og som vi gjør ting sammen med. Og for de fleste er det mye lettere å lykkes med studiene hvis man har et nettverk, sier han.
Han oppfordrer studentene til å utfordre seg selv til å delta på ting, til å overvinne motstanden,D selv om det føles utrygt å ta initiativ.
– Å oppsøke miljøer der en ikke kjenner så mange fra før av, det er en veldig god investering. Det er ikke alltid det skal så mye til før det åpner seg muligheter, sier han.
Håper på sosialt liv utenom studiene
En viktig grunn til at student Marwa Nader meldte seg til å bli fadder, var nettopp at hun ville bli bedre kjent med medstudentene. Eller i hvert fall de ni andre som er faddere på studieprogrammet hennes.
– Dette semesteret håper jeg at jeg i hvert fall blir med på et eller annet sosialt utenfor skolen. Og forhåpentligvis finner jeg meg en kollokviegruppe som skal ta samme fordypning som meg. Og at jeg får nye rutiner, at man kanskje leser hver for seg og møtes til lunsj, sier hun.
Les også: Psykologens tips til ferske studenter: Bli med!