Mer enn 1000 underskrifter mot stipendkutt på under ett døgn
Student. Åtte studentorganisasjoner gjør samlet front mot kuttforslaget i statsbudsjettet, og får god respons på underskriftskampanje.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De foreslåtte endringene i studiefinansieringen for norske studenter vakte umiddelbart reaksjoner da forslaget til statsbudsjett for 2019 ble presentert tidligere denne måneden.
I dag omgjøres inntil 40 prosent av studielånet til stipend, så lenge studenten totalt avlegger normert mengde studiepoeng. Forslaget fra statsbudsjettet er at 15 prosent i stedet skal omgjøres ved fullført grad, og da kun for studiepoeng som inngår i graden. Innsparingen for staten er beregnet til 255 millioner kroner.
Nå slår åtte elev- og studentorganisasjoner seg sammen under parolene #bevarstipendet og #ikkeperfekt for å protestere mot forslaget, og i helga åpnet de et opprop på nettet for signaturer.
— Legger alt ansvar på studentene
Studentorganisasjonene står unisont bak synet på at den foreslåtte endringen utgjør en straff for studenter som av ulike årsaker avbryter studiet eller bytter studieretning.
Forslaget gjør oss bekymret for studenter som møter barrierer i utdanningssituasjonen.
Marte Øien
— Vi mener at regjeringen med dette forslaget legger alt ansvar for frafall over på studentene, framfor å selv komme med konkrete tiltak som kan bidra til økt fullføring, sier nestleder Marte Øien i Norsk studentorganisasjon (NSO).
Hun legger til:
— Forslaget gjør oss bekymret for studenter som møter barrierer i utdanningssituasjonen, det kan være sykdom, manglende tilrettelegging i studiet eller helt andre ting. At de nå skal straffes med mer gjeld, mener vi er helt feil.
- Les også: Lunken mottakelse av statsbudsjettet
Fornøyd med respons
Sammen med NSO står Unge funksjonshemmede, Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Unio-studentene, Elevorganisasjonen, NSF Student, ANSA og NITO Studentene bak opproppet.
Før helga lanserte organisasjonene kampanjen og nettstedet bevarstipendet.no, og søndag formiddag åpnet oppropet for signaturer.
Oppropet hadde mandag formiddag samlet inn 1100 underskrifter.
— Det er vi veldig fornøyd med, det viser at dette er noe som veldig mange bryr seg om. Også flere organisasjoner har sluttet seg til oppropet, blant annet NTL Ung og Norske Sjøoffiserers Forbund, forteller Øien.
Nybø: Sterkere insentiv
Da Khrono spurte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø om bakgrunnen for forslaget, knyttet hun det til et ønske om å hindre frafallet fra høyere utdanning:
— Vi må se på helheten. Vi er på veg mot 11 måneders studiestøtte og vi bygger nye studentboliger. At vi sier at 15 prosent av studielånet kan gjøres om til stipend først etter at man har tatt en grad, gjør vi for å få flere enn 6 av 10 til å fullføre, sa Nybø til Khrono ved budsjettframleggingen 8. oktober.
I et innlegg hos Khrono noen dager senere utdypet hun:
— Vår vurdering er at det er rimelig at utdanning som fører frem til en fullført grad belønnes mer enn utdanning som ikke gjør det. (...) Sammen med en stor satsing på utdanningskvalitet så mener vi det er fornuftig å gi studentene sterkere insentiver for å fullføre påbegynte utdanningsløp. Det er bra for den enkelte og det er bra for samfunnet.
Det resonnementet har NSOs nestleder Marte Øien liten tro på:
— Når vi på ser hvem det er som faller fra studiene, og som dermed utgjør den gruppen man må jobbe for å fange opp, handler det oftest om tilrettelegging, sykdom og andre faktorer som gjør studiene vanskelig å håndtere. Da hjelper det ikke med økonomiske insentiver, sier Øien.
- Les også: Innlegg: Frafall skjer ikke på grunn av for gode økonomiske betingelser
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!