Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Stoltenberg: — Den økonomiske situasjonen er alvorlig Mens universiteter og høgskoler kutter og omstiller, er også forskningsinstituttene økonomiske virkelighet fortsatt stram og alvorlig.
«Nå må vi si stopp!» Guro Lind mobiliserer til protestaksjon Reaksjonene på regjeringens kuttforslag for forskning og høyere utdanning er sterke. — Ja, jeg er forbanna, sier leder i Akademikerne. Og Forskerforbundet mobiliserer til protestaksjon.
Stor usikkerhet om statsbudsjettet. «Se til Sverige», ber rektorer Stor usikkerhet i forkant av framlegging av neste års statsbudsjett mandag. Rektorer ber regjeringen gjøre som Finland og Sverige, og investere mer i forskning.
— Vi har fortsatt sterke og romslige budsjetter til forskning og høyere utdanning her i landet Kunnskapsektoren nedbemanner og omstrukturerer. Sjefen er ikke så pessimistisk: — Vi har fortsatt definitivt en av verdens best finansierte universitets- og høgskolesektorer.
Må se langt etter måltall om forskning og utvikling Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) øker langt mer enn satsing på forskning. Norge er lenger og lenger unna målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning.
SVs alternative budsjett: Lover penger til Griegakademiet Mer penger til psykisk helse, mer studiestøtte — og første spadetak for Griegakademiet i Bergen helst allerede neste år. Det er hovedtrekkene i SVs alternative budsjett.
«Lite ambisiøst», «uheldig», «totalt ubegripelig» og «et svik» Reaksjonene i kunnskapssektoren er mange etter fremleggelsen av forslag til statsbudsjettet.
Ønskjer seg bygg for fem milliardar Universitetet har ei lang liste over byggeprosjekt det ønskjer å få gjennomført dei neste åra. Styret skal drøfta lista — sjå møtet direkte her.
Vurderer sjukepleiarutdanning i Volda Volda ligg midt mellom to byar med sjukepleiarutdanning. Men no skal Høgskulen i Volda vurdera om dei skal be om studieplassar innan sjukepleie eller vernepleie.
Sikrer drift av Medienorge Kunnskapsmiljøet Medienorge fikk ikke penger i statsbudsjettet. Når går tre stifelser sammen om å finansiere drift ut 2023.
Universiteter og høgskoler ber om 2 mrd. ekstra i 2024 Nye studieplasser og bygg er de største postene på ønskelista fra de statlige universitetene og høgskolene til satsinger i 2024, viser innspill til Kunnskapsdepartementet.
Takker for regjeringens førjulsgave — Jula kom tidlig i år, er reaksjonen fra Forskerforbundets leder Guro Lind på regjeringens milliardgave til Forskningsrådet.
Har funnet 1,6 milliarder. — Unngår katastrofe for norsk forskning Unge forskertalenter kan få Fripro-tildeling også i 2023. — Gjelda til Forskningsrådet kan slettes, sier Ola Borten Moe.
Dei ønskjer seg nye bygg. Kan dei håpa på ei førjulsgåve? I forslaget til statsbudsjett ligg det inne null kroner til nytt arkeologisk museum i Stavanger. Det er berre eitt av fleire etterlengta byggeprosjekt som ikkje har fått pengar.
Vil satse hardt på forskning og høyere utdanning Venstre nedprioriterer blant annet petroleumsforskning og AFP-ordningen for å få plass til annen forskning og høyere utdanning i sitt alternative statsbudsjett.
SV vil ha mer studiestøtte, droppe skolepenger og kutte i oljeforskning SV vil gi 500 millioner kroner mer til Forskningsrådet. Det kan sikre Fripro-midler i 2023, tror partiets Freddy Øvstegård.
Musikkutdanninger spiller opp til kamp for nye bygg Musikkutdanningene Oslo, Bergen og Trondheim synger ut mot trange og gamle bygg. — Reell fare for akutt krise, advarer kulturledere i vest.
Rasar mot kutt: Statsråden ringde rektor og avlyste nybygg i Bergen Universitetet i Bergen har hatt ein lang dialog om, og brukt 32 millionar kroner på, nybygg for Griegakademiet. I oktober ringde statsråd Ola Borten Moe direkte til rektor Margareth Hagen og sa stopp.
Går mot raude tal i år, og 2023 kan verta verre Fleire av einingane ved Universitetet i Bergen rapporterer om ein krevjande økonomisk situasjon. Når universitetsleiinga no presenterer budsjett for 2023, er det heller ikkje lysteleg lesing. Sjå styremøtet direkte her.
Tillitsvalgte frykter lengre saksbehandlingstid og dårligere oppfølging av forskningsmiljøene Den varslede nedbemanningen i Forskningsrådet kan få store følger for forskningsmiljøene i Norge, advarer tillitsvalgte. De frykter blant annet at saksbehandlingen av forskningssøknader vil ta lengre tid.
I 40 år har norske studentar lært fransk i Caen. No kan det vera slutt Støtte til det fransk-norske senteret i Caen og til utvekslingsprogam for lærarstudentar kan forsvinna dersom statsbudsjettet vert vedteke.
Ulogisk at regjeringen vil kutte IKT-studieplasser Det stort behov for IKT-kompetanse, skriver Elena Rosnes og Lise Eastgate.
Økte priser koster universiteter og høgskoler flere hundre millioner Høg prisvekst ligger an til å redusere universitetenes og høgskolenes kjøpekraft med flere hundre millioner kroner i år. Neste år kan det bli enda verre.
Statssekretæren fikk blomster for å sikre EU-ordning — Det er veldig hyggelig. Det er ikke først og fremst blomster vi får om dagen, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp).
Budsjettkutt og psykologi på styremøte i Agder Konsekvenser av statsbudsjettet for 2023 og den uvisse situasjonen for et nytt profesjonstudium i psykologi står på dagsordenen på styremøtet ved Universitetet i Agder.
Han styrer eit eige, lite forskingsråd Kven skal betala for forskinga når det vert færre offentlege kroner? I Bergen har Trond Mohn Stiftelse tre milliardar forskingskroner på bok.
Rektorer svarer på kritikk: – Syter og klager ikke, men påpeker det åpenbare Forskningstopp Kyrre Lekve går hardt ut mot norske rektorer i ny bok. Slik svarer Dag Rune Olsen og Margareth Hagen.
Forskningstopp ut mot rektorer:— Krisemaksimerer og har en omtrentlig omgang med fakta — Hvorfor stiller rektorene så lave krav til sin egen omgang med fakta når de debatterer forskning og høyere utdanning, spør eks-politiker og forskningstopp Kyrre Lekve.
Departementet bruker deler av Forskningsrådets bevilgning to ganger Ubrukte midler fra tidligere år finansierer i 2022 nye satsinger i Forskningsrådet, uten bevilgning i 2022 og uten tilbakeføring senere år, mener Nifu-forskere.
Reell nedgang til forskning på sikkerhet og forsvar I fjor brukte Forsvarsdepartementet 1,2 milliarder kroner til forskning innen forsvars- og sikkerhetsområdet. De siste ti årene har bevilgningene likevel sakket akterut.
Kutter oljeforskning, redder kunsthøgskole Regjeringen kutter i oljeforskning og redder kunsthøgskole i Nordland, går det fram av budsjettforliket.
Alvorstung rektor:— Vi har aldri måttet ta et så stort kutt Universitetet i Bergen er bekymret for både samfunnsoppdrag og egne fagmiljøer når de nå skal ta fram ostehøvelen.
Ny runde om ny pensjonsmodell Universitets- og høgskolerådet reagerte på departementets nye pensjonsløsning. Nå skal Finansdepartementet vurdere saken på nytt.
Dei har venta sidan 1930. No vil SV redda veksthuset Først sa Solberg-regjeringa nei, så Støre og hans mannskap. No er SV håpet for Naturhistorisk museum.
Flytter penger fra oljeforskning til satsing på det grønne skiftet I dag starter budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og SV. SV foreslår først og fremst omfordeling på budsjettene for universiteter , høgskoler og Forskningsrådet.
SV vil kreve mange flere millioner til forskning og høyere utdanning Når SV snart går i forhandlinger med Ap og SV vil de jobbe for at universitetene, høgskolene og studentene skal få mer penger.
«Bremsene på for sektor som skal drive Norge fremover» — Nå har budsjettforslaget gått fra dårlig til verre, mener Universitets- og høgskolerådet (UHR).
Øker ikke studiestøtten og kutter i konsulentbruk Norges miljø- og biovitenskapelige universitet får mer penger, men ikke nok, sier rektor Curt Rice. Studiestøtten økes ikke, og Nokut må kutte. Se regjeringens endringsforslag her.
Flittige pandemi-studenter gir en halv milliard ekstra Studentene har gjennomført bedre og produsert flere studiepoeng under pandemien. Det gir mer penger i kassa til flere universiteter og høgskoler.
Borten Moe vil ikke redde kunsthøgskole i distriktet Regjeringen sier nei til studieplasser til Nordland kunst- og filmhøgskole i Lofoten. Dermed henger fusjonen med UiT i en tynn tråd.
Førstegenerasjons-studenter er en vanskeligstilt, men «usynlig» gruppe Det er viktig at det også gjøres tiltak på universitetsnivå for å inkludere og støtte grupper som møter på særegne utfordringer.
Idrettshøgskulen manglar mange millionar. — På grensa til uforsvarleg Norges Idrettshøgskole går over til staten si husleigeordning. Dei får kompensert 20 av 44 millionar kroner.
Få lekkasjer fra Asheims siste forslag til statsbudsjett Avtroppende statsråd Henrik Asheim varsler et stramt forslag til statsbudsjett, som legges fram 12. oktober. Lekkasjene er få.
Disse får ekstra penger i revidert budsjett: — Meget skuffende — Meget skuffende, melder OsloMet-rektor Curt Rice om manglende fullfinansiering av femårig lærerutdanning.
Får halda fram arbeid med nybygg Stortinget har sagt ja til at Universitetet i Bergen kan halda fram arbeidet med prosjektering av nybygg for Griegakademiet. Sjå styremøtet direkte her.
Ville staten skulle betala medieutstyr. Fekk nei. Høgskulen i Volda ville at staten skulle sørga for 30 millionar kroner til medieutstyr i nytt bygg. Men leigar må betala sjølv, seier Kunnskapsdepartementet.
Får 14,6 millioner per år til DNA-laboratorium Endelig avklaring om midler til Rettsgenetisk senter i Tromsø kom da Justiskomiteen avga innstilling natt til lørdag.
Legger 322 millioner ekstra i potten for høyere utdanning Senterpartiet fosser fram og er i ferd om å passere Arbeiderpartiet i størrelse. I dag kommer deres alternative forslag til statsbudsjett.
Khrono livesending fra klokken 12: Reaksjoner på statsbudsjettet Direktesendingen er avsluttet. Se opptaket her.
Etterlyser lekkasje og gode nyheter for lærerutdanning Vi må bare få den milliarden, sier OsloMet-rektor Curt Rice om fullfinansiering av femårig lærerutdanning.
Erna Solberg vil ha flere unge til å få barn. Hvorfor ser ikke da Høyre behovet for en satsing på studenter med barn? Budsjettbehandling. Mindretallet i Utdannings- og forskningskomiteen kommer med flere forslag til Stortinget som vil ha stor innvirkning på dagens studenter, skriver Fam Karine Heer Aas i Norsk studentorganisasjon.
Nifu sin gjennomgang av statsbudsjettet: Realnedgang i bevilgningene til forskning i 2020 Budsjett. Sett i sammenheng med de siste to årene, synes forskningsbudsjetter med liten, ingen eller negativ vekst å bli den nye normalen, ifølge Nifu.
La oss spise kake! Statsbudsjett. Når Tove Lie skriver at Norsk studentorganisasjon kanskje burde ta et hvileskjær i kakespisingen, viser det at våre gjennomslag ikke betyr like mye som institusjonenes tildelinger, skriver Marte Øien.
Det satses på forskning og utdanning som aldri før Budsjett. Forslaget til statsbudsjett viser at regjeringen prioriterer høyere utdanning høyt, og at sektoren sett under ett aldri har hatt bedre rammer og mer penger enn nå, svarer statsråd Iselin Nybø på Khrono-redaktørens kommentar.
Nybø: Jeg kan berolige OsloMet-rektoren Statsbudsjett. Vi har ikke glemt oppfølgingen av lærerutdanningene, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).
Statsbudsjettet svikter studentene i Trondheim Statsbudsjett. Studentene i Trondheim sitter igjen med en følelse av å bli snytt etter at regjeringen la fram sitt statsbudsjett, skriver forfatterne av dette innlegget.
Når studenter bare blir tall Budsjett. Det virker ikke som FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud anerkjenner de påkjenningene som altfor mange studenter sliter med, skriver Daniel Hansen Masvik.
Nord: Ber om drahjelp for å få fart på forskningen for fjerde år på rad Utenfor rammen. Nord universitet ber om mer penger for å klare å øke forskningen. Dette behovet har Nord prøvd å synliggjøre flere år på rad gjennom sine ønsker til budsjett «utenfor rammen».
Mer enn 1000 underskrifter mot stipendkutt på under ett døgn Student. Åtte studentorganisasjoner gjør samlet front mot kuttforslaget i statsbudsjettet, og får god respons på underskriftskampanje.
Innlandet glad for støtte Replikk. Rektor Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet minner statsråd Nybø om at Innlandet har lavest grunnbevilgning av offentlige høyere utdanningsinstitusjoner.
Finansiering av langtidsplanen er fordelt på mange departement Langtidsplan. Brorparten av de 481 millionene som neste år skal gå til opptrapping innen forskning og høyere utdanning, er bevilget over andre budsjett enn Kunnskapsdepartementet sitt. — Helt naturlig, sier Iselin Nybø.
Sju institusjoner får dele på 100 nye sykepleie-studieplasser Regjeringen og KrF er enige om å sette av midler til 100 nye studieplasser innen sykepleie over hele landet. Det skaper jubel i nord, mens landets største sykepleierutdanning ikke er med på lista.
Langsiktig satsing på forskning og utvikling Forskning. Regjeringen har nådd sitt mål, om ett prosent av BNP til forskning og utvikling. Nå er det næringslivets tur, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i dette innlegget.
Budsjettforlik: Slik ser det ut for høyere utdanning og forskning Statsbudsjett 2018. Basisfinansieringen til universiteter og høgskoler øker med 100 millioner kroner, effektiviseringskutt øker også: til 0,7 prosent.
Protester mot pengekutt til gratis juridisk hjelp Det studentdrevne rettshjelpstiltaket Jushjelpa i Midt-Norge må legge ned dersom forslaget til Justisdepartementets budsjett går igjennom.
Mer penger til yrkesfag Regjeringen lover 65 millioner ekstra til yrkesfagene i neste års statsbudsjett, 10 av dem til yrkesfaglærerutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Strakstiltak for å få fleire lærarar i nord Regjeringa foreslår to nye ordningar som skal gjere det attraktivt å bli lærar. Ordninga blir mest attraktiv for dei lengst nord, som kan få kutta studielånet sitt med 45.000 kroner i året. Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet i Bodø reagerer.
Reagerer på at helsefag får studieplasser til IKT Professor i informatikk ved HiOA, Frode Eika Sandnes, reagerer på at rektoratet har lagt masterstudieplasser i IKT til Fakultet for helsefag, og mener at det ikke finnes tilstrekkelig IKT-faglig tyngde der. Prorektor avviser kritikken.
Kvalitetsmeldingen kommer i januar Kvalitetsmeldingen om høyere utdanning er bare en juleferie og litt til, unna. I midten av januar kommer den. Og statssekretær Bjørn Haugstad lover at det ikke blir noen store overraskelser.
Skal bruke tre år på å innføre ny modell for finansiering Nytt finansieringssystem i universitets- og høgskolesektoren skal innføres over tre år. Den negative effekten av innføringen skal halveres i 2017. Dette er stortingskomitéen enig om. Lørdag bankes budsjettet.
Budsjettforlik gir hvileskjær for UiO Jeg hadde aldri trodd at jeg i løpet av min tid som rektor skulle bli nødt til å hente fram ordet «hvileskjær» for å beskrive et budsjett. Nå – etter helgens budsjettenighet – er dette uunngåelig, skriver rektor Ole Petter Ottersen ved UiO.
Det verste budsjettet for UiO i min tid Rektor ved Universitetet i Oslo har aldri tidligere fått et så dårlig budsjett som i 2017. Det ligger an til realnedgang for landets eldste universitet.
Flere stipendiater og 3000 studieplasser Arbeiderpartiet har lagt fram sitt alternative budsjett for 2017 og vil ha flere stipendiater, studieplasser, studentboliger og mer penger til bygg enn regjeringen. Sør- og Vestlandet får mest.
Ønsker 300 mill ekstra til satsing på yrkesfag og digitalisering Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus ber om nær 300 millioner kroner i ekstra midler fram mot 2020.
Foreslår 200 nye stipendiatstillinger Venstre ønsker å smøre overgangen til ny budsjettmodell for høyere utdanningssektor, styrke høgskolene og de nye universitetene, og bygge 3000 nye studentboliger.
Full revers med Isaksens nye finansieringsmodell Direktør ved Universitetet i Agder, Seunn Smith-Tønnessen, er positiv til en ny modell for finansiering, men hun setter sin lit til at Stortinget rydder opp i måten den skal innføres på.
Sentraliseringen i høyere utdanning Av 500 stipendiatstillinger går to til Møre og Romsdal. Hvorfor satser ikke Kunnskapsdepartementet på oss, spør ledelsen ved Høgskolen i Molde og Høgskulen i Volda.
4,7 mrd mer enn budsjettet fra Isaksen Universiteter og høgskoler har levert inn ønskeliste til departementet for 2017. Skal ønskene innfris vil det koste 4,7 milliarder kroner ekstra, eller 17 prosent mer enn den normale budsjettramme tilsier.
Nye studieplasser, mer til fusjonsarbeid, flere studentboliger, bedre finansiering Ønskelista er lang for studenter og ansattes fagforeninger i forkant av statsbudsjettet. I dag klokken 10 blir realitetene offentliggjort.
Ap foreslår 3000 nye studieplasser i 2016 Arbeiderpartiet er bekymret for den økende ledigheten blant unge og det økende behovet for lærere og helsearbeidere. For å møte dette vil de ha 3000 nye studieplasser i velferds- og realfag.
Små endringer i revidert budsjett Finansminister Siv Jensen har ikke gjort store omrokkeringer på kunnskapsministerens budsjett. Nytt senter om høyreekstremisme får 5 millioner i år, og 10 millioner årlig deretter.
Forlanger at løfter til studenter realiseres Norsk studentorganisasjon er klare i sine krav til regjeringen når de i dag starter sine budsjettforhandlinger: Nå må de realisere de løfter som ble gitt før valget i 2013, sier leder Anders Kvernmo Langset.
Jubel for budsjett-nei til skolepenge-forslag Utdanning og forskning får 300 millioner ekstra i budsjettavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF. Det er også satt en stopper for innføring av skolepenger.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år