Debatt ● Ole Fredrik Norbye
Studenters psykiske immunforsvar
Pizza, kurs i studieteknikk, konserter og «Shut up and write». Det er mye god psykisk helse i venner og trygge relasjoner. Dette må vi hjelpe studentene med å bygge opp på studiestedene.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Mange
ble overrasket forrige uke da SHoT la frem en tilleggsundersøkelse som avslørte at én av tre
studenter har psykiske lidelser. Men de av oss som jobber tett på studenter fikk nok dessverre i
større grad bekreftet en mistanke.
Studenter sliter — og det å være student er en trykkoker av faglig og sosialt press som skal håndteres. Nå må regjeringen komme på banen med en løsning. Heldigvis finnes det et tiltak som regjeringen har prøvd før — som hadde stor effekt: gi midler direkte til institusjoner øremerket sosiale og faglige tiltak.
I februar 2022 gav nemlig regjeringen 170 millioner til studentsamskipnader, høgskoler, fagskoler og universiteter. Målet var å hjelpe studenter med å opprettholde studieprogresjon samt etablere flere sosiale lavterskeltilbud etter pandemien.
På NLA Høgskolen i Oslo bidro disse midlene til en rekke tiltak som hadde stor effekt på miljøet. Denne løsningen gav god effekt og gjorde at vi kunne sette i gang tiltak raskt og uten for mye administrasjon.
Hovedgrunnen til at bevilgning gav suksess, var at vi kunne hjelpe studentene mens de allerede var på campus. Studentene kunne komme til frokost på skolen og komme i gang med studiehverdagen tidlig. Vi arrangerte «Shut up and write» der studentene fikk hjelp til å arbeide med oppgaver, samtidig som de fikk servert middag og ble bedre kjent. Vi arrangerte konserter med musikkstudentene våre, men kunne gjøre også det til et sosialt treffpunkt. Og siden alt skjedde på campus var alt alkoholfritt.
Det å kunne kombinere sosiale arenaer med arrangementer som styrket studentens faglige utvikling gav en dobbel bonus til studentenes psykiske helse. De opplevde større faglig mestring, samtidig som de fikk venner.
Det finnes en rekke ulike tilbud og foreninger for studenter. Men for mange studenter er det krevende nok å møte opp på campus til undervisning. De psykiske utfordringene ved å være med å på aktiviteter på fritiden kan bli for store. Derfor er det viktig at de får arenaer knyttet til campus der de kan treffe andre.
Vi samarbeidet med SiO om kurs i studieteknikk, mental helse og andre relevante temaer. Da vi hadde midler til å servere en matbit på disse arrangementene, ble det fullt hus. Det gjorde at flere turte å møte opp. Også de som primært ikke var der for pizza, men som heller hungret etter å døyve ensomheten og kanskje lære litt mer om hvordan de kunne håndtere livet på en bedre måte. Det er mye god psykisk helse i venner og trygge relasjoner, dette må vi hjelpe studentene med å bygge på studiestedene.
Det er veldig bra at det bevilges mer midler til psykologer og andre samtaletjenester. Men som Line Marie Warholm helt korrekt påpeker, kan vi ikke bare gi plaster. Vi må hjelpe studentene med å etablere et godt psykisk immunforsvar.
Det at vi som utdanningsinstitusjoner kan sette i gang tiltak lokalt er svært viktig. Vi vet når studentene er på campus og hvilke tiltak som vil treffe dem best. Da kan vi bygge relasjoner. Det å gi arenaer der studentene kan bygge vennskap er kanskje et av de beste tiltakene vi kan gjøre for å bedre deres psykiske helse. Har du én venn du vet du kan treffe, blir kanskje klumpen i magen litt mindre på vei til forelesning i et stort auditorium.
Utfordring til regjeringen: Årlige kostnader knyttet til psykisk helse er på svimlende 330 milliarder i året. Dersom vi kan forebygge psykiske lidelser gjennom at studentene får oppleve faglig mestring og bygge vennskap er det mye penger å spare. Og hvis det i tillegg kan gi de nydelige studentene våre bedre livskvalitet er det egentlig ikke noe å tenke mer på. Regjeringen bør åpne pengesekken på nytt.