stortingsvalg 2021 ●vilde marie ystmark
Studenter bør stemme Venstre
Takket være EØS-avtalen er det lett for oss studenter å studere i et EU-land uten for mange praktiske og økonomiske hindringer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
VALGKAMP| Valgets første partilederdebatt gikk av stabelen under Arendalsuka. Representantene fra de ulike partiene fikk synliggjort flere skiller som kan hjelpe oss velgere med å avgjøre hvem stemmeseddelen skal gå til. Én viktig skillelinje ble imidlertid underkommunisert: holdningene til EØS-avtalen og europeisk samarbeid om utslippskutt.
SV, Rødt og Senterpartiet går til valg på å si opp EØS-avtalen. Senterpartiets Vedum har uttalt i debatt at han ikke vil skrote EØS-avtalen siden de vil «reforhandle» den – gå Brexit-veien med andre ord. Partiene på venstresiden utgjør en reell fare for EØS-avtalen. Men hva er dette maset om EØS-avtalen? Hvorfor er den så viktig å ivareta?
EØS-avtalen er langt mer enn en handelsavtale – som for øvrig gir norsk næringsliv svært gode betingelser. Takket være EØS-avtalen er det lett for oss studenter å studere i et EU-land uten for mange praktiske og økonomiske hindringer. Takket være EØS og Schengen-samarbeidet kan vi enkelt reise (i alle fall utenom koronatid) for å besøke en kjæreste eller venn over andre landegrenser uten mange stopp med passkontroll. Vi får muligheten til å søke jobb i EU-land på lik linje med nasjonale innbyggere. EØS-avtalen gir oss dessuten en trygghet i at vi kan bli behandlet på sykehus når vi er på reise i Europa – uten at det koster oss noe.
I Storbritannia har vi sett konsekvensene av det mange briter trodde skulle bli en bedre avtale. Bedrifter «rømmer landet» fordi utmeldingen av EU gir dem dårlige betingelser. Britiske studenter har mistet muligheten til enklere og billigere utveksling i Europa. Særlig under korona har vi sett at nordmenn som har flyttet til Storbritannia for studier eller jobb har fått vanskeligheter med å komme seg til Norge. Norsk oppsigelse av EØS-avtalen vil gi mange slike virkninger som vi ikke tenker over i hverdagen – rett og slett fordi mye fungerer så bra at vi tar det for gitt.
Et annet aspekt med EØS er at det bidrar til et tettere europeisk samarbeid. Om det er noe den siste klimarapporten til FN viser, så er det at utslippskutt må skje raskt. Vi må kutte utslipp i Norge, men utslipp må også kuttes i resten av Europa. Det holder ikke å bare samarbeide med skandinaviske land om målet er globale utslippskutt. Dette er grunnen til at regjeringen med Venstre i spissen har gått inn for en omfattende forpliktelse med EU gjennom klimaavtalen.
Klimaavtalen innebærer at Norge og andre land årlig får et utslippsbudsjett og må rapportere inn hvordan forpliktelsene skal innfris. Det er helt klart større press på å kutte utslipp når man er en del av en forpliktende avtale. Skepsis rundt EU og EØS fra de rødgrønne partiene kan innebære at denne ambisiøse og tvingende nødvendige avtalen går til spile. Særlig når MDG viser liten vilje til å gå inn i en regjering.
13. september er det valg. Om EØS-avtalen og utslippskutt skal stå høyt på agendaen er det i realiteten bare Venstre som alltid setter internasjonalt samarbeid og klima høyest. Godt valg!
Les flere valgkampinnleg i Khrono her
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024