eksamen i koronatid
Studenter: — Det er mer stress, det er vanskeligere og vi er dårligere forberedt
Eksamensperioden er godt i gang, og ikke uventet melder flere om en uvanlig krevende eksamenstid. Studentene ønsker seg mer forutsigbarhet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— De fleste tilbakemeldingene vi får fra studentene handler om at de opplever eksamenstiden som vanskeligere enn normalt.
Det sier studentleder ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Karoline Lie, til Khrono.
At koronapandemien har ført til utfordringer for studentene, er ingen nyhet. Studenters psykiske helse ble satt søkelys på allerede i vår, men i høst har det for alvor blitt satt på agendaen.
Når eksamenstiden nå er i gang, etter en for mange tung og mørk høst, er det langt ifra rart at flere studenter tar kontakt med sine respektive studentorganisasjoner for å søke råd og hjelp.
— For et par måneder siden lurte studentene på «hvis, når og hvor» når det gjaldt eksamen. Når vi nå står midt oppi det, melder flere og flere fra om utfordringer som går på selve eksamensavviklingen og de siste forberedelsene, sier Lie.
— Hva er gjennomgangsmelodien nå?
— Kort fortalt så sier mange at det er vanskeligere, mer eksamensstress og ikke minst at de føler seg dårligere forberedt enn det som ellers ville vært normalt, svarer Lie.
Ønsker snarlig avklaring
Da Norge stengte ned igjen i høst, la de fleste utdanningsinstitusjonene om til digital hjemmeeksamen der det blir ansett som faglig forsvarlig.
Karoline Lie tror den uforutsigbare høsten vi har vært gjennom, er blant hovedårsakene til at flere studenter nå opplever eksamenstiden som ekstra utfordrende.
— Helt klart. Det har vært minimalt med fysisk undervisning, og det å følge undervisningen digitalt kan være krevende for mange. Selv om det har blitt lagt godt til rette for individuell veiledning, sier det seg selv at heller ikke dette vil være like enkelt som i en normal situasjon, kommer det fra Lie.
I forrige uke var NTNU først ute i Norge med å erklære at det heller ikke blir skoleeksamen til våren.
Karoline Lie mener at dette er noe som må avklares så raskt som mulig også ved andre institusjoner, nettopp for å gi studentene forutsigbarhet og tid til å forberede seg.
— Det bør i hvert fall skje før semesterstart slik at studentene vet hva de går til. I tillegg er det viktig for de som skal lage eksamenene at de får god nok tid på seg.. Målet må være at det digitale alternativet blir like bra som det fysiske, sier Lie.
Mindfulness og andre tiltak
Ved USN tilbyr Studentsamskipnaden ved USN digitale stressmestringskurs i eksamensperioden. Som Khrono tidligere har skrevet om, arrangerer også studentprest Pernille Astrup daglige mindfulness-økter.
— Slike tiltak er viktige, men det studentene ønsker seg aller mest, er forutsigbarhet. Derfor håper vi at en avgjørelse vedrørende vårsemesteret blir tatt så snart som mulig, sier Karoline Lie.
Studiedirektør ved Avdeling for utdanning og studiekvalitet ved USN, Vibeke Bredahl, skriver i en e-post til Khrono at USN jobber med problemstillingen.
— Vi ser på erfaringene vi har tilegnet oss både fra vårsemesteret og høstsemesteret. Vi kommer til å ta en beslutning når det gjelder våren før jul, men jeg har foreløpig ikke noen eksakt dato for når dette vil skje, informerer Bredahl.
God dialog ved UiS
Også ved Universitetet i Stavanger (UiS) er det ønske om forutsigbarhet som står sterkest akkurat nå.
Leder for Studentorganisasjonen ved UiS, Philip Lundberg Jamissen, sier til Khrono at det er det de fleste har vært opptatt av i høst, og at det samme selvsagt gjelder før det kommende vårsemesteret.
— Det er det man leter etter nå. UiS skal ha skryt for å være tidlig ute i høst med å omgjøre alle eksamenene til hjemmeeksamener, og vi håper at de vil være tidlig ute med en avklaring også når det gjelder vårsemesteret, sier Jamissen.
Han regner uansett ikke med at en avgjørelse vil komme før eksamensdatoene kommer på nyåret.
— Jeg synes det meste har fungert veldig bra ved UiS i høst, og håper det fortsetter. Det er god dialog og kommunikasjon mellom studentene og ledelsen, sier Jamissen.
— Mange er bekymret
Leder ved Studentorganisasjonen i Innlandet, Gesine Fischer, forteller at den aller største utfordringen med tiden vi er inne i, er det psykososiale læringsmiljøet.
— En av de største utfordringene i høst har vært å sikre trygge rammer rundt eksamen og undervisningen, samt sikre den faglige progresjonen. Det er dette vi arbeider mest med nå, sier Khrono til Fischer.
— Den største utfordringen er at eksamensformen plutselig blir omgjort. Hvis man plutselig går fra skole- til hjemmeeksamen, krever det en stor endring i forberedelsesarbeidet til hver og enkelt student. Det er også er et stort faglig og akademisk mangfold knyttet til de ulike studiestedene i Innlandet, fortsetter studentlederen, og legger til:
— Derfor ønsker vi en avklaring rundt vårens eksamener så tidlig som mulig. Ingenting er avklart ennå, men vi håper spesielt på at de store og teoretiske eksamenene blir fastsatt at skal være hjemmeeksamen så snart som mulig.
Hun understreker at behovene og utfordringene ved HINN er svært ulike, ettersom Innlandet dekker et geografisk stort område, og ettersom campusene er av svært ulik størrelse.
— For oss handler det om å gjøre studiehverdagen og tiden som kommer forutsigbar. Det er mange som er bekymret der ute, avslutter Fischer.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut