Ledere for 12 ulike studentdemokratier har signert dette innlegget der de er bekymret for at regjeringen tar med den ene hånden og gir med den andre til studentsaker. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Dette er året hvor vi sier nei til å være et sparetiltak for regjeringen

Advarsel! Vi studentledere har en advarsel til stortingspolitikerne og regjeringen: Dere mister oss studenter på denne måten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den foreslåtte endringen i stipendordningen har skapt nytt liv i frafallsdebatten. Studenter og studentledere over hele landet har skrevet og kranglet om utfordringene relatert til frafall, studenthelse og økonomi. Denne problematikken er gang på gang dokumentert i omfattende undersøkelser, men gang på gang blir den overkjørt av sparetiltak og pisking.

Det er lovfestet rett til studentrepresentasjon, men hva i all verden er dette verdt når studentene roper for døve ører når det faktisk teller. Det kan ikke fortsette slik. Hvis dere tar fremtidens utfordringer på alvor så forventer vi at Stortinget viser at studentene blir hørt, og ikke overkjørt.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) for 2018 er en av flere undersøkelser som viser at studenter jobber for mye, er ensomme, har dårlig økonomi og sliter med psykiske symptomplager. Å møte dette med økonomiske straffetiltak for studenter som bytter studieprogram er en fullstendig ansvarsfraskrivelse fra alle de nevnte problemene.

Hvis dere tar fremtidens utfordringer på alvor så forventer vi at Stortinget viser at studentene blir hørt, og ikke overkjørt.

Studentdemokratiene ved UiT, HINN, UiA, UiB, OsloMet, DMHH, UiS, NTNU

Skal man faktisk bekjempe høyt frafall så er det nødvendig å adressere problemene som studentene har og føler på i hverdagen sin. Det er ikke grunnlag for å hevde at dette tiltaket som regjeringen foreslår kommer til å gjøre noe som helst nevneverdig med frafallet. Elisabeth Hovdhaugen hos NIFU sier at dette tiltaket kun vil premiere de som uansett ville blitt ferdig. Dette tiltaket er en fullstendig skivebom.

Vi har gjort oss noen refleksjoner rundt frafall som vi mener beslutningstakerne på øverste nivå i Norge bør ta til seg.

De aller fleste studentledere var samlet i toppmøte med Iselin Nybø tirsdag 6.november. Her diskuterte vi blant annet utveksling, men også her kom økonomien inn. Hvis man drar på utveksling et semester så er det ingen garanti for at du har den helt nødvendige jobben din tilgjengelig når du kommer tilbake, dette kan få katastrofale følger for studenten og dette fører til økt frafall.

Flere steder i landet er det et så trangt privat boligmarked at flere studenter må betale en husleie på 8 000 kroner i måneden, og med en studiestøtte på rett over 8 000 kroner må disse studentene jobbe mye for å demme opp for dette. Vi studenter ender ofte opp med å klare oss så vidt, få store vanskeligheter med å spare noe som helst, og har ingen måte å bygge noen økonomisk buffer i tilfelle noe skulle skje.

Mot slutten av semesteret er det eksamenstid, og studenter landet rundt sitter time etter time på lesesalene for å få til best mulig resultat. Dette fordi vi syns det er viktig å fullføre graden vår, men også for å motarbeide eksamensangsten som påvirker 44 prosent av oss.

Likevel er det mange som til tross for dette er helt nødt til å dra på jobb istedenfor lesesalen, av økonomiske årsaker. Dette er direkte trist. Det fører til at de av oss med god økonomi kan sitte mer på lesesalen enn resten. Slik skaper man økende forskjeller allerede før man har startet i arbeidslivet.

Tallene fra SHoT viste oss at 29 prosent av oss studentene sliter med psykiske symptomplager, 31 prosent sliter med ensomhet, 31 prosent oppfyller kravene for insomnia-diagnose, 20 prosent har skadet seg med vilje og 4 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv.

Disse statistikkene får vi vondt i magen av å bare skrive ned. Hver og en av oss som bidrar til disse statistikkene behøver tilbud på campus, hvor vi kan få støtte og hjelp til å mestre disse utfordringene. Det gjøres ikke nok for vår fysiske og psykiske helse i dag. Her trengs det økt tilførsel av midler til slike tiltak. Jo tidligere jo bedre. Slik det står nå er situasjonen her en stor bidragsyter til frafall og bytte av studier og studiested.

Regjeringen sier de investerer i studentene, det viser seg nå at det kuttes ett sted for å finansiere noe annet. Dette er ikke investering, det er omprioritering.

Dette er året hvor vi sier nei til å være et sparetiltak for regjeringen.

Les også: Nye beregninger: Studentene selv har finansiert 11 måneders studiestøtte

Innlegget er signert av følgende studentdemokratier:

  • Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo
  • Studentutvalget ved Norges Musikkhøgskole
  • Studenttinget på Vestlandet
  • Studentorganisasjonen i Innlandet
  • Studentparlamentet ved UiT Norges arktiske universitet
  • Studentorganisasjonen i Agder
  • Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen
  • Studentparlamentet ved OsloMet
  • Studentparlamentet ved Dronning Mauds Minne Høgskole
  • Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger
  • Studenttinget ved NTNU
  • Studentparlamentet ved Lovisenberg Diakonale høgskole
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS