Politikk

Stopper forslag om å ta betalt for å ta opp igjen eksamen

Regjeringen snur og innfører likevel ikke eksamensavgift for studenter som tar opp igjen eksamen, en ordning flere universiteter sa de ville boikotte.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland trekker tilbake forslag om eksamensavgift.
Publisert Sist oppdatert

Studenter ved statlige universiteter og høgskoler må likevel ikke betale for å ta opp igjen eksamener de allerede har bestått. Det har regjeringen landet på etter en høringsrunde om endringer i universitets- og høyskoleloven.

FAKTA

Flere foreslåtte endringer i universitets- og høgskoleloven

Åpner for at styret kan delegere ansettelser i ekstraerverv uten utlysning

Universitets- og høyskoleloven åpner for at styret kan ansette personer i undervisnings- og forskningsstillinger uten utlysning dersom særlig grunner taler for det. Regjeringen foreslår nå at styret kan delegere denne myndigheten til ansettelsesorgan ved institusjonen når det gjelder ekstraerverv (såkalte bistillinger).

Opphever krav om innstillingsutvalg ved ansettelse i flere lederstillinger

Ansettelser i lederstillinger skal som hovedregel gjøres av styret, som har krav om flere ansattrepresentanter. Vurderingen er at ansattes medvirkning er ivaretatt i ansettelsesprosessen uten kravet om innstillingsutvalg. Dette er også i samsvar med regler som gjelder ellers i staten. Derfor fjernes kravet om innstillingsutvalg ved ansettelse i stillingene prorektor, leder for avdeling og grunnenhet og administrerende direktør

Redegjør for det rettslige grunnlaget for bruk av studentarbeider i plagiatkontroll

I høringen er det flere som etterspør nasjonal regulering av bruk av studentarbeider i plagiatkontroll. Kunnskapsdepartementet mener universitets- og høyskoleloven allerede gir tilstrekkelig rettslig grunnlag for å bruke studentarbeider i plagiatkontroll.

Departementet legger grunn at universitetene og høgskolene har tydelige regler for bruk av studentarbeider i plagiatkontroll i sine eksamensreglementer, slik at studentene framover vil få tydeligere informasjon om hvilke vilkår som gjelder for å ta eksamen.

Lovregulering av hovedelementene ved institusjonskategoriene

Forslaget går ut på å lovfeste hovedelementene ved institusjonskategoriene universitet, vitenskapelig høyskole og høyskole. Forslaget er en oppfølging av rapporten Kvalitets- og akkrediteringskrav for norske universiteter fra en ekspertgruppe oppnevnt av departementet.

I fagskoleloven legger regjeringen til rette for et nasjonalt studentombud for fagskolestudenter, samt gjør noen mindre justeringer i mandatet til ombudet.

Kilde: Endringer i universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og studentsamskipnadsloven (ekstraerverv, innstillingsutvalg mv.)

— Vi skal ha et rettferdig og ryddig lovverk i høyere utdanning. Vi har lyttet til høringsinnspillene, og jeg deler bekymringen om at et krav om betaling for å ta beståtte eksamener på ny, kan treffe skjevt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap), i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— Faren er at det rammer de minst ressurssterke studentene hardest. Derfor vil vi ikke åpne for egenbetaling ved de statlige institusjonene for å ta beståtte eksamener på nytt, sier Aasland.

Reagerte kraftig

Det var mange ved universitetene og høgskolene som reagerte da forslaget kom i statsbudsjettet for 2025.

Blant dem var rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen. Hun sa i oktober at hun ikke vil innføre avgiften. Også flere andre universiteter og høgskoler sa da at de vurderte å boikotte den.

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Grete Wold, sier at SV er veldig glad for at regjeringen snur i denne saken.

— Det var et elendig forslag, så det er veldig fint at regjeringen har snudd. SV foreslo i vårt alternative statsbudsjett å reversere ordningen. Dette var et av flere skjeve kutt, som rammer enkeltstudenters økonomi, sier Wold.

Også andre endringer

Regjeringen legger nå fram forslag til endringer i både universitets- og høyskoleloven, fagskoleloven og studentsamskipnadsloven, som har vært på høring. 

Det gjøres flere justeringer av reglene for universiteter, høgskoler, fagskoler og studentsamskipnader. 

Departementet trekker fram at det blant annet foreslås det enklere ansettelsesprosesser ved universiteter og høgskoler.

Universitets- og høyskoleloven åpner for at styret kan ansette personer i undervisnings- og forskningsstillinger uten utlysning dersom særlig grunner taler for det. Regjeringen foreslår nå at styret kan delegere denne myndigheten til ansettelsesorgan ved institusjonen når det gjelder ekstraerverv, såkalte bistillinger.

I arbeidet med ny universitets- og høgskolelov våren 2024 foreslo AP/Sp-regjeringen både at denne tye bistillinger skulle lyses ut og at det var styret som skulle ansatte. I oktober 2024 snudde regjeringen etter påtrykk fra mange universiteter, og i dag fremmer de forslag i lovform.

Studentene: Glad for nyheten

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak, er svært glad for meldingen fra Kunnskapsdepartementet om forslaget om eksamensavgift skrotes.

— Studenter er ikke varer på et samlebånd som skal inn og ut av høyre utdanning så raskt som mulig. Vi er en investering i kunnskap for fremtiden. Hvis regjeringen vil realisere sitt mål om raskere gjennomføring må det tilrettelegges for at studenten kan fokusere på studiene, ikke gjøre det vanskeligere å være student, sier hun i en nyhetsmelding på student.no.

Hun legger til at karakterer i dag er helt avgjørende for å skaffe seg en god og relevant jobb. 

NSO-leder, Kaja Ingdal Hovdenak er glad for gode nyheter fra regjeringen rett før påske.

— Da mener NSO at det er hårreisende at det skal være størrelsen på lommeboka som avgjør om studenten kan forbedre en dårlig karakter eller ikke, sier Hovdenak og fortsetter:

— Nå som ferien nærmer seg er det fantastisk å se at Sigrun Aasland og Arbeiderpartiet lytter til oss og viser at de tar fjellvettreglene seriøst. Det er aldri for sent å snu.

Hovdenak understreker at gratisprinsippet i høyere utdanning må stå fjellstøtt. 

— Uansett hvem du er, eller hvilken bakgrunn du har skal alle ha lik rett og mulighet til å ta høyere utdanning. For å sikre lik rett og mulighet til høyere utdanning må skolepenger for internasjonale studenter også fjernes, og studiestøtten må opp, sier hun.

Powered by Labrador CMS