KOronaforsinkelser
Stipendiatene i Agder ber om tre måneder forlengelse
Mange håpet på forlengelses-penger i revidert statsbudsjett. Det kom ikke. Nå ber stipendiatene ved Universitetet i Agder universitetet om å ta grep.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I juni besluttet styret ved Universitetet i Bergen (UiB) å forlenge kontraktene til alle stipendiatene ved universitetet med en måned. Dette i tillegg til den forlengelsen som enkelte hadde fått innvilget fra før.
Dermed følger UiB Akademiet for yngre forskere (AYF)-leder Ingrid Lossius Falkums oppfordring om å gi en kollektiv forlengelse til stipendiatene: Hennes forslag i fjor høst var dog at forlengelsen skulle være på to måneder.
Nå ber ph.d.-stipendiatene og postdoktorene ved Universitetet i Agder (UiA) om det samme.
De vil at universitetet skal sette nyansettelser på pause og i stedet forlenge samtlige stipendiaters kontrakter med tre måneder. Det skriver de i et brev til universitetsstyret, ifølge Forskerforum.
Får ikke forslaget opp for styret
Stipendiatene ønsker at deres forslag kommer opp på UiAs styremøte onsdag denne uka. Men det gjør det ikke, ifølge styrepapirene.
I stedet vil styret bli orientert om hvordan universitetet har gjort for å legge til rette for stipendiatene.
I papirene kommer det frem at 44 prosent av stipendiatene så langt har fått forlenget sine kontrakter som følge av forsinkelser.
Penger i statsbudsjettet for 2022?
Det har blitt skrevet side opp og ned om hvordan ph.d.-stipendiater og postdoktorer har blitt forsinket i sitt arbeid som følge av koronapandemien.
Khrono har også skrevet flere saker om hvor ulikt det er fra institusjon til institusjon når det gjelder å innvilge forlengelse av kontraktene til de som måtte trenge det.
Forskerforbundet håpte i det lengste at regjeringen ville bevilge øremerkede kroner til universitetene og høgskolene for å forlenge stipendiatenes kontrakter i det reviderte statsbudsjettet.
En egen underskriftskampanje mobiliserte for det samme.
Men det var ikke penger å finne til dette i det reviderte statsbudsjettet.
Styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), Anne Husebekk, sa til Khrono i den forbindelse, at UHR ville legge press på regjeringen for å få dette inn i statsbudsjettet for 2022.
Tiden vil vise om det ligger penger til dette i forslaget til statsbudsjettet som kommer i morgen, tirsdag.
Ikke mer forsinket enn i 2019
I fjor høst gjorde stipendiatorganisasjonen i Norge (SiN) en undersøkelse blant stipendiater som fant at hele 84 prosent av respondentene var forsinket.
En ny undersøkelse blant stipendiater og veiledere ved Norges største universitet, NTNU, viser imidlertid at det ikke var flere forsinkede ph.d.-stipendiater i pandemiåret 2020 enn året før.
Årsakene det vises til er at fakultetene har prioritert at ph.d.-stipendiatene har fått være på campus, og at noen har jobbet mer effektivt på hjemmekontor enn de ellers ville gjort, skriver Forskerforum.
Likevel har 366 av NTNUs rundt 2800 stipendiater fått innvilget forlengelse ved utgangen av august. Forlengelsene ligger i gjennomsnitt på 81 dager.
Hele 800 har svart at de er litt eller ganske forsinket, mens 94 sier de er svært forsinket, ifølge undersøkelsen, som skal legges frem for NTNU-styret senere i oktober.
Følger ikke i UiBs fotspor
Stipendiat Lisa Tietze ved NTNU var blant de mange som mistet måneder med lab-arbeid da universitetene stengte våren 2020. Hun søkte om forlengelse den gang, men fikk avslag.
Og det har kostet.
— Fra labbene åpent opp igjen og fram til starten av 2021 jobbet jeg fort 60 timer i uken for å være sikker på at jeg kom til å ta igjen det tapte, sier Tietze nå til Forskerforum.
Postdoktorene har det vært verre med. Bare et av NTNUs fakulteter har nemlig prioritert å gi disse tilgang til campus.
41 har søkt om forlengelse, men bare 36 har fått søknadene sine innvilget.
Individuelle vurderinger
NTNU vil ikke gjøre som Universitetet i Bergen og forlenge samtlige stipendiater sine kontrakter med en eller flere måneder, opplyser de til Khrono.
— Etter en grundig evaluering har vi konkludert at dette ikke er et godt virkemiddel for NTNU, skriver prorektor for forskning, Tor Grande i en e-post.
Heller ikke Universitetet i Stavanger og Universitetet i Oslo vil gjøre dette.
De opplyser til Khrono at forlengelser blir vurdert etter individuelle vurderinger.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm