statsbudsjettet 2025

Stiller spørsmål ved om studentene kan stole på regjeringen

Studentleder Kaja Ingdal Hovdenak bruker usedvanlig sterke ord når hun  beskriver sin skuffelse over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Studentleder Kaja Ingdal Hovdenak, som her intervjues av Khronos redaktør Tove Lie i Stortingets vandrehall på statsbudsjettdagen, er oppgitt over gjentatte løftebrudd fra Støre-regjeringen.
Publisert Sist oppdatert

— Jeg stiller spørsmål ved om vi kan stole på denne regjeringen. De bryter med sine egne løfter og Hurdalsplattformen gang på gang, sier Hovdenak, som er leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO).

FAKTA

Studentkuttene

  • Universiteter og høgskoler får kutt i rammen, samtidig som de får mulighet til å ta inn penger på eksamensavgift for studenter som vil forbedre sin karakter.
  • Eksamensavgiften oppleves av studentene som nok et angrep på gratisprinsippet. Det første angrepet kom med innføring av skolepenger for internasjonale studenter.
  • Studiestøtten blir økt med 2,9 prosent, 0,9 prosent lavere enn lønns- og prisvekst som er lagt til grunn i statsbudsjettet.
  • Regjeringen foreslår å senke stipendandelen ytterligere fra 25 til 15 prosent, for studenter som ikke tar hele grader.
  • Regjeringen reduserer bevilgningen til tilskuddsordning rettet mot psykisk helse og rus.
  • Ordningen med godskriving av studielån for mennesker bosatt i distriktskommuner blir ikke utbetalt før fra 2026.

Kilde: Statsbudsjettet, samskipnadene og NSO

— Innføring av skolepenger var et slikt brudd for to år siden. Det samme er den nye eksamensavgiften som er foreslått fra 2025. Det gjelder også forslagene om at stipendandelen for studenter som ikke tar hele grader skal nedskaleres. I tillegg er vi kritiske til at de ønsker å kutte i bevilgningen gjennom Norpart, trekker Hovdenak fram.

— Nå må vi sette vår lit til forhandlingene i Stortinget og ikke minst SV som har vært mindretallsregjeringens støtteparti på budsjettet, sier hun.

Hun peker på at SV i fjor både fikk gjennomslag for 10 prosent vekst i studiestøtten til studenter, og for at kutt i Norpart-programmet skulle reverseres.

Dominobrikker

Hovdenak minner om at NSO aksjonerte og mobiliserte stort da studieavgift for internasjonale studenter ble foreslått to år siden. Blant annet brukte de store  dominobrikker for å markere at gratisprinsippet sto for fall.

— Skolepengene den gangen var et brudd på gratisprinsippet. Forslaget om eksamensavgift er jeg redd for at er neste steg. Vårt poeng med dominobrikker var dessverre mer riktig enn det vi skulle ønske oss, sier Hovdenak.

Hun legger til:

— Ved første øyekast ser dette ut som en bagatell, men å innføre studieavgifter i små doser er ikke mindre alvorlig fordi det skjer gradvis. Tvert imot gjør det at det blir lettere å få gjennomført en politikk som ellers ville blitt møtt med sterk motstand hvis konsekvensene hadde vært åpenbare fra start, sier Hovdenak.

Studentlederen legger vekt på at regjeringspartiene nettopp i Hurdalsplattformen sa at de ville forsvare gratisprinsippet og holde det i hevd.

— Dette blir veldig uforutsigbart for oss, sier hun.

Minsker stipendandelen for store grupper

Punktet rundt konverteringsraden for lån til stipend, handler om hvor mye av studielånet som blir konvertert til stipend når man avslutter studiene og på hvilke betingelser. Fra før av er konverteringsraten redusert fra 40 til 25 prosent for de som eksempelvis bare tar et årsstudium og dermed ikke fullfører en grad.

— Men i dette forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å senke stipendandelen ytterligere fra 25 til 15 prosent. Igjen et brudd på noe de har lovt skulle bli holdt i hevd, sier Hovdenak.

— Vi reagerer på at regjeringen igjen forsøker å fjerne Norpart-ordningen, som SV fikk kjempet tilbake i budsjettet i 2023, og vi reagerer på at mens man for resten av budsjettet har lagt en lønns- og prisvekst på 3,8 prosent til grunn, så blir studentene avspist med en vekst på 2,9 prosent i studiestøtten, sier NSO-lederen.

Hoel: — Et sterkt og godt budsjett

Denne uka har Khrono spurt forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel om kommentar til den sterke kritikken som har kommet i kjølvannet av framlegging av forslag til statsbudsjett for 2025. Hoel er ikke enig i kritikken.

— Vi har lagt fram et stort og godt budsjett som svarer på samfunnsutfordringene høyere utdanning og forskning skal bidra til å løse. Regjeringen opprettholder et høyt nivå på forskningsfinansieringen. Vi prioriterer i tillegg flere større forskningssatsinger i neste års budsjett, sa Hoel til Khrono torsdag.

Det samme som han sa på et debatt om forskning og forsvar tirsdag, og da han ble intervjuet om statsbudsjettet av Khrono mandag morgen.

— Prioriterer ikke kunnskap

— Vårt helhetsinntrykk av budsjettet er at regjeringen ikke ønsker å prioritere kunnskap eller studenter. Den prioriterer distriktspolitikk over utdanningspolitikk. Det er det jo mange i sektoren som også har påpekt, sier Hovdenak.

Hun legger til at studenter nok en gang er nødt til å sette sin lit til Stortinget og budsjettpartner SV, i håp om at de rydder opp i regjeringens budsjettkaos.

— Gratis utdanning er et prinsipp i Norge som vi ikke kan akseptere at regjeringen nok en gang tar et tydelig steg bort ifra. Regjeringen har sagt at gratisprinsippet står fjellstøtt. Her velger de likevel å fortsette oppsmuldringen av gratisprinsippet, stikk i strid med det de har lovet, sier Hovdenak.

— Hoel har en jobb å gjøre

— 19,6 millioner kroner er foreslått i tilskuddsordningen for studenter — psykisk helse og rus, og det er en nedgang fra dagens nivå. Hva tenker dere om dette?

— Psykisk helse er ekstremt viktig, vi mener det viktigste regjeringen kan gjøre er å investere i det forebyggende arbeidet, som investering i studentfrivilligheten og idrett, men viktigste er å bedre studentøkonomien, sier Hovdenak.

— Ola Borten Moe ble en person som ikke var ønsket i noen av studentmiljøene. kan Oddmund Hoel også bli en persona non grata?

— Vi har god dialog med statsråden, men han har en jobbe å gjøre for å bli studentenes minister med den satsingen regjeringen har vist i statsbudsjettet. Om han trenger innspill fra oss i NSO, er vi selvsagt mer enn villige til å gi han gode løsninger, sier Hovdenak.

Powered by Labrador CMS