Statsbudsjettet 2025
«Nå må vi si stopp!» Guro Lind mobiliserer til protestaksjon
Reaksjonene på regjeringens kuttforslag for forskning og høyere utdanning er sterke. — Ja, jeg er forbanna, sier leder i Akademikerne. Og Forskerforbundet mobiliserer til protestaksjon.
Lederen i Forskerforbundet og Unio Stat, Guro Lind, smeller til mot regjeringens forslag til statsbudsjett:
— Universiteter, høgskoler og forskning har vært regjeringens salderingspost år etter år. Det er uansvarlig og det er korttenkt, sier hun på direktesendingen til Khrono fra vandrehallen i Stortinget.
— Samtidig som det totale statsbudsjettet i Norge bare vokser og vokser, så går vi ned. Det virker som om regjeringen vil satse på alt mulig annet enn kunnskapssektoren. Og vi ser allerede konsekvensene, kutt av fag og studier ved universitetene, oppsigelser av ansatte og et dårligere tilbud til studentene, sier hun.
Vi må rope ut
— Vi har spurt flere rektorer her i dag om de ikke snart er litt sinte og forbannet på nedprioriteringene, men nei — de begynner å bli vant til dette får vi et inntrykk av?
— Denne sektoren samlet er altfor gode til å ta signaler og vi har godtatt dette «tilbake til 2019» og «kutt er normalen» altor lett. Nå må vi si stopp. Vi må vi rope ut om konsekvensene for samfunnet, sier hun.
— Første anledningen til å rope ut er 22. oktober på Eidsvolls plass foran Stortinget. Da håper jeg alle stiller opp, sier hun og mener at grensen er nådd.
Ifølge Lind er det Forskerforbundet som har reservert plass til å protestere foran Stortinget denne dagen:
— Norge trenger en sterke kunnskapssektor enn det denne regjeringen er villig til å investere i, sier hun.
Lind forteller også at Forskerforbundet er i gang med å mobilisere og bygge opp igjen «kunnskapsalliansen» som de hadde i sin tid.
Kunnskapsalliansen var en allianse av ti aktører i kunnskapssektoren, blant annet Abelia, Universitets- og høgskolerådet, Norsk studentorganisasjon og flere fagforeninger, som blant annet leverte et felles innspill til Forskningsmeldingen i 2013.
— De viktige stemme i samfunnet må stå sammen og rope ut om hvor alvorlige disse kuttene er for samfunnet. Velkommen til alle som kjenner på det sinnet du etterlyser, sier Lind.
Se reaksjonene fra Lind og en rekke andre talspersoner for universitets- og høgskolesektoren i Khronos sending fra Stortinget mandag formiddag, like etter at statsbudsjettet var lagt fram:
Akademikerne: Ja, jeg er forbanna!
En annen av de som virkelig er irritert over et altfor dårlig forslag til statsbudsjett, er leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg.
— Mens nabolandene våre øker sine investeringer i forskning og innovasjon, behandler regjeringen forskning som en salderingspost på statsbudsjettet. Det har vi ikke råd til, sier hun.
Ifølge Akademikerne innebærer neste års statsbudsjett en samlet bevilgning til forsking og utvikling på 48,5 milliarder kroner, en realnedgang på 3,5 prosent.
Randeberg trekker fram at statsrådens eget departement — Kunnskapsdepartementet — kutter FOU-bevilgningene med mer enn to milliarder kroner.
Bevilgningen utgjør 0,89 prosent av BNP.
— Det virker som Hoel har gitt opp kampen om budsjettmidlene internt i regjeringen. Det er ikke bare synd for forskningen, på sikt rammer det Norges evne til å utvikle velferdstjenester, møte klimautfordringene og skape nye arbeidsplasser.
— Og her handler alt om distrikt, og distrikt og distrikt — til fordel for kvalitet, sier hun.
— Du er rett og slett ganske forbannet du?
— Du hører vel det, jeg snakker på utpust og innpust. Og ja, jeg er forbanna!
Stølen: Nok et svakt budsjett
Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er skuffet over budsjettet.
— Dette er nok et svakt budsjett for forskning, innovasjon, høyere utdanning og Norges internasjonale konkurransekraft. Det er skuffende med en realnedgang i budsjettene til forskning og utvikling på 3,5 prosent.
Han viser også til Draghi-rapporten «The Future of European Competitiveness», som viser at Europa og Norge i økende grad henger etter andre deler av verden.
— EU har dokumentert at 1 euro investert i forskning og utdanning gir 5 euro tilbake til samfunnet. Det viser at forskning er en investering, ikke en utgiftspost, sier Stølen.
Han sier at UiO samtidig er fornøyd med å få 15 studieplasser i medisin på Innlandet og 20 nye studieplasser innen IKT, og at regjeringen foreslår et lite program på kvanteteknologi.
Rektor Klaus Mohn påpeker at Universitetet i Stavanger vil få 2,3 prosents realnedgang i sin bevilgning, sammenlignet med 1,3 prosents nedgang i snitt for universiteter og høgskoler.
— Det er andre år på rad at UiS rammes hardere enn sektoren for øvrig. Vi får vår andel av kuttene, men ikke tilstrekkelig andel av satsingene fra regjeringen, sier han.