Vant universitetene budsjettkampen?
Statsbudsjettet 2019. Regjeringens budsjett matcher ikke regjeringens forskningsambisjoner. Håpet må være at budsjettbehandlingen i Stortinget kan rette dette opp.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen bevilger mer penger til universiteter og høyskoler. Men realveksten i UH-sektoren er vesentlig lavere enn realveksten for statsbudsjettet som helhet.
«Khronos overskrift om statsbudsjettet får det til å se ut som uh-budsjettet er lavere enn i fjor. Det er det ikke», skriver statssekretær Rebekka Borsch i et debattinnlegg 11. oktober.
Det har hun helt rett i. I forslaget til statsbudsjett for 2019 er det realvekst - både i de totale forskningsbevilgningene og i bevilgningene til universitets- og høyskolesektoren.
Da er det nærliggende å tenke at forskning og høyere utdanning vant budsjettkampen. Men slik er det ikke.
Den samlede realveksten i budsjettet er på 1,3 prosent. Veksten i FoU-bevilgninger ligger under dette. Mens bevilgningene til FoU over statsbudsjettet hadde en gjennomsnittlig årlig realvekst på 2,4 prosent i årene 2009-2013, og 3,2 prosent i årene 2013-2018, er den nå nede på 1,2 prosent. Til sammenligning har bevilgningene til forsvaret en realvekst på 3,9 prosent, og bevilgningene til vei og jernbane en realvekst på 4,4 prosent i årets budsjettforslag.
På vei inn i disse omstillingene, og i møte med alvorlige samfunnsutfordringer, burde forskning og høyere utdanning vært budsjettvinner.
Petter Aaslestad
Bevilgningene til universiteter og høyskoler har en realvekst på 0,8 prosent, langt under slike formål men også godt under den totale veksten i budsjettet. En viktig grunn til dette er at regjeringen fortsetter med sin såkalte «effektiviseringsreform», som i år betyr om lag 180 millioner i reduserte inntekter til UH-sektoren. Rektor ved OsloMet, Curt Rice, er blant dem som er kritisk til kuttene. Han er tydelig på at de vil ramme primærvirksomheten ved universitetet. Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, mener det er skuffende at det legges opp til så lav vekst i bevilgningene, når regjeringen i mange sammenhenger understreker at den skal satse på høyere utdanning og forskning. «I en tid med behov for store omstillinger i norsk økonomi burde regjeringen øke satsingen på forskning og innovasjon mer enn veksten i totalbudsjettet», var dommen fra Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.
På vei inn i disse omstillingene, og i møte med alvorlige samfunnsutfordringer, burde forskning og høyere utdanning vært budsjettvinner. Bevilgningene til FoU burde vært på godt over 1,3 prosent, og bevilgningene til UH-sektoren burde ikke vært under snittet.
Regjeringens budsjett matcher ikke regjeringens forskningsambisjoner. Finansministeren burde gitt forskningsministeren bedre drahjelp. Håpet må være at budsjettbehandlingen i Stortinget kan rette dette opp.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!