OsloMet-rektor Curt Rice er stolt av de nye skiltene, som har blitt kritisert for å sette engelske varianter først og høyest. Foto: Nils Martin Silvola

Rice tar Twitter-pause fra skiltdebatten på OsloMet

Skilting. OsloMet-rektor Curt Rice forsvarer de nye skiltene som har skapt reaksjoner, men han har tatt Twitter-pause fra selve debatten.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at diskusjonen om de nye skiltene ved OsloMet startet med et innlegg i Khrono, har tematikken blitt omtalt i flere medier den siste uka.

Dagens Næringsliv har referert diskusjonen med både artikler, kommentar og en spøkefull nettbasert «navnegenerator» for norske universiteter, der de oppfordrer folk til å lage engelske navn på sin «egen skole».

Fredag skrev kommentator Eva Grinde at skiltene, som har blitt så omdiskutert fordi det engelske universitetsnavnet ofte figurerer først og høyest, burde fjernes og byttes ut (bak betalingsmur). I samme kommentar omtalte hun også OsloMets «amerikanskfødte rektors bortimot grenseløse arroganse» og tittelen på kommentaren var: Rice går rett på - samme hva han støter på (og undervurderer norske språkfølelser).

Rice downsizer på Twitter

Det kan også synes som om den ukronede twitterkongen i akademia har tatt et hvileskjær på twitterdebatter for sin egen del, etter kritikken.

Khrono treffer han på campus mandag, dagen før han skal ønske 20.000 studenter velkommen til studiestart på OsloMet.

...jeg kommer uansett ingen vei i debattene, så jeg har tatt en liten pause nå.

Curt Rice

— Vi ser at du er mye mindre aktiv på Twitter for tida. Er det på grunn av denne saken?

— Jo, jeg synes det ble mye, og jeg kommer uansett ingen vei i debattene, så jeg har tatt en liten pause nå, sier Rice til Khrono.

Rice: Skiltene i tråd med vedtatt navn

Mandag har Curt Rice er kort tilsvar til Grindes kommentar i Dagens Næringsliv (også bak betalingsmur).

Der skriver han at «Grinde viser dermed at hun neppe har besøkt OsloMet, der nettopp det norske navnet vises klart og tydelig på skiltene, side og side med det engelske.»

Og videre: « Skiltene er for øvrig helt i tråd med både våre vedtatte navn og våre språklige retningslinjer, selv om Grinde og Språkrådet hevder noe annet.»

Språkrådet ved seksjonssjef Nina Teigland har uttalt til Khrono at de mener OsloMet i praksis bryter sine egne språkpolitiske retningslinjer med skiltingen.

Kebabengelsk i dokø

I tillegg til Dagens Næringsliv har også Bergens Tidendes «sjuande far i huset» Asbjørn Kristoffersen, harsellert over navn og skilt på OsloMet i to omganger. Først når det daværende høgskolestyret vedtok navnet OsloMet, og han slo fast at etter dette er norsk bare for «heimfødingar» og at «Strileengelsk og kebab­engelsk skal berre snakkast i fylla og i dokøen på OsloMet». Mandag hadde han en ny kommentar i papiravisen om «Oslo-engelsk» der han gleder seg over «onkelbarn og gamle klassekameratar frå Øystese som er blitt metropolittiske i hovudet», etter å ha begynt på OsloMet.

På facebook og twitter er det fortsatt mange som gjør narr av og reagerer både på navne- og skiltsaken ved det ferske universitetet i Oslo.

Kunnskapsdepartementet og statsråd Iselin Nybø har ingen kommentar til skiltkrangelen.

FAKTA

OsloMet-skilt

6300 skilt skiftes ut i løpet av sommermånedene 2018.

Skiltbudsjettet er på 5 millioner kroner.

Diskusjonen om oppsettet og rekkefølgen på navnene i de nye skiltene startet i Khrono, med et innlegg fra professorene Anders Breidlid og Ragnar Audunson.

Språkrådet har uttalt at de mener OsloMet-skiltene bryter med universitetets egne språkpolitiske retningslinjer.

Rektor Curt Rice svarer nå Dagens Næringsliv-kommentator Eva Grinde, som ba Rice «finne frem skrutrekkeren» i en kommentar før helga.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS