USA

Slik vil Trump endre høyere utdanning i USA 

Radikale venstreaktivister skal få sparken og «pro-Hamas-aktivister» skal deporteres fra campus, lover republikanerne. Yrkesfag og etter- og videreutdanning skal prioriteres. Utdanningsdepartementet legges ned.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump hilser landsmøtet i Milwaukee. Dette er første gang han viser seg offentlig siden attentatforsøket i Pensylvania 13. juli.
Publisert Oppdatert

Milwaukee/Boston (Khrono): — Jeg tror en Trump-administrasjon vil bli veldig fiendtlig innstilt til det liberale og mangfoldige miljøet på universiteter og colleger i USA, sier Trump-forsker David Swartz. Han kommer snart med bok om trumpistene i amerikansk akademia. 

Verdens øyne er denne uken er rettet mot republikanernes landsmøte i Milwaukee, Wisconsin. 

Fakta

Khrono i USA

  • I en serie reportasjer vil Khrono undersøke hvordan det står til med akademisk frihet i USA og amerikanernes tillit til forskning.
  • Vi skal se på tillit til forskning og universitetspolitikk i USA og politiske angrep på universiteter, vitenskapsfornekting og woke-konflikter. 
  • Når USA i 2024 står overfor et nytt politisk veivalg, er kunnskap og forskning blant de mest eksplosive sakene i minefeltet. 
  • I bakgrunnen lurer et polarisert samfunn og en markant endring i folks tillit til vitenskap.
  • Reportasjereisen er finansiert med støtte fra Fritt Ord
  • Les flere artikler i serien her

Etter at det mandag ble klart at James David Vance (39) er presidentkandidat Donald Trumps visepresidentkandidat er nå mange nysgjerrige på  hvordan politikken blir seende ut de kommende fire årene, dersom Trump vinner presidentvalget.  

Hvordan vil president Trumps andre periode endre det amerikanske samfunnet?

I plattformen til det republikanske partiet, som ble sluppet en uke før landsmøtet, får man noen hint. 

«Vi skal friskmelde høyere utdanning og gjøre det billigere,» reklamerer partiet.

Republikanerne skriver at de vil støtte opprettelsen av flere og billigere alternativer til tradisjonell universitetsutdanning, drive studieavgiftene nedover og gjenopprette den klassiske universitetsutdannelsen.

Radikale venstreaktivister skal få sparken og «pro-Hamas-aktivister» skal deporteres, slik at amerikanske campus igjen blir trygge og patriotiske, står det i programmet.

Og i tillegg lover de å legge ned det amerikanske utdanningsdepartementet. Mer om det senere.

— Fiendtlig mot sektoren

I Boston tar sosiologiprofessor David Swartz imot Khrono i et høyt glassbygg som minner om en skakk stabel bøker. Det nyeste bygget på Boston University kan sees over store deler av byen — i alle fall fra storebror MIT, rett over elven Charles.

Han mener den amerikansk akademia kan se fram mot en usikker økonomisk framtid, hvor Trump vil følge ethvert påskudd for å trekke tilbake offentlige midler fra universitetene. 

— Det vil bli færre stipender og støtteordninger for lavinntektsstudenter. Trumps administrasjon vil gå til angrep på alt som har med kjønnspolitikk å gjøre, og det vil bli større overvåkning av sektoren for å forsikre seg om at institusjonene ikke benytter seg av subtile måter man kan gi studenter opptak på på bakgrunn av rasemessige kriterier.

David Swartz, professor ved Boston University, har forsket på amerikanske akademikere som offentlig har støttet Donald Trump.

— Alt som smaker av mangfold og inkludering i utdanningssektoren vil bli sabotert, mener Boston-professoren.

For forskningssektoren er ikke Swartz like sikker på hva som kommer til å skje.

— Trump har ikke sagt så mye forskning, derfor er det vanskelig å spå hva han vil satse på. Om noe, så tror jeg heller at han vil trekke offentlige midler ut av det amerikanske forskningsrådet.

De akademiske trumpistene

David Swartz har nettopp satt punktum for en bok om Trump-supportere i akademia. The Academic Trumpists. Radicals Against Liberal Diversity skal etter planen utgis i august, og forfatteren lar Khrono så vidt bla i prøvetrykket.

— Jeg ble nysgjerrig på dette for to valgkamper siden, tilbake i 2016. Da leste jeg et opprop til støtte for Trump som var signert av 177 personer i akademia. Og jeg tenkte:

 «Hellige makrell, det er jo professorer der! Hvem er disse folkene? Jeg har ikke hørt om noen.» Så prosjektet begynte som en kartlegging av dette miljøet, og hva de offentlig har sagt og skrevet om Trump.

Swartz fant 69 professorer på listen, og utvidet etter hvert gruppen til 109 intellektuelle som har støttet Trump offentlig. 

— Amerikansk konservatisme er ikke veldig enhetlig. Du har personer som ønsker seg isolasjonisme ved siden av personer som ønsker seg en sterk utenrikspolitikk, og personer som ønsker at staten skal spille en eller annen slags rolle i folks liv og personer som mener staten skal holde seg helt borte fra folks liv.

— Og så fant jeg en klar splittelse mellom konservative som støtter Trump og de som ikke gjør det.

I studien analyserte Swartz hvordan Trump-tilhengerne argumenterer for hvor et Trump-styrt USA blir et bedre samfunn.

— Flere av dem jeg skriver om liker ikke Trump spesielt godt som person. De ser ham som en karismatisk leder — ikke nødvendigvis for dem selv, men for befolkningen. 

Han mener Trump gir dem håp om å få innført mindre grad av styring av sektoren.

— Trump lover at han er anti-establishment, og den akademiske trumpisten håper at noe av denne holdningen vil smitte over på universitetene slik at det blir mindre regulering, mindre politisk korrekthet og mer kamp mot den liberale kulturen på campus som de er så motstandere av. 

Project 2025

Flere detaljer om hva en ny Trump-periode kan innebære for universitetene, kan man finne i den konservative tenketanken The Heritage Foundations «Project 2025».

Project 2025, som egentlig har tittelen «Mandate for Leadership: The Conservative Promise» er en skisse for hvordan republikanerne skal overføre makten når valget er vunnet. 

Kort sagt er det en masterplan for et konservativt styre av USA. Målet er å redusere statens innflytelse i vanlige amerikaneres liv, og «samle den konservative bevegelsen og det amerikanske folket mot elitestyring og woke-krigere,» skriver Heritage-leder Kevin Roberts i forordet. 

I et Milwaukee stille før stormen, inviterte Roberts og Heritage Foundation mandag morgen til et slags vorspiel før programmet på selve landsmøtet ble sparket i gang. En talerliste som blant annet inkluderte den profilerte talkshowverten Tucker Carson snakket om hvordan Trump bør ta politiske grep for å føre landet i konservativ retning — når han kommer til makten.

Hit, men ikke lenger: Khrono var ikke invitert da Heritage Foundation inviterte til «Policy Fest» i et morgenstille Milwaukee i forkant av republikanernes landsmøte.

Demokratene har slått alarm.

De har angrepet Project 2025 på en rekke punkter og knytter det direkte til Trump. Donald Trump, på sin side, har tatt avstand fra Project 2025 og har uttalt at han ikke vet hvem som står bak prosjektet. 

Men nyhetskanalen CNN har funnet at minst 140 av Trumps tidligere medhjelpere er involvert. Og i en tale i 2022 lovpriste Trump Heritage Foundation for deres arbeid, og sa at de skulle spille en viktig rolle i utformingen av hans nye presidentvalgkamp.

Rapporten inneholder politiske forslag for endring av hvert eneste føderale område, og inkluderer forslag til ny lovgivning på mange felt. 

Den 44 sider lange gjennomgangen av utdanningsfeltet er skrevet av Lindsey Burke, som er leder av Heritage Foundations avdeling for utdanning, og flere av Trumps tidligere medarbeidere har vært delaktige i å skrive kapittelet, skriver Inside Higher Education.

Vil oppløse utdanningsdepartementet 

Project 2025 tar godt i når utdanningsfeltet behandles.

 «Den føderale statens politikk for utdanning må opphøre,» innleder kapittelet. Og derfor, fortsetter forfatterne, «må utdanningsdepartementet opphøre å eksistere.»

Lindsey Burke er leder for utdanning i den konservative tenketanken Heritage Foundation.

Det amerikanske utdanningsdepartementet er en unødvendig konstruksjon, mener Lindsey Burke og hennes medhjelpere. Heritage Foundation argumenterer for at det er en dyr institusjon som drives av en spiral av mindretallets interesser, og som beskyttes av byråkrati, fagforeninger og en universitetslobby. 

«Familier og studenter trenger ikke Utdanningsdepartementet for å lære, vokse og forbedre livene sine,» hevder foreningen. 

Forfatterne tar videre til orde for at et nytt konservativt styre i USA skal fjerne «kjønnsideologi» og kritiske rasestudier fra utdanningssystemet.

Kjønnsidentitet skal fjernes fra retningslinjene for mangfold, rettferdighet og inkludering (DEI), et prosjekt som har foregått på delstatsnivå i flere stater allerede.

Project 2025 ønsker også å stoppe president Bidens ettergivelse av studielån og endre akkrediteringssystemet i USA. Foreningen ønsker å legge til rette for flere utdanningsinstitusjoner med røtter i kirken og det militære.

Kapittelet tar til orde for at høyere utdanning skal bli mer «mangfoldig» og gi rom for mer enn tradisjonelle «liberal arts colleges» og forskningsuniversiteter. Det er mange som ikke har interesse i en tradisjonell universitetsutdannelse, så et viktig område for Heritage-tenkerne er yrkesfagopplæring og etter- og videreutdanning.

Kun deler av kapittelet omhandler høyere utdanning. 

Grunnskole- og videregående skole er også viktige områder, og Lindsey Burke med kolleger foreslår vidtrekkende reformer for å styrke foreldres innflytelse og begrense den føderale statens makt over skolene i landet. Det viktigste, mener de, er at familier og elever selv skal få mulighet til å velge mellom forskjellige institusjoner. Og da bør politikerne på delstatsnivå ha størst innflytelse på politikken, mener Heritage Foundation.

Sterke reaksjoner

Når Khrono tar opp temaet Project 2025 med folk vi møter i USA, frykter flere hva dette kan føre med seg.

Chrisley Carpio, en av lederne i studentorganisasjonen Students for a Democratic Society.

En av lederen av SDS, Students for a democratic society, Chrisley Carpio, deltok på demonstrasjon i Milwaukee 15.7.2024 i forbindelse med Det republikanske landsmøtet.

— Trump vil angripe høyere utdanning på flere fronter, sa hun til Khrono i Milwaukee mandag under demonstrasjonene mot republikanernes landsmøte.

— Finansieringen står i fare for mange offentlige høgskoler, og republikanerne er fiendtlig innstilte til å støtte høyere utdanning. Dette har Trump gitt uttrykk for lenge.

Becky Pringle er president i National Education Association, USA.

I et CNN-intervju sist helg, sa Becky Pringle, president i National Educacion Assiciation at Project 2025 vil endre utdanningspolitikken i USA radikalt. 

— Dette prosjektet er designet for å ødelegge offentlig finansiert utdanning, sa hun til programleder Victor Blackwell.

Hun kaller utviklingen skremmende og mener et angrep på utdanning er et angrep på selve fundamentet for det moderne demokratiet.

Særlig kritisk er hun til den foreslåtte endringen av Title I i den amerikanske utdanningsforskriften. 

Title I bidrar med økonomisk støtte til barn og unge fra familier med dårlig råd, med mål om å gi alle en rettferdig mulighet til utdanning.

— Project 2025 sender fremskrittene borgerrettsbevegelsen kjempet for langt bakover i tid. Folk bør være redde, veldig redde, om dette blir en realitet, mente Pringle.

Nye tider i horisonten

— Donald Trump kan egentlig ikke noe om utdanning, sier David Swartz tilbake i Boston. 

— Han forstår ikke universitetenes verden, og gikk aldri selv på et universitet. Tidligere presidenter styrte gjerne sektoren med hjelp fra rådgivere som hadde bakgrunn fra institusjonene. Hva gjorde Trump i sin periode? Han hentet inn businessfolk og eiendomsbaroner. Han ser på de som jobber i akademia som en gjeng venstreradikale som er helt irrelevante for ham selv. 

— They don't know how to swing a deal.

Det er storslått utsikt over downtown Boston og baseballstadion Fenway park i Center for Computing & Data Sciences på Boston University. Hva bringer fremtiden for UH-sektoren i USA?

Fra et vindu i toppen av det skakke boktårnet ser han ut over byen, en by som muligens har verdens høyeste konsentrasjon av topprankede universiteter per innbygger. 

Både MIT og Harvard tiltrekker seg studenter fra alle verdenshjørner, og konkurrerer hvert år om å være det fremste universitetet globalt. 

Eliteuniversitetene, særlig universitetene i alliansen Ivy League, har de siste månedene vært under angrep fra konservative politikere — og rektorene ved begge disse høyverdige Boston-institusjonene ble i vår kalt inn i kongressen til høring.

Men studentene på de 12 eliteinstitusjonene som har måttet svare for seg for USAs folkevalgte utgjør bare cirka én prosent av det samlede antallet studenter i landet. 

I tillegg er det mange andre institusjoner i Boston og over hele landet som tilbyr utdanning til andre, og kanskje litt mer vanlige, studenter. Community colleges og private og offentlige mindre universiteter — som Swartz' egen institusjon. 

Fremtiden for dem alle står på spill i presidentvalget i november.

Powered by Labrador CMS