Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Én prosent mener Senterpartiet er best på forsknings- og utdanningspolitikk Høyre er partiet som folk mener har den beste politikken for forskning og utdanning. Senterpartiet havner nederst.
Fire av ti har fått mindre tillit til universitetene En ny meningsmåling viser at 38 prosent har fått mindre tillit til universitetene etter fuskesakene til Sandra Borch og Ingvild Kjerkol. I samme undersøkelse svarer 24 prosent at studenter som fusker får for mild straff.
Tre ulike debatter om språk Hvis vi vil være orientert om det som skjer innen våre fagfelt, vil det være naturlig å kunne lese faglitteratur på fremmedspråk.
Lærerutdanningene trenger tid til utvikling, ikke nye reformer Økt kvalitet i lærerutdanningen alene vil ikke løse rekrutteringsproblemet, det må også være attraktivt å jobbe i skolen.
The idea that 19 year olds should be required to invest 5 years in order to be a teacher is, for me, absurd The idea that children, of which 19 year olds still are, should be required to invest 5 years in order to be a teacher is, for me, absurd.
— Vi må slutte å spille pingpong om lærerrekruttering Mangelen på kompetente lærere er ikke en krise, men et stort samfunnsproblem, mener Kari-Anne Jønnes (H).
Slik vil Trump endre høyere utdanning i USA Radikale venstreaktivister skal få sparken og «pro-Hamas-aktivister» skal deporteres fra campus, lover republikanerne. Yrkesfag og etter- og videreutdanning skal prioriteres. Utdanningsdepartementet legges ned.
Ekspertgruppe anbefaler én felles rammeplan for lærerutdanningene Dagens elleve rammeplaner for lærerutdanningene bør reduseres til én, mener ekspertgruppe. Torsdag leverte de sin rapport til statsråd Oddmund Hoel.
Er redd regjeringen lager A og B-lag i profesjonene Kari-Anne Jønnes (H) er ikke fornøyd med regjeringens politikk for opptak innen sykepleie- og lærerutdanningene.
Reagerer på at regjeringen åpner «bakdøra inn i lærerutdanning» Politikere og lærerutdannere reagerer på at regjeringen vil ta bort masterkrav for praktisk-pedagogisk utdanning.
Sveriges regjering sier nei til flere universiteter Utdanningsminister Mats Persson (Liberalerna) sier regjeringen ikke vil opprette flere universiteter fremover.
Utdanningssentralisering kan true norsk suverenitet Forsvarsevnen vår avhenger av kunnskap. For å få til det, må vi tilby utdanningene Norge trenger over hele landet. Det styrker kunnskapsberedskapen vår.
Hvorfor popper begrepet «mastersyke» opp igjen (og igjen)? Diagnosen «mastersyke» finner svært lite støtte, men likevel dukker den opp igjen og igjen. Det kan virke som både venstresiden og høyresiden har en ideologisk interesse av å angripe høyere utdanning, men fra forskjellig ståsted.
Regjeringa si blindsone. Og tre vegar ut av den. Omgrepet «utdanning for heile landet» fører tankane til Nesna, ikkje til ungdom i segregerte byområde i Oslo og andre byar. Utdanningspolitikken manglar eit integreringsperspektiv, meiner Oddgeir Osland.
Er studentene blitt en salderingspost? Å spare på utdanning er kanskje ikke veien å gå når kunnskapssamfunnet skal bygges? spør Per Eilif Thorvaldsen.
Overrasket over hvor lite forskningsbasert skolepolitikken er Byråkrater som skriver stortingsmeldinger refererer heller til en oppdragsrapport enn til en vitenskapelig artikkel, viser nytt forskningsprosjekt.
Mistillitsreform for forskning og utdanning Støre-regjeringen har vedtatt at de skal ha en tillitsreform, men hvor blir det av tilliten?
Er vi alle universitetspedagoger nå? Idé- og teorigrunnlaget innen universitetspedagogikk reflekterer ikke godt nok over universitetets egenart og unike samfunnsmandat, mener førsteamanuensis Lars Petter Storm Torjussen.
Vi treng fleire legar utdanna i Noreg, ikkje fleire medisinske fakultet Det stemmer ikkje at vi seier nei til medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS), basert på eit misvisande og villeiande faktagrunnlag, slik Rune Dahl Fitjar hevdar i eit innlegg.
Medisinutdannede fra utlandet er en løsning på fastlegekrisen «At norske studenter studerer medisin i utlandet gjør at vi får internasjonal kompetanse inn i norsk helsevesen», skriver Ansa-president Sine Schei.
Gjør fagbrev poenggivende for høyere utdanning Det er mer attraktivt å ta et år på folkehøyskole med økologisk småbruk fremfor å ta et fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, selv om du for eksempel skal bli barnehagelærer.
Vi må finne en god balanse mellom autonomi og styring i lærerutdanningen Kunnskapsdepartementet ønsker mer autonomi i lærerutdanningen, men for hvem? Ikke nødvendigvis lærerutdanningsmiljøene, mener innleggsforfatterne.
«Sentraliserings-spøkelset» Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV gikk til valg på et mer desentralisert høyere utdanningssystem. Men har det vært en sentralisering innen høyere utdanning i Norge de siste årene?
Universitetene må samarbeide om medisinutdanning i Stavanger I et forpliktende samarbeid om én studiemodell håper vi regjeringen avklarer at både Universitetet i Bergen og Stavanger krediteres med gradsrett.
Den nye regjeringen må prioritere studentene Arbeiderpartiet og Senterpartiet må styrke studentøkonomien videre, men ikke på måten Solberg-regjeringen gjorde det på.
Høyere utdanning trenger ikke å være Høyre-utdanning — Den nye regjeringen må ikke la seg diktere av Høyres valgløfter for høyere utdanning.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Utdanning tilpasset deg Vi vil lovfeste retten til permisjon, lovfeste og klarlegge hva tilrettelagt studiehverdag er, og gi rett til en individuelt tilpasset utdanningsplan.
Gode avklaringer om Nesna fra Ap Utdanningssenter er ingen løsning for Nesna, mener Ap. Men et viktig spørsmål gjenstår: Hva vil Arbeiderpartiet gjøre med Nesna, spør Sigmund Grønmo.
Arbeidarpartiet vil krevje å få kunnskapsministeren i ei eventuell ny regjering 20 år sidan sist Arbeiderpartiet styrte Kunnskapsdepartementet.
Politikarar i valkampmodus? Nedlegginga av den tradisjonsrike Høgskolen i Nesna syner klårt dei negative konsekvensane av ei strukturreform som stiller dei fusjonerte universiteta i ein spagat mellom universiteta sine krav og dei regionalpolitiske utfordringane.
Høyre «eier» utdanningspolitikken. — Har hele tiden vært tydelige — Det er uaktuelt for oss å gå til valg uten at dette er en toppsak, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde.
Etter fem år står Eirik igjen som lektor i et fag regjeringen ønsker å velge bort Da Eirik Sande hørte om den nye reformen til kunnskapsministeren, reagerte han kraftig. — Jeg er så oppgitt at jeg sprenger, forteller han.
Aps nye politikk for høyere utdanning – 40 mål Arbeiderpartiet vil kutte drastisk i midlertidige stillinger i akademia og gjøre det lettere for studenter som får barn.
— Filosofar meir relevante enn på lenge Leiar av Stortingets utdanningskomite, Roy Steffensen (FrP) «tror ikke mange har ropt etter filosofer de siste to månedene» og vil prioritere helsearbeidarar. Ei kortslutning, svarar lege og etikkprofessor.
Ministrene glemte det aller viktigste Tre tidligere kunnskapsministre, Kristin Clemet, Kristin Halvorsen og Gudmund Hernes ble utfordret til skoledebatt. Men prorektor Wenche Jakobsen ved UiT mener de utelot det viktigste, nemlig lærerutdanningen.
Ja til mentorordning for nyutdannede lærere Studentene vil ha veiledning og egne mentorer for nyutdanna lærere og får ja fra et flertall av politikerne. Trond Giske (Ap) sier i tillegg han vil legge ned Utdanningsdirektoratet.
Isaksen vil ha høyere kvalitet og færre institusjoner Torbjørn Røe Isaksen presenterte sin sjupunktsplan for landets universitets- og høyskolerektorer.
Flest mener Høyre er best på utdanning Rødt politisk flertall ved HiOA, men Høyre scorer best på utdanningspolitikken. Frp, sammen med KrF og Sp, har så godt som ingen oppslutning om sin utdanningspolitikk.
God rødgrønn politikk på papiret, men ikke i praksis Det er fortsatt ikke mulig å være heltidsstudent, og 11 måneders studiestøtte er ikke innført. Regjeringens utdanningspolitikk er god på papiret, men ikke i praksis, mener Studentparlamentet ved HiOA.
Få meninger om utdanningspolitikk En av tre studenter vet ikke hva de mener om regjeringens politikk for høyere utdanning. Studentene er likevel mer kritiske til de rødgrønne enn de tilsatte er.
Diskuterer skolens digitale framtid Fredag arrangerte Arbeiderpartiet utdanningskonferanse på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Partiets ledelse stilte mannsterke opp.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024