studiestart
Sandra Borch: — Jeg kommer til å fokusere mye på studentene
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch åpnet studieåret i Tromsø. Hun råder nye studenter til å bli med i kollokviegrupper og delta i seminarer, men innrømmer også at hun har tatt et skippertak eller to i sin tid.
Tromsø (Khrono): — Studiestart er den største og viktigste dagen i det akademiske året. Jeg er veldig glad for å være her på Universitetet i Tromsø for å dele denne store dagen sammen med dere.
Sandra Borch (Sp), nyslått forsknings- og høyere utdanningsminister, åpnet mandag studieåret 2023—24 foran flere hundre studenter på gressplenen foran administrasjonsbygget til UiT.
At valget falt på Tromsø, byen hun studerte i, kunne man tro var et strategisk valg for en politiker fra nord som representerer distriktenes parti. Sannheten er at hun overtok avtalen hennes forgjenger i statsrådsstolen, Ola Borten Moe (Sp), allerede hadde inngått.
Men det er ikke tvil om nærheten Borch føler til UiT Norges arktiske universitet.
Sjampis til frokost
Hun er opprinnelig fra Lavangen, 200 kilometer sør for Tromsø, og da hun skulle velge et studiested, måtte det bli UiT.
— Hadde det ikke vært jussutdanning ved Universitetet i Tromsø, hadde jeg aldri blitt jurist. For jeg ønsket å bo nært hjemme. Jeg ville bo i Nord-Norge. Å kunne besøke mamma og pappa og familien i helgene var viktige faktorer for valg av utdanning, sa hun til Khrono i forrige uke.
Med hennes utdanning var det også naturlig at første post på programmet, var å besøke nåværende jusstudenter i «Sjampanjekantina».
Men før vi lar Borch mimre om sin egen studietid, må vi spørre: Hvor kommer dette navnet fra? Vi spør UiT-rektor Dag Rune Olsen:
— Det måtte være jusstudentene som har en kantine med et slik navn, sier Olsen og ler.
— Nei, så vidt jeg vet er det studentene som har gitt kantina det navnet, sier han.
Han stiller spørsmålet videre til Borch, som heller ikke vet sikkert. Til slutt må dekan Det juridiske fakultet, Tore Henriksen, komme med en mulig forklaring.
— Det kan komme av gulvet her. Det ble litt omstridt i sin tid. Det viste seg å være regnskogpanel, og man kunne ikke oppdrive hvor det kom fra. Om det var hogd ned etter internasjonale standarder, eller om det var brutalt hogd ned i Kongo. Det førte til at Statsbygg måtte se på sine rutiner. Og som dere ser har kantina også peis. Den er litt mer eksklusiv enn en vanlig studentkantine, forklarte Henriksen.
Første i sin familie
Borch var ferdig med mastergraden sin i 2014, sju år etter hun begynte som student i 2007. Den første dagen som student brukte Borch på samme måte som tusenvis av andre studenter.
— Det var overveldende. Jeg husker at jeg var med på en faddergruppe, og at jeg kjøpte bøker. Der gikk en del av studielånet, selv om jeg prøvde å fordele pengene utover semesteret.
I talen sin til studentene trakk hun fram at hun var den første i sin familie til å ta høyere utdanning. Hun henvendte seg til dem som var i samme båt som henne, og spurte retorisk om det var flere som føler at «den akademiske verdenen er noe ukjent, noe de kanskje ikke føler dere helt hjemme i».
— Det er særlig viktig for meg at dere lykkes. Ikke fordi jeg selv har vært i deres situasjon. Men om dere lykkes, har vi lyktes som samfunn. For vi vet dessverre at sjansen for å falle fra er større dersom du kommer fra en familie uten høyere utdanning, sa Borch.
— Ulike personer
Historien om hvordan Borch ble forsknings- og høyere utdanningsminister er etter hvert velkjent.
Etter to og et halvt år som landbruks- og matminister, ble hun i sommer spurt om å bytte departement. Årsaken var at en av hennes politiske støttespillere, Ola Borten Moe, to uker tidligere hadde trukket seg fra posten etter å ha innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler og regler for aksjehandel.
— Det er ingen tvil om at Ola har vært viktig for partiet, men også viktig for meg som partimedlem opp gjennom årene. Men jeg er ikke så opptatt av å sammenligne meg med Ola, fordi vi er ulike personer, sier Borch.
Borch har i hvert fall vært tydelig på at taktskiftet enkelte i sektoren har etterspurt, ikke vil komme.
— Det Ola har startet på, skal jeg også fortsette med. Det er regjeringen sin politikk, det er fortsatt Hurdalsplattformen som gjelder, sa Borch til Khrono i forbindelse med nøkkeloverrekkelsen i Kunnskapsdepartementet.
Studentenes minister?
«Ekstrem oppussing» kalte Ola Borten Moe sitt prosjekt, som innebar en strengere økonomisk styring av byggekostnader og Forskningsrådet, og en større politisk styring av sektoren.
— Er sektoren fortsatt et oppussingsobjekt eller kan den rykke opp til å ha moderniseringsbehov, som de sier på meglerspråket?
— Ola har gjort en veldig god og nødvendig jobb, som gjør at vi nå kan ha midler til ulike satsinger, for eksempel midler til NTNUs campussamling. Det er også mange andre felt som kommer til å bli viktige framover.
Borten Moe havnet som kjent i unåde hos studentpolitikerne, og ble erklært «persona non grata», ikke velkommen, av studentparlamentene i Oslo og Bergen.
Borch trekker fram studentene som en prioritet for henne.
— Jeg kommer til å fokusere mye på studentene i de offisielle talene jeg har, fordi jeg mener det er viktig. Vi trenger alle med oss hvis vi skal møte de utfordringer som samfunnet står i om få år. Dette landet kommer til å gå tomt for folk lenge før det går tomt for penger, som Ola pleide å si. Og det er en utfordring. Derfor trenger vi å få alle med, også de som er utenfor i dag, sier Borch.
En støttespiller
På Borchs første studiestart som statsråd ble det også tid til å lansere nye retningslinjer og verktøy for ansvarlig internasjonalt kunnskapssamarbeid. Og lansere en ukrainsk språkressurs.
Lunsj ble tilbrakt med ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen (Ap) og Dag Rune Olsen. Borch har allerede rukket å møte UiT-rektoren flere ganger siden hun tok over som minister.
Olsen la i helgen ut at han spiste lunsj med Borch og Wilhelmsen, mens hun tidligere i uka besøkte UiT i forbindelse med det nye Kulturkvartalet som planlegges. I den forbindelse er det mulig at nabotomta skal brukes til et nytt universitetsmuseum.
— Flere møter på kort tid?
— Ja, man må spise, sier Olsen.
— Har UiT fått en sterk støttespiller i Sandra Borch?
— Jeg er helt sikker på at vi har fått en støttespiller. Det er helt åpenbart, sier Olsen.
— Er det viktig for deg å ha et særlig godt forhold til UiT, siden det ligger i ditt hjemdistrikt?
— Det blir viktig for meg å ha et godt forhold med alle, men det er jo klart at jeg er ofte i Tromsø, siden jeg pendler hit hver helg. Å ta en kaffekopp med Dag Rune i ny og ne, det må vi få til. Kanskje ikke hver helg, men av og til, sier Borch.
— Venner for livet
Det ble også tid til å mimre tilbake til hennes egen studietid i møte med jusstudentene. Problemene med tredje avdeling, frustrasjon over ex.phil. og ex.fac. Og gode råd for å være en god student. Eller?
Rektor Dag Rune Olsen forsøkte å mane til å jobbe jevnt og trutt med studiene da samtalen handlet om karakterpress og at det tar tid før man får helt grepet om jusstudiene.
— Det er viktig å unngå skippertaksarbeid i påsken rett før eksamen, sa dekan Henriksen.
— Jeg var nok litt der, skjøt Borch inn og ler.
Hun hadde likevel råd å gi til de ferske studentene, som hadde sin første dag.
— Det viktigste rådet jeg har å gi er å delta på seminarene. Det hadde jeg veldig utbytte av. Det er mange som skipper de seminarene, men det er der du får utfolde deg. Og tør å stille spørsmål slik at man forstår det man holder på med, sa Borch.
— Og bli med i en kollokviegruppe. Vi var fem stykker i min kollokviegruppe, og jeg var i bryllup til de fire andre i fjor. Du får venner for livet i kollokviegruppe, sa Borch.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm