regjeringen
Ola Borten Moe går av. Brudd på habilitetsregler og regler om aksjehandel
På en pressekonferanse fredag ettermiddag annonserte Ola Borten Moe går av som forsknings- og høyere utdanningsminister.
Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har brutt regjeringens habilitetsregler og regjeringens regler for aksjehandel.
Og fredag ettermiddag fortalte han på en pressekonferanse at han går av som statsråd. Nå må Jonas Gahr Støre også finne seg en ny minister for høyere utdanning og forskning.
— Det er ikke mulig å sitte som statsråd å rydde opp i dette uføret, og det betyr at jeg går av som statsråd, sa Ola Borten Moe.
Han la til:
— Jeg går også av som nestleder, og jeg tar ikke gjenvalg i 2025.
På pressekonferansen la Ola Borten Moe seg helt flat for det han hadde gjort.
Det er ennå uklart hvilket tidspunkt forskning- og høyere utdanningsministeren forlater statsrådsstolen i Kunnskapsdepartementet. Det er opp til statsminister Jonas Gahr Støre å bestemme.
Borten Moe innrømmer å ha:
- Brutt regelverket da han i januar var på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Uka før kjøpte han aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, som indirekte eier 25 prosent av Nammo.
- Brutt habilitetsregelverket da han deltok i et møte i regjeringen 30. mars, da regjeringen økte rammen for kontrakten med Nammo.
- At andre aksjekjøp han har gjort de siste årene også kan ha vært i strid med regjerings retningslinjer.
Habilitetsspørsmål
Kunnskapsdepartementet opplyste uken etter at Ola Borten Moe hadde bedt embetsverket om bistand til en habilitetsvurdering ved ett tilfelle, ved oppnevningen av Karl Erik Haug som styreleder for Nupi. De opplyste at embetsverket i departementet hadde vurdert at Borten Moe ikke var inhabil overfor Karl Erik Haug.
«På bakgrunn av dette konkluderte Ola Borten Moe med at han ikke var inhabil i saken», skrev departementet til Khrono.
Noen dager senere skrev Dagens Næringsliv at Borten Moe hadde feiret bryllup og 40-årslag sammen med Haug. Da Khrono ba om å se habilitetsvurderingen departementet hadde gjort, ble forespørselen avslått.
Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet om Borten Moe visste da han uttalte at «boka er fulgt til punkt og prikke» at han hadde brutt habilitetsregelverket.
— Nei, det visste han ikke. Han har blitt klar over det denne uken, skriver Anders Lundell, kommunikasjonssjef for forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Borten Moe forklarer
— Bakgrunnen er at jeg tok med meg eierskap i et selskap jeg har stiftet selv. Min vurdering, en sikker og trygg plassering av penger i store norske industriselskap, eksempelvis Kongsberg gruppen, Yara og Sparebank 1 Midt-Norge. Det har vært ment som langsiktige sparing. Et ønske om å plassere midler på en trygg og sikker måte, og dermed kunne være der som en god ballast for mine barn, når den tid kommer, sa Ola Borten Moe på pressekonferansen.
Han trakk fram at han vurderte dette som åpent og greit, i og med at selskapene er utenfor den sektoren han har ansvar for.
— Dette var helt feil. En forferdelig feilvurdering sier Borten Moe selv.
Han trekker fram at han ikke bare er konstitusjonelt ansvar for eget felt, men at regjeringen hele tiden behandler saker som angår selskapene direkte og indirekte.
— Det kan bli stilt spørsmål om habilitet mv., motivasjon og intensjon. Det står klart for meg nå, men det var ikke en del av mitt univers da disse beslutningene ble tatt, sa Borten Moe.
Omstridt i sektoren
— Jeg vil også si at Senterpartiet i Kunnskapsdepartementet har starta på et stort og viktig prosjekt når det gjelder høyere utdanning og forskning. Der vi når ut både videre og bredere og har lagt opp til en mer effektiv og ansvarlig ressursbruk i sektoren. Dette må nå andre det videre uten meg, sa Ola Borten Moe på pressekonferansen.
Ola Borten Moe har både tilhengere, men også mange motstandere i universitets- og høgskolesektoren. Mest kjent er kanskje saken om Forskningsrådet og da styret ble kastet rett i forkant av at revidert nasjonalbudsjett ble offentlig 12. mai 2022.
Ola Borten Moes prosjekt om en «ekstrem oppussing» av høyere utdannings- og forskningssektoren har skapt stor debatt.