Bygg
Regjeringen gir NTNU grønt lys til byggestart for nytt campus
I statsbudsjettet for 2024 blir det satt av 178 mill. kroner til å starte opp prosjektet, som vil få en ramme på 6,6 milliarder kroner.
— Jeg har gleden av å være ved NTNU sammen med Sandra for å fortelle at regjeringen nå går i gang med campussamlingsprosjektet ved NTNU.
Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse på NTNU i Trondheim søndag ettermiddag, der han, sammen med ny forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) og rektor Anne Borg, la fram nyheten.
— Noe av det beste vi kan gjøre når vi skal se fremover er å fortsatt satse på kunnskap, sa Støre på pressekonferansen.
Prosjektet er den storstilte samlokaliseringen av fagmiljøene på Dragvoll i området på og rundt Gløshaugen. Med unntak av fagmiljøet for musikk og Kunstakademiet i Trøndelag.
Støre skisserte en tidsplan som vil se prosjektet ferdigstilt i 2030.
Nedskalert
Ifølge Støre vil regjeringen bevilge 178 millioner kroner til campusprosjektet på neste år statsbudsjett, for så å gå til Stortinget og be om at det gjennomføres med en ramme på 6,6 milliarder.
Stortinget blir bedt om å slutte seg til en kostnadsramme på 7,8 milliarder for å ha en buffer for uforutsette utgifter i tråd med vanlig praksis i byggeprosjekter.
Det er betydelig lavere enn det opprinnelige prosjektet.
Gigantprosjektet var opprinnelig kostnadsregnet til 12 milliarder kroner. Men forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe tvang NTNU og Statsbygg til å utarbeide et nedskalert prosjekt, som koster bare halvparten.
Nedskjæringene har gjort at det har vært tvil om prosjektet er liv laga.
Departementet har gitt beskjed om at prosjektet skal bygges med utgangspunkt i TEK17-standard. I kjølvannet av denne beskjeden kuttet NTNU i miljøambisjonene. Et varmegjenvinningslager for å lagre solkraft ble droppet. Det ble også planene for solcellepanel på gamle og nye bygninger.
Takknemlig rektor
Til tross for den turbulente oppstarten, var det en svært fornøyd rektor som møtte pressen.
— Dette er en fantastisk nyhet. Tusen takk til regjeringa for å sette dette på statsbudsjettet, for å få den framdriften jeg synes at prosjektet fortjener, og landet trenger, sier rektor Anne Borg.
Hun sa videre at dette var et prosjekt som har stått på agendaen i mange år.
— Det er nok mange politikere som har fått høre om dette prosjektet. Jeg må si at jeg var litt spent da kvalitetssikringsrapporten kom i juli. Det er urolig tider, og mye som det skal brukes penger på. Jeg er helt sikker på at dette prosjektet vil gi gode, faglige synergier, sa Borg.
Prosjektet vært gjennom ekstern kvalitetssikring (KS2) som vurderer at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt.
Fornøyd minister
Forskning- og høyere utdanningsminister Sandra Borch var full av lovord om prosjektet.
— De unge skal bygge morgendagens samfunn, og dette er en gledens dag for de framtidige studentene i Trondheim. De vil få et moderne læringsmiljø, det blir mye lettere å ta fag på tvers av studier og fakulteter for å møte tverrfaglige ønsker og behov, Dragvoll-studentene vil komme nærmere byen, de får nye sosiale møteplasser og det vil gjøre Trondheim til en enda bedre studentby, sier Borch.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm