MEDISINSTUDENTER FRA GAZA

Rødt til UDI: — Det er ingen skam å snu

Rødt-politiker Hege Bae Nyholt syns beslutningen om å avslå visumsøknadene til palestinske studenter er flau, og ber UDI om å snu. 

Rødt-politiker Hege Bae Nyholt, leder av Utdanningskomiteen på Stortinget, syns Utlendingsdirektoratet bør snu og gi visum til ti palestinske medisinstudenter.
Publisert

Fem av ti medisinstudenter som har fått tilbud om studieopphold ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst, har så langt fått avslag på visumsøknadene sine, skriver Klassekampen. Begrunnelsen til Utlendingsdirektoratet (UDI) er at situasjonen i Gaza gjør det usannsynlig at studentene returnerer til Gaza ved semesterslutt. 

Det reagerer leder av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Hege Bae Nyholt, sterkt på. UiO kastet seg rundt i slutten av juni og koordinerte et utvekslingssemester for de ti palestinske studentene. Det eneste som sto igjen, var visumet.

— Jeg syns det er flaut og pinlig at vi gir avslag på visumsøknaden til legestudenter som Palestina desperat trenger. Ti leger har en høy arbeidskapasitet. Det er umulig for dem å fullføre graden sin i Gaza, sier Nyholt. 

Vil hjem igjen

Nyholt får støtte fra Kaja Hovdenak, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO). Studentlederen mener Norge har en unik anledning til å stille opp. 

— Det er veldig viktig at høyere utdanning er tilgjengelig. Det er ingen universiteter igjen i Gaza, de er bombet i stykker. Det Norge kan bidra med er å opprette studieplasser og tilrettelegge for at flere studenter får tatt høyere utdanning, slik UiO har gjort. Disse legestudentene har et semester igjen før de er ferdig utdannede, og de sier selv de vil tilbake til Gaza for å hjelpe til i denne krisesituasjonen, sier Hovdenak.

Studentlederen syns det er spesielt at ikke staten og regjeringen kommer på banen for å tilrettelegge for det. 

Rødt-lederen er skuffa:

— Det er smålig at vi i en så akutt krisesituasjon ikke skal kunne ta imot ti legestudenter fordi vi er redde de skal hoppe av. Palestinerne er først og fremst opptatt av retten til å vende tilbake til Palestina, det er der kampen har stått i over 70 år. 

UiO-rektor, Svein Stølen, sa til Khrono på mandag at han syns det er veldig trist at studentene har fått avslag fra UDI.

Han stilte seg undrende til både avslag og begrunnelse og lovet at universitetet nå vil jobbe for å få UDI til å snu.

En dråpe i havet

UDI har nylig snudd i en sak der palestinske teaterstudenter først fikk avslag på visumsøknadene sine. Etter flere klager, snudde UDI og innvilget opphold likevel, skriver blant annet Dagsavisen.

— UDI har fattet vedtaket, og de kan omgjøre det. Jeg anbefaler på det sterkeste at de gjør det. Det er ingen skam å snu. Hvis ikke UDI snur av seg selv, så håper jeg at regjeringsmedlemmene våre kommer på banen, sier Nyholt. 

— Som leder av utdanningskomiteen vil jeg virkelig rose UiO, og jeg er utrolig skuffa over at UDI skal stikke kjepper i hjula og gjøre det vanskelig for ti studenter å komme hit. Det er ikke snakk om hundrevis av studenter, det er en dråpe i havet, men en viktig dråpe, sier Nyholt. 

Innskrenker akademisk frihet

Nyholt mener studentene har ekstremt dyrebar kunnskap, som også deres norske medstudenter og fagmiljøet kan dra nytte av. 

— Det går vi glipp av når vi sier nei til dem. 

— Innskrenker man akademisk frihet ved å si nei til studentene?P

— Ja. Det viktigste nå er at studentene ikke får gjøre seg ferdige med utdannelsen sin når de ikke får visum. Men avslaget gjør det umulig for universitetene å utveksle kunnskap, som de alltid gjør i slike samarbeid.

Når Stortinget starter opp igjen 1. august, vil Rødt legge press på saken og følge det opp overfor regjeringen. 

— Vi oppfordrer til at man snur i denne saken.

Også SV og Venstre tar tidligere oppfordret UDI til å snu.

Khrono har vært i kontakt med Senterpartiets utdanningspolitiske talsperson, Marit Knutsdatter Strand, men hun ønsker ikke å kommentere saken. 

Powered by Labrador CMS