USA

Rektor ved Columbia University går på dagen

Rektor Minouche Shafik har blitt grillet om antisemittisme og senere blitt hardt kritisert for å sende politiet for å rydde unna Gaza-demonstranter fra universitetet. Nå gir hun seg.

Portrett av Minouche Shafik tidligere president ved Colombia University
Minouche Shafik har hatt en turbulent år som øverste leder for Colombia University.
Publisert Oppdatert

Minouche Shafik har annonsert at hun gir seg som rektor for Colombia universitetet etter litt over ett år i stillingen. Universitetets styremedlemmer sier at de er triste over beslutningen og annonserer samtidig at Katrina Armstrong blir konstituert som president umiddelbart, skriver universitetet i en pressemelding. Armstrong har til nå hatt stillingen som leder for Columbia University Irving Medical Center.

Kritikk for håndtering av Gaza-demonstrasjoner

Det har vært et turbulent år for amerikanske universiteter. Rektorene for Harvard University og University of Pennsylvania fikk begge sparken etter høringer i kongressen om antisemittisme på universitetene i fjor. 

Shafik ble også grillet av kongressen, men sto fortsatt i stillingen. I april fikk hun lignende anklager nok en gang og dagen etter i april valgte hun å bruke politiets hjelp ved gjentatte anledninger til å fjerne Gaza-demonstranter fra universitetets område, skriver the Chronicle of Higher Education. Over 100 studenter ble arrestert. Bildene av konfrontasjonen mellom politiet og studentene har gått verden rundt. 

Shafik ble anklaget for å sette studentene i fare for å blidgjøre kongressens medlemmer. Andre mener hun har gjort for lite for jødiske studenter.

Trusler og overgrep

Minouche Shafik har publisert et brev der hun annonserer sin avgjørelse. 

— Jeg har hatt æren og privilegiet det er å lede denne utrolige institusjonen (...), samtidig har det også vært en periode med uro hvor det har vært vanskelig å overvinne splittende synspunkter i vårt fellesskap (...). Dette har sterkt preget min familie, slik det også har for andre. I sommer har jeg tenkt og jeg har bestemt at jeg går vider evil være det beste for at Colombia skal kunne komme gjennom utfordringene.

— Vi må unngå polarisering

Hun skriver også: 

— Jeg har forsøkt å navigere på en sti som opprettholder akademiske prinsipper og som behandler alle rettferdig og med medfølelse. Det har vært krevende, for vårt samfunn og for meg som president og på et personlig plan, å se at jeg selv, mine kolleger og studenter blir utsatt for trusler og overgrep. 

Hun siterer deretter President Lincoln: «Et hus som er splittet mot seg selv kan ikke bli stående» og legger til:

— Vi må gjøre alt vi kan for å motstå polariseringen i samfunnet vårt.

Powered by Labrador CMS