AMERIKANSKE UNIVERSITET
To av tre rektorer blir sittende etter katastrofehøring om antisemittisme
Harvard og MIT støtter sine rektorer, mens University of Pennsylvania mister sin rektor.
Det har stormet rundt tre rektorer ved amerikanske universiteter etter en kongresshøring om antisemittisme på campusene. Over tid har konflikten reist spørsmål om ytringsfrihet i akademia.
Det gjelder særlig rektor ved University of Pennsylvania, Liz Magill. Da hun fikk spørsmål om oppfordring til folkemord på jøder var tillatt i retningslinjene til universitetet, svarte hun at dette var en «kontekstavhengig beslutning».
Rektorene ved MIT og Harvard ga lignende svar under høringen. Det har kommet kritikk om at de ikke utvetydig nok fordømte folkemord i sine svar, skriver The Guardian.
Tirsdag ble det kjent at rektor Claudine Gay ved Harvard har full støtte fra Harvard Corporation, som er det øverste ledende organet ved universitetet. En underskriftskampanje med støtte til Gay fikk over 700 signaturer fra ansatte.
«I denne omveltende og vanskelige tiden støtter vi enstemmig rektor Gay. På Harvard er vi forkjempere for åpen diskurs og akademisk frihet, og vi er forent i vår sterke tro på at oppfordringer til vold mot elevene våre og forstyrrelser av klasseromsopplevelsen ikke vil bli tolerert,» skriver ledelsen i en pressemelding.
Også MITs øverste styre støtter sin rektor Sally Kornbluth.
Det samme kan ikke sies om University of Pennsylvania. Magill har etter intenst press gått av. En giver truet med å trekke tilbake en kommende gave på 100 millioner amerikanske dollar hvis ikke hun sluttet. Det melder CNN.
Tøff utspørring
Universitet hadde allerede i september en konflikt om antisemittisme på campus. Til festivalen «Palestine Writes Literature Festival» på campus, ble det invitert foredragsholdere som hadde en forhistorie med antisemittiske bemerkninger. En uttalelse fra Magill og ledelsen ved UPenn gjorde ifølge CNN bare saken verre. Det kan ha påvirket at hun er den eneste rektoren som så langt har gått av.
Under den fem timer lange høringen i kongressen ga de tre rektorene svar som ifølge The Guardian blir ansett som svake og juridisk-baserte svar på tøffe spørsmål. Republikaner og Trump-tilhenger Elise Stefanik stilte mot slutten av den fem timer lange høringen mange ja/nei-spørsmål. Med sine generelle og brede spørsmål ble rektorene muligens seende ut som at de var ambivalente til folkemord.
Over 70 folkevalgte representanter krevde at de tre rektorene skulle fjernes fra institusjonene sine etter høringen. Etter at Magill annonserte sin avgang skrev republikaneren på X/Twitter «One down, two to go».
Under høringen var det mye gjentakelse, og på mange av ja/nei-spørsmålene kom det ingen tydelige svar.
Stefanik spurte Gay om en ytring der noen oppfordret til massemord på afroamerikanere ville vært en beskyttet ytring på Harvard. Gay begynte å svare «Vår forpliktelse til ytringsfrihet», men ble avbrutt av Stefanik som sa at hun ville ha et ja eller nei-svar. Da gjentok Gay den samme frasen.
Da gikk Stefanik videre til spørsmål om oppfordring til folkemord på jøder på campus. Gay sitt standardsvar, at hun personlig mener slike hatefulle ytringer er avskyelige. Dette rapporterer New York Times.
En jussprofessor ved Harvard skriver i en meningsartikkel publisert hos The Harvard Crimson at Gay hadde rett: kontekst er viktig. Han mener at Stefanik prøvde å legge en retorisk felle for de tre rektorene med sin utspørringsstil under høringen.
Studentavisen publiserte også et leserbrev som påpeker at retningslinjene til Harvard er en kontrakt som studentene signerer, og dermed vil rektorens svar om kontrakten naturligvis måtte forholde seg til juridiske termer. Der påpekes det også at Stefanik snakket over og avbrøt Gay, noe som påvirker svarene hun fikk gitt.
Stefanik stilte også spørsmål ved Harvards valg om å flagge for Ukraina og ikke Israel. Dette valget var et unntak som Gay gjentar at hennes forgjenger var ansvarlig for.
Lignende diskusjoner har funnet sted ved norske institusjoner, men da for Palestina-flagget.
Khrono skrev tidligere om studentdemonstrasjoner, der Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo satte seg ned utenfor rektors kontor blant annet fordi det ikke flagges for Palestina ved institusjonen. Også NTNU avslo å flagge, noe som utløste studentprotest samme dag.
Endringslogg. 13.12.2023 kl. 12:55 er det lagt til to avsnitt om leserbrev som studenter og professorer ved Harvard har skrevet om kongresshøringen.