UH-loven

Regjeringen vil lovfeste rett til permisjon fra studiene

Får regjeringen gjennomslag for sine endringsforslag, skal det bli enklere for alle å få permisjon fra studiene.

Regjeringen ønsker å styrke studentenes rettigheter gjennom sine foreslåtte lovendringer.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen meldte 2. juli at de foreslår endringer i den nye universitets- og høyskoleloven (UH-loven). Endringene er ute på høring nå, og høringsfristen er 2. oktober 2021.

Her kommer regjeringen med en rekke endringer som skal lovfeste og styrke studentenes rettigheter, spesielt gjennom å lovfeste retten til permisjon og presisere lovteksten rundt tilrettelegging.

De foreslår også å flytte noen av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) sine oppgaver til det nye Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). I høringsnotatet kan en lese mer utdypende om endringsforslagene.

— Studenter som av ulike årsaker trenger tilrettelegging fra studiestedet sitt kan fort oppleve å bli veldig små i et stort system. Vi må ha et lovverk som sikrer at studenter både har gode permisjonsordninger og får den tilretteleggingen de skal ha. Derfor foreslår vi blant annet å lovfeste retten til å få permisjon fra studiene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen.

Rett til permisjon

Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale 1. januar 2019 at Norge trenger flere barn, og at det må legges til rette for å få barn i studietiden. Nå skal dette inn i loven.

«Regjeringen vil lovfeste studenters rett til permisjon fra studiene i forbindelse med førstegangstjeneste, sykdom, graviditet, fødsel og omsorg for barn og andre tungtveiende grunner», heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Regjeringen sier i pressemeldingen de vil lovfeste rett til permisjon under «...graviditet, fødsel og omsorg for barn». Retten til foreldrepermisjon er allerede lovfestet i UH-loven § 4-5 «Rett til foreldrepermisjon».

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Regjeringen foreslår et nytt ledd under § 4-3 som skal lovfeste permisjonsretten for de øvrige gruppene.

«Regjeringen foreslår også presiseringer i loven for å gjøre det tydeligere at søknader om utsatt eksamen og permisjon ved graviditet og omsorg for barn må vurderes i sammenheng med det generelle ansvaret institusjonen har for å legge til rette for studenter med særskilte behov. Dette betyr at hver sak må vurderes individuelt, og ses i sammenheng med hvilke behov den enkelte student har for tilrettelegging. Ingen studenter er like, og behovene kan variere mye fra person til person.» heter det i pressemeldingen fra regjeringen.

NSO: — Veldig bra!

Tidligere i år kom Norsk studentorganisasjon (NSO), sammen med 18 andre ungdomsorganisasjoner, med Ungdomskravet 2021. Her er et av punktene organisasjonene samles om: «det skal legges til rette for å ha barn som student».

NSO vedtok også resolusjonen «En god studietid for studenter med barn» på landsmøtet 2021. Her kommer de med en rekke punkter for å styrke studenter med barn sin stilling gjennom studiene.

Tuva Todnem Lund, leder i NSO sitt arbeidsutvalg.

— Regjeringen kommer med endringsforslag som styrker studentenes grunnleggende rettigheter til permisjon, og stiller institusjonene ansvarlige for bedre tilrettelegging for studenter. Det er veldig bra! skriver leder i NSO Tuva Todnem Lund til Khrono.

— Hvordan styrker endringsforslagene studenters rettigheter?

— I dag varierer rettighetene når det gjelder permisjon fra studiested til studiested. Ved å ta dette inn i loven sikrer man at alle studenter har de samme grunnleggende rettighetene til permisjon. Dette er kjempeviktig for å ivareta rettighetene våre! skriver Lund.

Arbeidet med høringssvar har begynt

NSO sier de må sette seg nøye inn i alle forslagene regjeringen kommer med før de kan komme med tydelige svar på hvilke endringer de ønsker. De understreker også viktigheten av UH-loven for studentene, og kommer til å sende inn høringssvar.

— Sender dere inn høringssvar, hvor viktig er UH-loven for dere?

Loven er kjempeviktig fordi den har en direkte innvirkning på alle studenters hverdag. Vi kommer selvfølgelig til å sende inn høringssvar og er allerede i gang med arbeidet. Loven formaliserer studentenes rettigheter, og tydeliggjør disse. Samtidig holdes utdanningsinstitusjonene ansvarlig for å skape et godt og forsvarlig læringsmiljø, og vi er glade for at dette er presisert, skriver Tuva Todnem Lund.

Powered by Labrador CMS