Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Doktorgraden og universitets- og høgskulelova Jo betre universitets- og høgskulelova er tilpassa alle utdanningsnivå, desto tydelegare blir det at doktorgraden er eit studium og desto lettare blir det for institusjonane å få til forskrifter som er heimla i lova, skriv Olaug Husabø.
Regjeringen vil avskaffe professor II-stillingene Regjeringen foreslår å fjerne adgangen til å ha stilling som professor II og førsteamanuensis II ved universiteter og høgskoler. Forslaget møter motbør.
Det er krevende å definere utdanningskvalitet Nokut er ikke en allvitende instans med eneretten på å definere utdanningskvalitet.
Eit fjerde samfunnsoppdrag Universitet og høgskular skal medverke til miljømessig, sosial og økonomisk berekraftig utvikling. Faren er at det kan verte lausrive, vanskeleg å implementere og lite målbart.
Alt må ikke telles «En formidlingsindikator vil neppe fange opp mangfoldet av aktiviteter forskere deltar i», skriver Silje Maria Tellmann og Ingvild Reymert.
En lite fornuftig utsettelse Utsettelse av tosensor-ordningen virker å være fundert på en lite konstruktiv og problemløsende debatt, mener studentleder Tuva Todnem Lund.
To sensorer skaper problemer og løser ingen — Det skal ikke mye innsikt i den menneskelige psyke til for å kunne se at den nye ordningen er helt avhengig av vår motivasjon for å kunne lykkes, samtidig med at den er som skapt for å underminere den samme motivasjonen.
Mot et helhetlig system i høyere utdanning Regjeringen og stortinget må nå realisere en satsing på høyere yrkesfaglig utdanning som står i et rimelig forhold til den satsingen på universitets- og høgskoleutdanning som har pågått i drøyt femti år.
Beskylder Borten Moe for lovbrudd og populisme etter snuoperasjon for Nesna Rektor ble hundset. Pressen løp ukritisk aksjonistenes ærend. Politikerne sviktet rettsstaten. Striden om Nesna og Nord universitet må få etterspill, mener tidligere styremedlem.
Religionsfriheten i Norge er under angrep Prosessen mot NLA Høgskolen er et eksempel på en stat som ikke kjenner sine grenser.
En feilslått sensorordning Stortingets vedtak om krav om to sensorer på eksamen ved universiteter og høgskoler er en satsning i gal retning som vil senke kvaliteten på utdanningen.
Lukket digital undervisning er lovstridig Digitale undervisningsformer har det siste året medført at offentligheten er blitt hindret sin rett i å få tilgang til undervisningsaktivitet, skriver bachelorstudent Bjørn Olav Østeby.
Variert og ansvarleg bruk av tilsetjingsformer er det beste for Norges musikkhøgskule Svar til Live Maria Roggen om bruk av åremålsstillinger.
Føler seg lurt i kjølvannet av ny lov om statsstøtte To høgskoler trodde de greit skulle få unntak fra ny lov, med nye kriterier for statsstøtte. Men svaret var nei.
Kan bli kroken på døra for flere private høgskoler Ny paragraf i universitets- og høyskoleloven stopper støtten fra staten.
Advokat truer Nokut med søksmål på vegne av kristen høgskole Advokat Helga Aune krever at saken mot NLA Høgskolen, der de kan miste høgskolestatus, avvises. Hun hevder at Nokuts komite er fordomsfull og at saken kan sees på som myndighetsmisbruk.
Asheim bekymret for universiteter og høgskoler:— Jeg er urolig for at SV ikke er med Åtte år med solbergregjering, ett og trekvart år med Henrik Asheim. Om få dager er det over. Vi rekapitulerer.
Kravene til universitetsakkreditering må vurderes på nytt! Forskriftene om krav til universitetsakkreditering bør endres for en mer mangfoldig norsk universitetssektor.
Studentene trenger styrket ytringsfrihet Studentenes behov for akademiske ytringsfrihet er stort når deres meninger blir møtt med hets og sjikane på internett gjennom hele døgnet.
Akademisk frihet i seks punkter Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger.
Fusk bør defineres i loven Vi mener at UiA og UiAs klagenemnd forholder seg til dagens regelverk selv om denne saken stiller spørsmål ved om dette er tydelig nok.
Veronica skal føde ved studiestart, men høgskolen krever fysisk oppmøte Grunnskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Innlandet vil ikke tilrettelegge for høygravide Veronica Lundsten slik hun ønsker.
Regjeringen vil lovfeste rett til permisjon fra studiene: — Veldig bra! Får regjeringen gjennomslag for sine endringsforslag, skal det bli enklere for alle å få permisjon fra studiene.
Akademisk frihet er et viktig tema når ny UH-lov skal debatteres Vi er glade for at det nye forslaget til universitets- og høgskolelov som legges fram fredag høyst trolig presiserer at institusjonene har ansvar for å verne om de ansattes utøvelse av den akademiske frihet.
Lovforslag om universiteter og høyskoler mangler regler for åpenhet Studentsamskipnadene bør også omfattes av offentleglova, skriver Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag.
Demokratisk valgt universitetsrektor Det er to argumenter som taler for fortsatt valgt rektor: sterkere autonomi og legitimitet.
Forsker kritiserer Aune-utvalgets nye karakterskala Aune-utvalget vil ha en ny tretrinns karakterskala inn i loven. Nifu-forsker er kritisk.
Sterke reaksjoner mot at loven ikke trenger å følges Universitets- og høgskolesektoren er splittet i synet på koronaloven og nye forskrifter. Det viser hastehøringsuttalelser siste døgn.
Bruker kriselov på universiteter og høgskoler Jussdekan Karl Harald Søvig reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil ha blankofullmakt til ikke å følge universitets- og høgskoleloven.
Vi trenger en skjerpet bestemmelse om individuell akademisk frihet i UH-loven Det er en selvsagt del av akademisk frihet at forskeren selv skal kunne vurdere åpen publisering, skriver professor Kjell Erik Lommerud.
Dette gjør den nye universitets- og høyskoleloven til studentenes lov UH-loven. Jeg ser på dette som vår lov. Studentenes lov. Jeg håper derfor at diskusjonen som følger skal handle om mer enn ledelsesmodell.
Valgt rektor handler ikke bare om rekrutteringsform «Hybridmodellen». En direktørifisering av valgt rektor kan kanskje virke forlokkende på noen, men den faglige, kollegiale ledelsen vil svekkes og rektor vil fjernes fra universitetsstyret.
Nye lekkasjer fra lovutvalg: Vil fjerne krav om blindsensur på eksamen «UH-loven». Nei til blindsensur, og forslag om at institusjonene selv kan oppnevne halvparten av sine eksterne styremedlemmene. Stor spenning og allerede debatt rundt forslagene til ny universitets- og høyskolelov som legges fram torsdag.
Akademisk frihet bør lovfestes Autonomi. Den reviderte universitets- og høyskoleloven bør slå tydelig fast at akademisk frihet skal råde ved universiteter og høgskoler, skriver Dag Rune Olsen.
Seks private høgskoler i faresonen med nye regler for offentlig støtte Statstilskudd. Regjeringen endrer loven slik at private høgskoler må godkjennes som institusjon for å kunne motta statstilskudd. Flere høgskoler er i faresonen, men det finnes unntak.
Regelverket for universiteter og høyskoler må forenkles Lovverk. Universitets- og høyskoleloven har utviklet seg til å bli et komplekst og fragmentert regelverk. Regelverket bør forenkles, og at det må ryddes kraftig i forskriftsstrukturen, skriver administrerende direktør i Nokut, Terje Mørland.
Rydder i en lov som er blitt klattet på Lovutvalg. Universitets- og høgskoleloven er blitt et lappverk, mener leder av lovutvalget, Helga Aune, som er godt i gang med ryddejobben .
Mange innspill om studenters rettigheter Revidering. Helga Aune skal revidere universitets- og høgskoleloven og er strålende fornøyd med de mange innspillene hun får fra studenter.
Her er «nye Ryssdal-utvalget» Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.
Mener ny lov kan hjelpe UiO med trege studenter Studieplan. Studentene ved Universitetet i Oslo og i Bergen er tregere enn alle andre studenter i Norge. Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen tror nytt lovforslag kan være til hjelp.
Studentjubel for lovforslag fra regjeringen Eksamen. Skriftlig sensorveiledning til alle eksamener og ny paragraf om personvern. Det er blant forslagene til endringer i universitets- og høgskoleloven som kom i dag.
Klart flertall for ansatt rektor Ikke uventet sier et klart flertall på Stortinget at de ønsker ansatt rektor som normalmodellen på universiteter og høgskoler.
Vil at sensurbrudd skal kartlegges Statssekretær Bjørn Haugstad mener høgskolene og universitetene må kartlegge i hvilket omfang studenter opplever å få servert forsinket sensur av sine læresteder.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut