STUDENTER MED BARN

Regjeringen lovte mer støtte til studenter med barn. Det kom ikke

Anders Myklemyr og Anette Myklemyr Magnussen
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Støre-regjeringens plattform heter det at regjeringen vil innføre 12 måneders studiestøtte for heltidsstudenter med barn under 16 år.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe, uttalte også flere ganger i oppløpet til statsbudsjettforslaget at det ville komme ekstra studiestøtte for studenter med barn.

Likevel var det ikke å finne i regjeringens budsjettforslag for 2022.

Studentforeldrene er helt avhengige av ekstra stipend og lån for å få det økonomiske til å gå rundt.

— Det som hjelper oss mest er at du kan få ekstra lån fra Lånekassen når du er student med barn, sier småbarnsfar og student Anders Myklemyr til Khrono.

Venter barn nummer to

Anders Myklemyr studerer til en master i miljøfysikk og fornybar energi ved Norges miljø og biovitenskapelige universitetet (NMBU). Han bor sammen med kona Anette, som også studerer til en master ved NMBU, og datteren Alva på ett år og sju måneder.

Datteren kom til verden under Anders andre studieår.

— Hvordan forsørger dere dere - jobber dere ved siden av studiene begge to?

— Da vi fikk Alva så jobbet kona mi fortsatt, men hun ble student nå i høst. Så nå er vi begge studenter, sier Myklemyr

Paret venter barn nummer to til sommeren.

— Nå har vi opplevd begge situasjonene. Der den ene er student og den andre jobber, og der begge er studenter. Nå jobber jeg som hjelpelærer ved siden av studiene, sier han.

Går ikke rundt

— Syns dere det går greit med ekstra lån og støtte - går det rundt?

— Nei, det gjør ikke det, sier Myklemyr.

Han sier at familien har oppsparte penger som de er avhengige av ved siden av den ekstra støtten fra Lånekassen.

— Jeg og Anette startet på våre siste to år samtidig, men nå blir Anette hjemme med neste barn. Så siste året hennes, når jeg er ferdig, kommer jeg til å måtte hjelpe henne en del økonomisk for at det skal gå rundt. Da tror jeg de oppsparte midlene har gått tom, sier Myklemyr.

— Men da har jeg forhåpentligvis fått jobb, legger han til.

Her henter pappa, Anders, Alva i barnehagen.

— Og det er kanskje ikke bare-bare å ha en ekstrajobb når du både har barn og studerer?

— Nei, det er ikke det. For meg fungerer det greit, når jeg kan være hjelpelærer på skolen. Det er en enkel ekstrajobb som funker og passer bra med å ha barn. Når jeg startet på studiene jobbet jeg på Coop, og det hadde ikke funket nå fordi det var på kvelder og i helger.

Han legger til at det dårligere muligheter for samme type deltidsjobb som hjelpelærer på konas studier.

27 prosent menn

Omtrent en fjerdedel av norske studenter har barn. For fulltidsstudentene er tallet omtrent en av ti. Det viser tall fra den siste Eurostudent-undersøkelsen, som ble gjennomført i 2019.

FAKTA

Barnestipend

  • Alle studenter med barn kan søke om å få barnestipend i tillegg til den ordinære støtten. Studenter med barn kan også få tilleggslån.
  • Hovedregelen for å få ekstra lån og stipend er at barna er under 16 år, og at de bor sammen med mottakeren minst 40 prosent av tiden.
  • Hvis begge foreldrene er studenter kan begge få barnestipend og tilleggslån.
  • «En søker som har barn som er født i 2006 eller senere, og som bor sammen med barnet minst 40 prosent, har rett til barnestipend. Søkeren har på samme vilkår også rett til barnestipend for ektefelles barn. Søkere som har 1 eller 2 barn, har i studieåret 2021–2022 rett til inntil 1 790 kr per måned for hvert barn. For hvert barn flere enn 2 har søkeren rett til inntil 1 165 kr per måned,» heter det i Forskrift om utdanningsstøtte.
  • Har du ett barn kan du få inntil 1790 kroner ekstra per måned. Du får det samme for barn nummer to, så blir beløpet redusert fra barn tre og oppover.
  • I tillegg til barnestipend, kan studentforeldrene få tilleggslån og foreldrestipend (ved fødsel).

Fra studieåret 2013-2014 til 2020-2021 har antall barnestipend til studenter holdt seg stabilt mellom 11.000 og 12.500 stipend. Det siste studieåret ble det totalt utdelt 229,5 millioner kroner i stipend.

Undervisningsåret 2020-21 var 27 prosent av de som fikk barnestipend menn.

Tall fra Eurostudent-undersøkelsene viser også at andelen studenter med barn ikke økte fra 2013 (Eurostudent V) til 2019 (Eurostudent VII). Ifølge de har omtrent en fjerdedel av norske studenter barn.

I tillegg til barnestipend kan studenter med barn ta opp ekstra lån fra Lånekassen. De kan også få foreldrestipend i inntil 49 uker rundt fødsel.

Reagerer på løftebrudd

Norsk studentorganisasjon (NSO) kjemper for alle studenters rettigheter, og har spesifikt en egen resolusjon med tittelen «En god studietid for studenter med barn».

Her kommer de blant annet med krav om gratis barnehage og SFO for foreldre som tjener mindre enn 2G i året. De ønsker også at inntekts- og formuegrensen i Lånekassen skal økes.

NSO-leder Tuva Todnem Lund på demonstrasjon for økt studiestøtte foran Stortinget.

NSO-leder Tuva Todnem Lund reagerer kraftig på at studenter med barn ikke ble inkludert i statsbudsjettforslaget slik Borten Moe og regjeringen hadde lovet:

— Jeg synes det er fryktelig synd at politikerne ikke prioriterer studenter med barn i dette budsjettet heller, skriver Lund til Khrono.

— Dette er en ekstra sårbar gruppe økonomisk, noe regjeringen vet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gitt lovnader til studenter med barn - men løfter om penger uten penger hjelper ikke. Her hadde jeg forventet bedre.

Ikke lett å sjonglere

Studentforeldrene er enige om at det kan være vanskelig å sjonglere tiden mellom barn og studier. En av utfordringene de har støtt mye på denne høsten er å måtte være hjemme med sjukt barn.

— Det har vært mye stress. Studiene tar ikke pause, men når du er i jobb kan du få fri for å være hjemme med barn, sier Myklemyr.

— Det har vært veldig utmattende, å henge med i studiene og samtidig være hjemme og ta hånd om Alva som har vært sjuk, fortsetter han.

Arbeidslasset bygger seg fort opp når man må være borte fra undervisningen og studiearbeidet. Myklemyr sier han og kona ofte har måttet bruke barnevakter i helgene for å bli à jour.

Ved NMBU har man også blokkfag, som betyr at man har intensive 3-ukers-emner som går i januar, juni og august. Både Anders og Anette har mye obligatorisk i januar.

— Foreldrene mine kommer ned for å bo med oss i januar, så i tilfelle Alva blir sjuk klarer vi fortsatt å være på skolen, sier han.

Anders Myklemyr og Anette Myklemyr Magnussen

Forsinkelser

Når paret fikk første barn besluttet de at moren skulle ta hele foreldrepermisjonen. Sånn kommer de også til å løse det når neste barn kommer.

— Det er også et problem, at det er veldig vanskelig for den andre parten å ta permisjonstid. Et studieår er ganske fast, det hadde vært vanskelig å få det til å passe med kurs, om vi skulle tatt et halvt år hver, sier Myklemyr.

Han legger til at man fort kan ende opp med å bli et helt år forsinket på grunn av et halvt år i permisjon.

— Jeg som tar denne masteren på fire år, har nesten bare obligatoriske fag. Det gir ikke mye fleksibilitet i forhold til kurs og permisjon. Det låser studieplanen.

Setter pris på lange ferier

— Hva er det beste med å være student med barn?

— Det er lang juleferie. Hadde vi ikke hatt blokk i januar, hadde vi hatt fri en måned. Så, lange ferier og en friere hverdager. Det å kunne hente Alva tidlig i barnehagen på fredager, eller ta fri på fredagen og ta langhelg. Det er veldig herlig, sier Myklemyr.

— Også er det så mye glede i å ha Alva hjemme. Det er så herlig å få hente henne hver dag i barnehagen, avslutter han.

Powered by Labrador CMS