sykepleie

Reagerer på at statsråden ikke avviser sykepleier­import

Danmark vil importere sykepleiere fra India. Norsk Sykepleierforbund-leder Lill Sverresdatter Larsen minner om at sykepleierkrisen er global. — Vi må løse utfordringer uten å skyve problemene over på andre land.

Lill Sverresdatter Larsen og Norsk Sykepleierforbund er tydelige på at det bør være muligå løse sykepleiermangelen uten å importere arbeidskraft fra utlandet.

Søndag skrev Khrono om at Danmark i vår inngikk en intensjonsavtale med India, der formålet er å utdanne og importere sykepleiere til Danmark. I tillegg til India, har den danske regjeringen også vurdert Filippinene som et mulig samarbeidsland.

Beslutningen om å se utenfor landegrensene for å finne en løsning på sykepleiermangelen, har blitt møtt med kritikk fra blant annet foreningene Dansk sygeplejerråd og International Council of Nurses.

— Må ta stilling til alle grep

Forsknings- og høyere utdanningsminister i Norge, Oddmund Hoel (Sp), har uttalt til Khrono at Norge følger interessert med på initiativene fra Danmark for å importere helsepersonell.

Han har videre understreket at «man så langt» ikke har satt i gang noe arbeid med dette i Norge.

— Kompetansemangelen gjør at vi må ta stilling til alle grep, men målretta import av sykepleiere kan uansett ikke være hovedløsningen, sa Hoel til Khrono søndag 

Ministeren sa også at Norge i hovedsak skal klare oss selv.

— Det at vi nå har fjernet karakterkravene for opptak til sykepleierutdanningen vil gi oss bedre tilgang på kompetanse i åra framover. Vi skal ellers fortsette med å ha gode tilbud for kompletterende utdanning for folk med sykepleierutdanning fra utenfor EU/EØS, sa Hoel.

NSF: — Skal ha samme rett

Leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, reagerer på at Oddmund Hoel ikke direkte avviser det danske initiativet. Hun mener at det ikke bør være slik at norske politikere må utenlands for å finne løsninger på de utfordringene som demografien stiller oss overfor.

— Perspektivmeldingen har vist norske politikere og oss som samfunn noen klare utfordringer. Det må vi løse uten å skyve problemene over på andre land. Sykepleierkrisen er global, sier Larsen til Khrono.

Hun peker videre på at Norge har et internasjonalt ansvar for å bidra til etisk rekruttering av helsepersonell.

— Vi har vedtatt en politikk som tilsier at vi ikke aktivt skal rekruttere personell fra land som selv har stor mangel på dette. Da blir det samtidig viktigere enn noen gang at vi sørger for å beholde, mobilisere og rekruttere sykepleiere i våre egne land, sier forbundslederen.

Vil ha langtidsplan

— Sykepleiere skal ha samme rett som alle andre til å utvandre og innvandre, men det må skje på en etisk måte. Vi har et stort ansvar for å ikke tappe land som sårt trenger sine sykepleiere. Politikerne bør samle seg om en langtidsplan for helse som tar befolkningens behov på alvor, fortsetter Larsen.

På spørsmål om hva hun synes om at Oddmund Hoel ikke avviser at det kan bli aktuelt for Norge å gjøre som danskene, svarer Lill Sverresdatter Larsen dette:

— Det tyder på en minister som har forstått det store problemet som vi har varslet om, mangel på kvalifisert helsepersonell. Vi forventer en minister og en regjering som gjør alt de kan for å rekruttere og ikke minst beholde sykepleiere nå, og samtidig legger til rette for en tverrpolitisk langtidsplan for helse hvor de grelle realitetene for framtidens offentlige helsesektor faktisk diskuteres og reelle tiltak fremmes.

Powered by Labrador CMS