opptaket

Mange søkere til ledige plasser for sykepleiere

Lærestedene melder om stor pågang til sine sykepleieutdanninger etter at karakterkravene er fjernet.

Fantastisk gledelig med flere søkere, meldes det fra Høgskulen på Vestlandet om interessen for å bli sykepleier.
Publisert Oppdatert

De seks lærestedene som så langt har fått tilby studieplasser til sykepleiestudenter uten karakterkrav, opplever stor pågang. 

Fakta

Samordna opptak 2024

 Fra 17—19. juli får alle søkere som har søkt opptak gjennom samordna opptak beskjed om hvor de har kommet inn.

19. juli kan du se hvor det er ledige studieplasser. de kan du søke på fra 20. juli klokken 09.00. Her er det førstemann til mølla med tanke på å søke.

Nytt av året er at opptaket til lærer og sykepleie er todelt. De som ikke har de nødvendige karakterene på plass kan søke opptak på ledige studieplasser ved alle sykepleierutdanninger, samt ved de lærerutdanningers om har søkt unntak fra kravene. Det er 35 tilbud som har fått ulike unntak.

Studentene har ellers frist til 24. juli med å takke ja eller nei til de plassene de er tilbudt.

25. juli offentliggjøres tall og fakta fra årets opptak.

ca. 29. juli starter det som blir kalt suppleringsopptaket.

Kilde: Samordna opptak

Studentene som har fått tilbud gjennom hovedopptaket, har frist til og med onsdag 24. juli med å takke ja til studieplass. De aktuelle lærestedene kan dermed ha flere ledige plasser enn det de vet om nå, og det kan også være flere steder som har ledige studieplasser enn disse seks:

HVL: — Fantastisk gledelig 

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) sier prorektor for utdanning til Khrono, Anne-Grethe Naustdal, at de har hatt stor pågang fra søkere. 

— Vi har fått inn 399 førsteprioritet søkere til sykepleie, og vi jobber med å sende ut tilbud. Når søkerne får svar, har de to dager til å takke ja eller nei. Vi ligger an til å få fylt opp alle plassene på sykepleie, noe som er fantastisk gledelig, sier Naustdal.

600 søknader til USN

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har sykepleierutdanning i blant annet Drammen, Porsgrunn, Vestfold og Hallingdal. Bjørnar Wølner er seksjonssjef for opptak, ved avdelingen for utdanning og studiekvalitet ved USN.

— Vi har i løpet av helgen fått i underkant av 600 søkere til sykepleierutdanningen lokalt, sier Bjørnar Wølner ved USN til Sykepleien.

— Vi opplevde et stort trykk da det lokale opptaket åpnet lørdag morgen, særlig fra søkere som ville innpå sykepleie utdanninger. I løpet av et par timer kom de fleste søknadene, sier Wølner til Khrono.

— Vi har sendt ut 189 tilbud til sykepleiesøkere og fått 170 ja-svar tilbake. Det er veldig bra tall, sier Wølner.

Status for søkertallene tirsdag formiddag er 820 førsteprioritet søkere, og 1170 søkere totalt, både til sykepleie og lærer.

— Vi har stor tro på at vi nå skal klare å fylle alle studieplassene ved sykepleie, sier Wølner, men legger til:

— Vi har jo ingen erfaring tidligere med denne type søkere, og deres tilbøyelighet til å møte eksempelvis. På torsdag blir alle tallene klare, med tanke på hvor mange som har takket ja i hovedopptaket, og da vet vi enda mer om situasjonen, sier Wølner til Khrono.

Forholder seg til sperrefrist

Nord universitet har så langt ikke gått ut med søkertall.

— Lørdag mottok vi flere søknader til sykepleie på ledige studieplasser enn vi har plasser tilgjengelig, og søkningen er per nå lukket. Søknadene behandles løpende etter først til mølla prinsippet, og forutsatt at søker er kvalifisert til studiet. Tallene er i stadig endring i forhold til omfang av kvalifiserte og ja-svar. Vi ser det derfor ikke som hensiktsmessig å gå ut med konkrete tall midt i opptaksprosessen, svarer kommunikasjonssjef Andreas Førde på e-post.

— Tror dere at dere at klarer å få fylt opp studieplassene?

— Vi håper selvfølgelig at vi får fylt opp mange av plassene til høsten, men vi vet ikke per i dag hvordan vi kommer til å ende opp, skriver Førde.

UiT Norges arktiske universitet opplyser til Sykepleien at de har fått nærmere 350 ekstra søkere til sine ledige studieplasser.

Sykepleien har også hentet inn tall fra Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Molde og VID vitenskapelige høgskole. Innlandet opplyser at de har fått 300 søkere. Høgskolen i Molde tror de nå klarer å fylle opp sine plasser, mens VID forteller om 544 søknader.

2023: Ledig på 15 av 37 utdanninger

Etter hovedopptaket sommeren 2023 var det ledige studieplasser på 15 av de 37 ulike utdanningstilbudene som tilbys på 12 universiteter og høgskoler landet rundt. 

Det er dermed å forvente at det vil være flere ledige studieplasser når studentene har takket ja og nei de tilbud de fikk i forrige uke og de nasjonale tallene er klare torsdag 25. juli.

Antall ledige studieplasser ved hovedopptaket til sykepleieutdanningene var 338 sommeren 2023, og hadde økt fra 79 ledige plasser sommeren 2022.

De fleste av utdanningstilbudene med ledige plasser var i 2023 distriktsbaserte.

Endringslogg

23.07.2024, kl. 11.40: Oppdatert med egne kommentarer fra USN.

23.07.2024, kl. 12.40: Oppdatert med nye kommentarer fra Nord universitet.

Powered by Labrador CMS