eksterne styremedlemmer
Reagerer på at ingen fra Rogaland er foreslått til HVL-styret. Dette svarer rektor
Høyre-politiker Sveinung Stensland ber Ola Borten Moe (Sp) komme på banen før det nye styret ved Høgskulen på Vestlandet skal velges.
31. juli er det over og ut for det sittende styret ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), og dagen etter skal et nytt styre være på plass.
Tidligere i år sendte styret ved HVL en liste til Kunnskapsdepartementet med forslag til eksterne styremedlemmer i det kommende styret. Av ti styremedlemmer skal fire være eksterne, og det er departementet som til slutt utnevner disse fire.
Listen med forslag fra HVL-styret inneholder 12 navn. Ingen av dem er fra Rogaland, der HVLs campus i Haugesund ligger. Campusene i Førde, Sogndal, Bergen og på Stord ligger alle i Vestland fylke.
Det har fått rogalending og stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, til å stille følgende spørsmål i Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp):
— Vil statsråden sørge for at det også sitter representanter fra Rogaland når nytt styre for Høgskolen på Vestlandet skal velges?
Statsråden har foreløpig ikke svart på spørsmålet.
— En klar svakhet
— Jeg mener det vil være en klar svakhet for det kommende styret at det ikke sitter en eneste rogalending der, sier Sveinung Stensland til Khrono.
I begrunnelsen sin for spørsmålet til Borten Moe påpeker han at HVL er sentral for utdanning av nøkkelpersonell for næringslivet på Haugalandet, spesielt innenfor ingeniørfag og nautikk, men også andre fagfelt.
— Det er viktig at alle deler av høyskolens geografiske områder er representert i styrende organer. Det ligger nå an til at ingen i styret kommer fra Rogaland, og at Viken fylke er representert sammen med en massiv overvekt av medlemmer fra Vestland fylke, skriver Høre-politikeren.
Han peker også på at heller ikke noen av de fem ansatte som er valgt til det nye styret, er fra Rogaland.
— Jeg tror at Tom Are Trippestad bodde i Haugesund til han var russ, men etter det har han bodd i Bergen så vidt meg bekjent, understreker Stensland overfor Khrono.
Spurte flere
HVL-rektor Gunnar Yttri forteller til Khrono at de i løpet av prosessen med å finne forslag til eksterne styremedlemmer, spurte flere rogalendinger om de ønsket å stå på listen, men at de fikk nei fra samtlige.
På spørsmål om hvor mange de spurte, ønsker rektoren ikke å være konkret.
— Vi har kommet fram til en liste med kandidater fra Nordfjord i nord til Bømlo i sør. Det er riktig at listen ikke inneholder noen fra Rogaland, men hele regionen og høgskolens nedslagsfelt er dekket.
— Men ikke Rogaland?
— Nei, men regionen som omfatter den gamle høgskolen, altså Stord/Haugesund, er godt representert med personer fra Stord, svarer Yttri.
— En god geografisk variasjon
Han poengterer videre at det viktigste for HVL er at de som sitter i styret er i stand til å ta en regional, men også nasjonal rolle når det gjelder å representere høgskolen som styremedlem.
— Jeg vil også informere om at det ble gjort et godt arbeid for å få på plass forslag fra Rogaland, men at dette ikke lot seg gjøre innenfor de fristene som forelå, sier Yttri, som ikke vil kalle det uheldig at man ikke lykkes med rekrutteringen fra fylket der HVLs sørligste campus ligger.
— Nei, jeg føler at vi har fått til en god geografisk variasjon med mange svært kompetente forslag til eksterne styremedlemmer.
— Forstår du at Stensland reagerer på at det ikke er noen fra Rogaland på listen?
— HVL er heldige som har et så sterkt regionalt engasjement rundt oss. Vi er den aller viktigste utdanningsinstitusjonen på Vestlandet, og det at vi blir fulgt med på, er noe jeg ser på som et privilegium, svarer HVL-rektor Gunnar Yttri.
Hallén: — Ville vært fint
Nåværende styreleder Arvid Hallén står selv på listen over forslag til eksterne styremedlemmer, og presiserer overfor Khrono at han av den grunn ikke har vært veldig involvert i forbindelse med arbeidet med listen.
— Generelt så prøver man å treffe på flest mulig av variablene. men det er en stor kabal som skal legges, sier han.
— Det er ikke alltid man klarer å treffe på alt, og det er ingen tvil om at det ville vært fint å ha en eller flere personer fra Rogaland med på listen, sier styrelederen.
Han minner om at Kunnskapsdepartementet står fritt til å finne fram til andre eksterne styremedlemmer, og at listen fra HVL i utgangspunktet bare inneholder forslag til kandidater.
— Det regionale hensynet som var tydeligst framme i diskusjonene, mener jeg var at det skulle foreslås representanter fra alle de tre nærregionene til de tidligere høgskolene. Dette var viktig, og dette har vi lykkes med, avslutter Hallén.
Når Khrono spør Sveinung Stensland hva han tenker om svarene fra rektor Yttri og styreleder Hallén, sier stortingsrepresentanten at han mener det er en smal sak å finne forslag til kandidater fra Rogaland.
— Yttri sier de har prøvd flere, men fått nei. Hva tenker du om det?
— Gi meg fem minutter, så skal jeg finne noen … Nei, altså, kanskje ikke fem minutter. Men uansett. Hvis det er det de har å komme med, så viser det de ikke har godt nok nettverk i Rogaland. De kjenner rett og slett ikke fylket godt nok, svarer Stensland.