høgskulen på vestlandet
Slår sammen to fakultet ved Høgskulen på Vestlandet
Omstridt sammenslåing ble vedtatt torsdag. Dekanstillingen til det kommende fakultetet lyses ut i løpet av kort tid.
Stord (Khrono): Fakultet for ingeniør- og naturvitenskap (FIN) og Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap (FØS) skal slås sammen fra 1. januar 2024.
Det ble vedtatt på torsdagens styremøte ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) på campus Stord.
Høsten 2022 gikk startskuddet for prosjektet som skulle utrede en eventuell sammenslåing av de to fakultetene.
Prosjektet ble først gjort kjent gjennom en setning i en protokoll fra budsjettmøte i november. På styremøte i februar fikk HVL-rektor Gunnar Yttri og styreleder Arvid Hallén kritikk fra representanter for de ansatte og studentene for måten prosjektet hadde kommet i gang på.
Styremedlemmene Tina Åsgård og Alexander Papas ytret både på styremøte og overfor Khrono at prosjektets oppstart ikke var forankret i styret. Papas viste også til at de hovedtillitsvalgte ved HVL hadde gitt prosjektets oppstart knallhard kritikk.
Yttri poengterte i februar at prosjektets første fase kun har handlet om å utrede en mulighet. Tross en viss motstand ble saken som var oppe i februar, vedtatt videre utredet av en prosjektgruppe, og på det neste styremøte i mars ble saken behandlet på nytt og det ble vedtatt å gå videre med prosjektet og forberede en endelig sak til neste styremøte.
Yttri fikk skryt
Torsdagens styremøte startet med at HVL-direktør Tage Båtsvik gikk gjennom sakens utvikling fra A til Å. Deretter sa styreleder Arvid Hallén at det er et imponerende arbeid som er gjort, med de knappe tidsrammene man har hatt å forholde seg til.
— At det nå tilsynelatende er enighet mellom alle parter, skyldes det gode arbeidet fra prosjektgruppen. Dette gir oss i styret et godt utgangspunkt når vi nå skal behandle saken, sa den rutinerte styrelederen.
Flere styremedlemmer løftet opp en del spørsmål om arbeidet frem mot 1. januar 2024 som skal tas med videre i prosessen, men ingen uttrykte seg negativt til den forestående sammenslåingen. Tvert om var flere positive til hvordan prosessen hadde utviklet seg, spesielt de siste ukene. Rektor Gunnar Yttri fikk skryt fra flere for hvordan han har grepet tak rundt prosessen etter en litt skjev start.
— De ansatte vil gjerne oppleve å bli hørt
Styremedlem Aina Berg understreket at det er særlig viktig at man involverer absolutt alle parter i arbeidet fremover, og at man vil få mye igjen for det i årene som kommer.
Ansattrepresentant Tina Åsgård fulgte opp med at dette er ekstremt viktig, særlig med tanke på at man kom litt skjevt ut fra starten.
— Det finnes muligheter til å rette opp i dette. De ansatte vil gjerne oppleve å bli hørt, særlig når det gjelder fakultetsstruktur. Dersom de ansatte opplever dette, vil det være mye større muligheter for å lykkes, sa Åsgård til resten av styret.
Hun foreslo deretter at ikke bare den siste faserapporten, som i hovedsak handler om instituttstrukturen, skal sendes på høring, men også rapporten fra prosjektets første fase. Åsgård understreket at dette har vært et ønske fra de ansatte. Forslaget innebar også at saken som skulle behandles i dag, skulle utsettes til det neste styremøte.
Forslaget ble nedstemt med tre mot sju stemmer.
Enstemmig vedtak
Alexander Papas, som uttrykte seg kritisk i forrige møte, sa at han godtok at de to fakultetene skulle slås sammen, men at han ikke ville stemme for vedtaket dersom Tina Åsgårds forslag ikke ble vedtatt.
— Jeg føler det er riktig at jeg fremmer dette før vi skal stemme, sa Papas, som senere gikk tilbake på det han hadde sagt og stilte seg bak resten av styret.
Etter dette fulgte en lengre diskusjon rundt Åsgårds forslag, der blant andre styreleder Hallén, rektor Yttri og direktør Båtsvik advarte sterkt mot å sende rapporten fra den første fase på høring etter at man har kommet videre i prosessen og er klare til å fatte et vedtak.
— Det vil fremstå veldig rart dersom vi gjør dette, sa Arvid Hallén.
Deretter var det klart for avstemming, og resultatet ble til slutt at 10 av 10 medlemmer stemte for rektors innstilling.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut