Ståle Einarsen er professor ved Universitetet i Bergen og har utviklet metoden faktaundersøkelser i Norge. Foto: Eivind Senneset/UiB

Psykolog og professor Einarsen fikk pris for faktaundersøkelser

Pristildeling. Psykologforbundet ga denne uken psykologiprofessor Ståle Einarsen prisen «Årets nyvinning» for utviklingen av metoden faktaundersøkelser.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vår har Khrono i flere saker beskrevet hvordan metoden faktaundersøkelser brukes for håndtere konflikter på arbeidsplassen. Metoden blir benyttet ved flere universiteter og høgskoler, og benyttes i disse dager i minst to pågående saker ved NTNU, Eikrem-saken og Steinnes-saken.

Å ha utviklet et redskap som kan hjelpe arbeidsplasser når ansatte og arbeidsgivere sliter, er gull verdt.

Tove Irene Dahl

Men flere er også kritiske til metoden. Professor ved BI, Petter Gottschalk, har omtalt metoden som hjemmesnekret og andre professorer har omtalt den som uvitenskapelig.

Nå har Ståle Einarsen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, fått prisen «Årets nyvinning» av Psykologiforbundet. Det melder psykologisk.no.

— Prisverdig arbeid

— Ståle Einarsen vant årets pris på grunn av hvor solid, relevant og bredt hans arbeid er, i et felt som berører de fleste, sier leder for juryen, Tove Irene Dahl, som er professor i psykologi ved UiT – Norges arktiske universitet, til nettstedet.

Hun har sittet i juryen sammen med Fay Giæver, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU, og Gunn Astrid Baugerud, førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag ved OsloMet.

— Å bruke forskningen til å utvikle evidensbaserte prosedyrer gir oss et bunnsolid fundament for god praksis. Å ha utviklet et redskap som kan hjelpe arbeidsplasser når ansatte og arbeidsgivere sliter, er gull verdt. Det syns juryen godt kjennetegner prisverdig arbeid, sier Dahl.

LES OGSÅ: Omstridt advokat og «fakta­gransker» hyret inn av NTNU i Steinnes-saken

LES OGSÅ: 10 av 14 universiteter og høgskoler har benyttet faktaundersøkelser

Har laget egen sertifisering

Einarsen har utviklet metoden sammen med professorene Helge Hoel og advokat Harald Pedersen. I tillegg eier Einarsens kone et selskap, Arbeidsmiljøspesialistene, der både Einarsen, Pedersen og Hoel benyttes til å utføre undersøkelser eller å holde foredrag.

Selskapet har blant annet utviklet en egen sertifiseringsordning, der personer som har deltatt på et kurs kan bli «sertifiserte faktaundersøkere».

– Jeg ble overrasket, glad og takknemlig da jeg først hørte om prisen, forteller Einarsen til psykologisk.no.

Lederen i Psykologiforbundet, en åpen forening som samler alle med en høyere utdanning innen psykologi og som ikke er det samme som arbeidstakerorganisasjonen Den norske psykologiforening, Alexander Hvaring, sier dette om Einarsen.

– Juryen har funnet en verdig vinner. Ståle Einarsen har bidratt til å løfte frem mobbing på arbeidsplassen fra tabubelagt tema til anerkjent problemstilling. Hans kreative og anvendbare forskning er et godt eksempel på hvilken viktig rolle psykologisk kunnskap spiller i samfunnet, sier Hvaring til psykologisk.no.

Hele juryens begrunnelse for prisen

«Vi tilbringer en stor del av våre voksne liv i arbeid. For oss personlig, for jobben vi gjør, for kollegaene våre og for arbeidsplassene vi jobber på er det derfor viktig at vi har det bra på jobb. Arbeidsmiljøloven utformet for å legge viktige føringer for det, men hva når det likevel går galt?

Ståle Einarsen har engasjert seg i tematikken arbeidsmiljø i mange år. Ved å sette fokus på mobbing, trakassering og andre uheldige omstendigheter som kan forringe arbeidslivet til mange har Einarsen løftet frem et stort verdensomspennende problem. Mobbing er en kilde til stress og kan føre til alvorlige helseproblemer og fravær fra jobb. Det påvirker også arbeidsplassen ved redusert produktivitet og økte kostnader.

Einarsen har publisert mye både nasjonalt og internasjonalt om problemet. Han har også omsatt forskningen til en anvendelig forskningsbasert intervensjon: faktaundersøkelse metodikk. Metodikken baseres på forskning fra både psykologi, helse og juss og imøtegår og forebygger vanskelige problemer i arbeidslivet. Den består av et helt konkret verktøy som kan brukes i enhver arbeidsplass der vekt er lagt på tydeliggjøring av roller og etablering og bruk av gode rammer for praksis og gjennomføring av problemløsing og oppbygging av god forebyggende praksis. I tillegg kan metodikken brukes på både individ og systemnivå.

Faktaundersøkelse metodikken har vært brukt av mange siden 2007 både mot forebygging og håndtering av vanskelige saker. Således er Einarsens forskning med på å bidra til at den enkelte ansatte vil kunne oppleve tryggere arbeidsforhold, økt tilhørighet til organisasjonen og dermed føre til at de kan bruke energien sin på det de skal gjøre i sitt arbeide istedenfor uheldige og negative arbeidsforhold.

Juryen finner derfor Einar Stålesen en verdig vinner av årets pris.»

På spørsmål fra Khrono om hun også har merket seg kritikken som har kommet mot faktaundersøkelser, svarer juryleder og UiT-professor Tove Irene Dahl at det er Ståle Einarsen som selv kjenner best til hvordan metodikken skal brukes for å nå ønskede resultater. Dette har Einarsen selv svart på her. Hun sier det er han som vet hva slags trening brukere trenger for å utøve metodikken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS