30.oktober flyttes diskusjonen om høgskolens framtidige ledelse og organisasjon fra Khronos spalter og til face to face-debatt på Samfunnet Bislet. Ass.dir Torbjørn Eeg Larsen (t.v.) og studentleder Tord Øverland er to i panelet.

Hva er god ledelse?

Hva kjennetegner god akademisk ledelse? Vil studenter og ansatte merke forskjell på valgt eller tilsatt rektor? Åpent debattmøte på høgskolen 30. oktober.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

30. oktober flyttes diskusjonen om høgskolens framtidige ledelse og organisasjon fra Khronos spalter og over til en face to face-debatt på Samfunnet Bislet.

Assisterende direktør Torbjørn Eeg Larsens mål med å delta i panelet er at han vil «vekke den tause majoriteten».

Studentleder Tord Øverland vil ha «maksimal studentinnflytelse» over organisasjons- og lederdebatten ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

De møtes til paneldebatt sammen med tre andre. 

Ny ledelse 1. august 2015

Hva kjennetegner god ledelse ved en høgskole som vil bli
universitet?

Debattmøte på HiOA

Fra 1. august neste år er det en (kanskje to) ny(e) person(er) som skal overta rektor Kari Toverud Jensens stilling som rektor og styreleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Åremålet hennes går ut og Jensen har sagt at hun ikke ønsker en ny periode.

I tillegg: Åremålene til halvparten av høgskolens 110 ledere går ut neste år eller i 2016.

Les også: Lederfrykt for stor utskifting av ledere

Engasjert debatt

Men hva slags egenskaper bør en god leder ved en høgskole som ønsker å bli et internasjonalt ledende arbeidslivs- eller profesjonsuniversitet ha? Og ikke minst: Hvor finner man de beste kandidatene? Er todelt ledelse, som i dag - delt mellom administrasjon og vitenskapelig ledelse - best? Eller er det enhetlig ledelse, i èn felles ledergruppe og med ekstern oppnevnt styreleder å foretrekke? 

Leder- og organisasjonsdebatten har gått livlig i Khronos spalter i høst, siden blant annet Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og undervisning (NIFU) leverte sin rapport om framtidig organisasjonsdesign ved HiOA.

Rapporten er ute på høring, og høringsfrist er 13. november. 19. desember skal høgskolestyret vedta endelig organisasjons- og ledermodell for høgskolen. Hvilken modell bør de velge? 

Store krav til ledelse

Tidligere rektor ved Høgskolen i Oslo, professor Steinar Stjernø, har tvilt seg fram til at høgskolen burde ansette og ikke velge rektor og har en lang kravliste til den nye topplederen ved landets største høgskole: 

Ifølge Stjernøs liste over nødvendige kvalifikasjoner, må rektor stå for akademiske verdier, ha erfaring med ledelse i akademia, ha samarbeidsevner internt og eksternt, være mentalt sunn og ikke for sjølopptatt, ha gode kommunikasjonsevner og kunne ta beslutninger når det trengs.

Men dette er ikke alt: En potensiell rektor må også ha erfaring fra offentlig debatt, trening i å stå i offentlige konflikter, ha erfaring med media, kunne representere høgskolen overfor myndigheter og Norges Forskningsråd og delta i debatt om utdannings- og forskningspolitikk. 

Les også: Rektor er enig i noen av Stjernøs lederkrav

Best uten ledelse

Eller er det slik at den beste rektoren HiOA kan få er en som ikke leder så mye og blander seg inn i det folk holder på med, men som først og fremst er «utenriksminister», slik professor Åge Garnes har formulert det i Khrono.

Eller må det en uravstemning til før man kan bestemme seg, slik førsteamanuensis dr.juris Jens Petter Berg har foreslått? Professorene Jan Grund og Åge Johnsen er tilhengere av schools og ansatt enhetlig ledelse, mens dekan Trine B. Haugen etterlyser bedre forskningsledelse. 

Les også:

Akademisk Tea Party?

Assisterende direktør Torbjørn Eeg Larsen irriterer seg over en polarisert lederdebatt i akademia, der den ene fløyen er det han kaller målingskåte New Public Management-tilhengerer og den andre siden en «Akademisk Tea Party-bevegelse» . Denne ettermiddagen i oktober møter han kanskje noen av dem til debatt?

I tillegg til studentleder Øverland og Eeg Larsen stiller studieleder Vibeke Bjarnø, førsteamanuensis Erik Døving og prodekan Trine B. Haugen i panelet. Alle har markert seg i den pågående debatten i Khrono.

Det vil bli satt av god tid til spørsmål og kommentarer fra salen, slik at både den hittil tause majoritet og andre som ikke har vært tause kan komme med sine synspunkter.

Les også:

Tid og sted

Sett av datoen: 30. oktober.

Tid: 16.30-18.00

Sted: Samfunnet Bislet

Gratis pizza til de første som kommer. Studentvennlige priser i baren. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS