Tord Øverland er kritisk til manglende debatt om struktur og samarbeid på Østlandet, som burde kommet i forkant av tirsdagens dialogmøte, mener han. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ønsker debatt om konkrete endringer

Høgskolens farmasiutdanning bør flyttes til Universitetet i Oslo og universitetets sykepleiere til HiOA. Hvorfor snakker ingen om det, spør studentleder Tord Øverland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Tord Øverland, stiller seg undrende til at det har vært så lite debatt om disse tingene, og blitt snakket så lite om det, blant de ulike institusjonene i Østlandsregionen. Han er kritisk til at strukturdebatten på Østlandet nærmest ikke eksisterer. I flere andre regioner har debatten gått høyt og det har vært stor åpenhet både rundt enkelte forslag og høyttenkning om mulige endringer. 

Også fakultetsstyret ved lærerutdanningen og internasjonale studier etterlyste debatt. 

Les også: Savner debatt om hvem HiOA skal samarbeide med

— Vi har hatt muligheten til å snakke om endringer og konkrete forslag når det gjelder fagmiljøer, men har heller valgt å snakke om geografiske forhold, sier han.

Høgskolen i Oslo og Akershus har sendt over et notat i forkant av morgendagens møte der de foreslår en gjennomgang av alle institusjonene og fordeling av oppgaver. 

...så kunne for eksempel internasjonale studier flytta fra høgskolen til universitetet.

 

 

Tord Øverland

Les også: Høgskolen kan gi bort mindre utdanninger

Dialogmøte tirsdag

I morgen, tirsdag, skal Universitetet i Oslo (UiO), Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og sju andre utdanningsinstitusjoner på Østlandet møte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til dialogmøte om sammenslåinger, samarbeid og ny struktur i universitets- og høgskolesektoren på Østlandet og resten av landet.

Statsråden har varslet at det skal og må bli store endringer, og færre utdanningsinstitusjoner. Selv om de fleste skulle mene at de ikke ville være tjent med nytt samarbeid eller fusjoner, så har statsråden varslet at de enkelte institusjonene ikke vil ha vetorett. I praksis kan det bety at han vil true gjennom endringer.

Felles kultur

Tord Øverland er ikke enig i påstanden om at store enheter automatisk fører til økt kvalitet, ihvertfall ikke på kort sikt.

— Ved fusjoner er det veldig viktig å jobbe med og skape en felles kultur og identitet. Det tar man ikke høyde for i dagens strukturdebatt, mener Øverland.

Selv vil han heller snakke om konkrete fagmiljøer og mulige konkrete endringer.

Farmasi til UiO

— Ta for eksempel farmasiutdanningene ved UiO og HiOA. Den ene er treårig og den andre femårig. Før sommerferien valgte UiOs fagmiljø å melde seg ut av overgangen til 3 + 2-årig løsning, som kunne gitt mobilitet blant studenter som tar samme utdanning. Kanskje burde man diskutere om hele farmasiutdanningen hadde hatt godt av å bli flyttet til UiO, sier han. 

 — Nå sitter alle på hver sin tue og bare vil ha sitt for seg selv. Det funker ikke, sier han.

Sykepleierne må til HiOA

Han mener også at alt av offentlig sykepleieutdanning bør legges til HiOA.

— I dag har Universitetet i Oslo en mastergrad i sykepleievitenskap og det virker som et etterslep etter den tiden master bare foregikk på UiO, sier han og mener at dette er klart tegn på at  tiden er moden for at noe må gjøres mellom de store utdanningsinstitusjonene. Det samme mener han også når det gjelder lærerutdanningen, og at det kan være mulig å se gode samarbeidsmuligheter mellom flere av de mindre høgskolene med lærerutdanning og store, ressurssterke HiOA.

Internasjonale studier til UiO

— Og hvis HiOA får sykepleierne, så kunne for eksempel internasjonale studier flyttet fra HiOA til UiO? De passer kanskje bedre inn i et breddeuniversitet enn et profesjonsuniversitet, sier han, som mener at det er viktig at man har begge deler. 

Høgskolen i Oslo og Akershus har satt igang en gjennomgang av studieporteføljen sin, men det er ennå ikke kommet opp noen konkrete forslag på hvilke studier som høgskolen ikke bør satse på. 

— Den debatten passer å ta nå, sier Øverland.

Fusjon med UiO?

— Burde ikke bare HiOA fusjonert med Universitetet i Oslo og blitt et profesjonsfakultet og dermed fått universitetsstatus med en gang?

— Det var et quick fix-forslag som raskt ville gjort HiOA til universitet, ja, sier han, men mener det ikke er noen god idè. Det ville bli altfor stort og for lang avstand mellom folk.

— Vi ser jo allerede i dag ved HiOA at det er stort og vanskelig å kommunisere. Det er ikke bestandig at stort er bedre enn smått, mener han.  

Kulturendring

Øverland sier at den faglige kvaliteten er avhengig av en viktig faktor, nemlig endring i kultur. ‘

— Dersom fagmiljø skal flyttes må man sikre at miljøet som et på flyttefot blir inkludert i det nye miljøet, og at man får tid og ressurser til å jobbe med en felles kultur, sier han.

— Tar vi omdømmeundersøkelsen til HiOA som eksempel, ser man viktigheten av kulturbygging  og det å sette seg realistiske mål etter fusjon. De gangene jeg har flyttet har det tatt tid for meg å komme på plass i ny leilighet, noen esker blir kanskje stående, noe må i kjelleren og man bli kjent med de man bor med på en ny måte, slik er det også for fagmiljøer, mener parlamentsleder Tord Øverland.

UiO frir ikke til noen

– Det er åpenbart at debatten om struktur har større relevans for andre institusjoner enn vår egen, slo, ifølge Uniforum, rektor Ole Petter Ottersen fast da UiOs utkast til innspill ble diskutert i Universitetsstyret for en stund siden.

Men UiO, Norges største og selverklært «Norges ledende» universitet, må likevel delta i prosessen på lik linje med de andre institusjonene. Flere av styremedlemmene var usikre på hvordan det kan gjøres på best mulig måte.

Vil ikke være arrogant

– Vi ønsker ikke og skal ikke stå fram som en institusjon som kan sies å være arrogant. Langt derifra. Vi har tvert imot tatt imot med glede og med kaffeservering de institusjoner som har kommet og ønsket å snakke med oss, sa UiO-rektoren

– Men jeg oppfatter rundt bordet her nå, at det er støtte til vår linje, at vi ikke skal gå på frierføtter noe sted. Hvis det er noen som ikke har sluppet til, og som ønsker å si at vi skal gå på frierføtter, så må dere tone flagg nå, oppfordret rektor.

Det var det ifølge Uniforum ingen som gjorde. 

Gjøvik ser til HiOA

Khrono har tidligere skrevet om at Høgskolen i Gjøvik, som også skal være med på møtet tirsdag, ser flere muligheter med nærmere samarbeid med HiOA. 

Les også: Høgskolen i Gjøvik ser til NTNU og HiOA

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS