Professor i sosialfag, Steinar Stjernø, mener at bare tilsatt rektor sikrer et godt nok utvalg av kandidater til jobben. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor støtter noen av kravene til ny rektor

Rektor Kari Toverud Jensen er ikke uenig i Steinar Stjernøs krav til mer utadrettede egenskaper hos en ny rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra rektor Kari Toverud Jensen).

Professor Steinar Stjernø mener blant annet at en ny rektor ved HiOA  bør ha erfaring med media og delta i offentlig debatt om utdannings- og forskningspolitikk. Dagens rektor, Kari Toverud Jensen, er ikke uenig.

Stjernø  «kom ut av skapet» på et allmøte på Fakultet for samfunnsfag rett etter studiestart og fortalte at han mener at rektor på høgskolen må tilsettes og ikke velges.

— Det er fordi dette gir større sjanse for å finne en person som fyller de mange krav som HiOA bør stille til rektor. Den type kandidat HiOA trenger har mange tilbud og vil ikke være villig til å delta en valgkamp for å få jobben. Det gjelder særlig eksterne kandidater som sitter i viktige roller på egen arbeidsplass, sier han.

Mange krav til rektor

Nå forteller Stjernø hvilke kvalifikasjoner han mener en ny HiOA-rektor må ha for være så god som høgskolen fortjener i kraft av sin størrelse og betydning.

— Denne personen blir ikke rekruttert ved valg, mener han.

Ifølge Stjernøs liste over nødvendige kvalifikasjoner, må rektor stå for akademiske verdier, ha erfaring med ledelse i akademia, ha samarbeidsevner internt og eksternt, være mentalt sunn og ikke for sjølopptatt, ha gode kommunikasjonsevner og kunne ta beslutninger når det trengs. Men dette er ikke alt, en potensiell rektor må også ha erfaring fra offentlig debatt, trening i å stå i offentlige konflikter, ha erfaring med media, kunne representere høgskolen overfor myndigheter og Norges Forskningsråd og delta i debatt om utdannings- og forskningspolitikk.

Erfaringen er at HiOA ikke har fått de kandidater til stillingen som svarer til HiOAs størrelse og betydning.

Steinar Stjernø

— Det er en lang liste over kvalifikasjoner. Finnes det noen som fyller alle disse kravene?

— Ja, det fins noen få der ute som gjør det, og det fins noen internt. Det er folk som har eller har hatt ledende stillinger i utdannings- eller forskningsinstitusjoner, sier han.

Greit å være på oppsigelse

Rektor Kari Toverud Jensen annonsert sin avgang som rektor på HiOA på høgskolens intranett onsdag 3. september. Professor Steinar Stjernø tror ikke det vil være problematisk for HiOA å ha en rektor «på oppsigelse».

Les også: — Varsler sin avgang på verst tenkelige tidspunkt for HiOA

— Jeg tror ikke det blir noe som helst problem. I valgordninger som den vi har her på høgskolen ligger det at man sitter på oppsigelse. Det er vårt system vant til, sier han.

Han forstår godt at Toverud Jensen ønsker seg tilbake til sitt fag etter å ha hatt lederjobber som dekan og rektor. Selv syntes han det var nok da han hadde vært rektor i seks år på daværende HiO.

— Jeg tenkte det samme som jeg tror at hun tenker – at nå var det på tide å komme seg bort fra adrenalin og stress i lederjobben og inn i faglig kontemplasjon. Man kan ikke være for lenge borte fra en faglig stilling, hvis man fortsatt har faglige ambisjoner, sier han.

Toverud Jensen sier selv i et intervju på høgskolens intranett at hun ikke er bestemt på hva hun mener er best av valgt eller tilsatt rektor. Hun åpner for at man kanskje får en tydeligere rolle og bedre styringskraft med tilsatt rektor, og sier også at det at hun varsler sin avgang gjør at ledere og andre rundt henne kan være friere til å si hva de mener blant annet om valgt eller tilsatt rektor.

Steinar Stjernø sier at dette kan være et moment.

— Det er kanskje enkelte som vil føre seg friere til å si hva de mener, men men jeg tror ikke noen endrer standpunkt i selve saken av den grunn, sier han.

Rektorene har manglet noe

Stjernø understreker at han ikke kritiserer de som har vært rektorer ved høgskolen. En av disse er ham selv, som var rektor fra 1995-2000.

—  Vi bør være glade for at de har stilt seg til disposisjon for HiOA, og jeg har vært glad for de mange viktige beslutninger rektorene har tatt. De har vært modige og truffet mange framtidsretta beslutninger, ikke vært sjølopptatte, men har hatt mange gode personlige egenskaper. Jeg kritiserer altså ikke dem, men de som holder fast ved en rekrutteringsordning som gjør at vi får rektorer som mangler enkelte av de kvalifikasjoner som en person i denne stillingen bør ha, sier han.

Hvilke kvalifikasjoner er det som har manglet?

Rektorene fram til i dag har først og fremst hatt lite medieerfaring, lite erfaring med å stå i offentlig debatt og i å representere overfor myndigheter og Forskningsrådet. Det har de selv vært klar over, sier han.

Rektor: Ikke uenig i krav om mer utadrettede egenskaper

Da Khrono snakket med rektor Kari Toverud Jensen sist (bildet over) torsdag, hadde hun ennå ikke lest hele Stjernøs kravliste til en ny rektor. Men da vi spør hva hun mener er de viktigste egenskaper en rektor ved høgskolen bør ha, svarer hun: 

— Vedkommende må «ha hjerte for» institusjonen HiOA, og Steinar Stjernøs vektlegging av mer utadrettede egenskaper er jeg ikke uenig i, sier hun.

Hun er imidlertid ikke enig med professor Åge Johnsen som mener at hun velger å si fra seg gjenvalg på et verst tenkelig tidspunkt for HiOA. Johnsen sier i en kommentar til Khrono at han  mener at HiOA nettopp nå trenger en tydelig og sterk leder på toppen gjennom alle endringsprosessene som er satt igang. 

— Jeg tror tidspunktet er riktig. Vi går inn i en fase der vi skal ta viktige beslutninger, når jeg nå har bestemt meg for ikke å fortsette når perioden er over, har jeg funnet det mest ryddig å klargjøre min agenda. Det gir meg også mulighet til å fungere som styrets leder gjennom prosessen på en naturlig måte, sier hun, og legger til at: 

— Det er ikke vanskelig for meg å motivere meg for å lede HiOA ett år til, det er så mye viktig og spennende vi nå står foran.

Rektor informerte ikke styret

— Når bestemte du deg for ikke å ta gjenvalg? 

— Jeg bestemte meg i vår. Å være rektor er flott og har vært flott, men hvis jeg skulle tatt en periode til ville jeg blitt veldig lenge borte fra faget mitt, og jeg ønsker meg tilbake dit. Vervet som rektor har vært spennende og lærerikt, sier hun til Khrono.

Dagen før rektor og styreleder Toverud Jensen annonserte på høgskolens intranett at hun hadde bestemt seg for ikke å ta gjenvalg, ble høstens første styremøte ved høgskolen avviklet.

— Informerte du styret om beslutningen din? 

— Nei, jeg gjorde ikke det. Hvem som ble informert eller visste om dette får være min sak, men mine nærmeste visste det selvfølgelig, sier hun.  

— Hva har du lært så langt? 

— Dette er ingen avskjed, så jeg er ikke ferdig med å lære. Men så langt har jeg lært at HiOA er en stor og kompleks institusjon med mange flinke og flotte mennesker, sier hun.

— Og hva er du mest fornøyd med å ha fått til så langt? 

— Det skjer utrolig mye positivt på institusjonen. Vi er på veien selv om vi ikke er i mål med Strategi 2020 ennå, sier hun, som ifølge intervjuet på intranettet holder en knapp på fortsatt valgt rektor. 

Ivaretar demokratiet

Et av de viktigste argumentene for valgt rektor er at denne rekrutteringsordningen er mer demokratisk og gir rektor større legitimitet i organisasjonen. Dette har tilhengere av valgt rektor tatt til orde for ved flere anledninger under allmøtene som er blitt holdt på høgskolen etter at NIFU la fram sin rapport om HiOAs framtidige organisasjonsdesign.

Vil ikke demokratiet på høgskolen bli svekket dersom rektor skal tilsettes og ikke velges?

—  Det aller viktigste ved en rekrutteringsordning er at man sikrer de beste kandidater. Jeg mener at en bredt sammensatt og representativ rekrutteringskomité, der både faglig og administrativt ansatte og studenter er med, vil sikre demokratiet. Komitéen bør lete etter kandidater og innstille på én person overfor styret. Det skal altså ikke settes bort til noe eksternt hodejegerfirma å finne rektor på HiOA, sier Steinar Stjernø.

På allmøtet på Fakultet for samfunnsfag sa Stjernø at han har tvilt seg fram til beslutningen om at tilsatt rektor er best. Nå legger han til:

— Jeg synes det har hatt en verdi å velge rektor, men høgskolen må jo lære av sine erfaringer. Og erfaringen er at HiOA ikke har fått de kandidater til stillingen som svarer til HiOAs størrelse og betydning, sier han.

Han sier også at han har inntrykk av at noen av de som er sterkest for valgt rektor, er de samme som har kritisert de valgte rektorene mest.

Kravene gjelder uansett

I NIFU-rapporten er spørsmålet om delt eller enhetlig ledelse sentralt. I dag har høgskolen en rektor som har det faglige ansvaret og en høgskoledirektør som rapporterer rett til styret, der rektor er styreleder. En av hovedkonklusjonene i rapporten er at ledelsen ved høgskolen er for todelt og at det er for dårlig kommunikasjon mellom faglig og administrativ ledelse.

Steinar Stjernø sier at de samme kravene til kvalifikasjoner vil gjelde uavhengig av om høgskolen fortsetter med dagens modell, eller går over til enhetlig ledelse, der rektor har både det faglige og administrative ansvaret.

— Det er ryddigst med én toppleder. Men det er ikke sikkert at det er så viktig, for rektor vil uansett ha så mye å gjøre som faglig leder og med ekstern profilering at det trengs en direktør med høy kompetanse til å lede administrasjonen og sørge for at alle de administrative oppgavene blir ivaretatt. I praksis er det ikke sikkert at fungeringen og arbeidsdelingen mellom rektor og direktør ville bli så mye annerledes enn i dag. Også i dag er rektor i kraft av sin rolle som styreleder overordnet direktøren, og selv med en ny ordning må mye delegeres til direktøren, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS