Russland

Over 90 professorer er oppsagt for «umoralsk oppførsel» i Russland

De siste årene er minst 92 professorer sagt opp og 86 studenter er utvist fra russiske universiteter av politiske grunner, viser The Insiders gjennomgang.

en demonstrant holder opp en plakat med tegning av Putin som det står morder på. rundt er det mange demonstranter
Rundt 1000 personer møtte opp for å demonstrere mot krigen i Ukraina i Berlin den 17. november 2024. På denne plakaten står det morder på russisk. Flere kjente russiske opposisjonsfigurer deltok i demonstrasjonen, deriblant Julija Navalnaja som var gift med den avdøde opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Demonstrantene krevde blant annet at president Vladimir Putin stilles for retten som krigsforbryter.
Publisert

Brussel (Khrono.no): Frem til 2006 hadde ingen studenter i moderne tid blitt utvist fra russiske universiteter av politiske grunner. Mellom 2006 og 2016 gjaldt det seks studenter, viser The Insiders kartlegging. Siden da har tallet på kjente tilfellet av utviste studenter og oppsagte professorer eksplodert, med henholdsvis 86 studenter og 92 professorer fra 2014 til 2024. 

Mange russiske studenter og professorer har vært engasjerte støttespillere av opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs anti-korrupsjonsprotester. Navalnyj døde i russisk fangenskap i 16. februar 2024.

Den første kjente oppsigelsen av en professor for politiske grunner var i 2011. Deretter ble minst 38 sagt opp fra 2014, da Russland annekterte Krim, frem til februar 2022 og deretter ytterligere 54 mellom 2022 og 2024, skriver The Insider. Tallene inkluderer ikke alle som har sagt opp i protest, i frykt eller ut av solidaritet med sine kolleger. 

Professorene ble oppsagt på grunn av såkalt «umoralsk oppførsel» eller at «de ikke var til å stole på».

Blant eksemplene er en historieprofessor som ble oppsagt for å ha lagt ut innlegg mot krigen på sosiale medier og for å «mangle normale menneskelige følelser» for en student som døde mens han tjenestegjorde i krigen. En filosofiprofessor fikk sparken etter han protesterte mot at en prest ble utnevnt til et sensorutvalg. Hans umoralske handlinger besto i å fornærme religiøse kolleger.

Mange professorer dro i protest

I tillegg har mange professorer forlatt sine stillinger frivillig og reist ut av landet.

Portrett av Matthew
NUPI-forsker Matthew Blackburn forsker blant annet på utvikling i russisk politikk under krigen, inkludert det nye forholdet mellom stat og samfunn, offentlig opinion, nasjonalistisk opposisjon og nye statlige ideologiske prosjekter.

— Svært mange liberale og provestlige akademikere forlot Russland i protest eller frykt etter Russlands invasjon av Ukraina. Jeg tror ikke de har planer om å flytte tilbake, sier Matthew Blackburn.

Han er seniorforsker i NUPIs forskningsgruppe for Russland, Asia og internasjonal handel. Han er også tilknyttet forsker ved Institute of Russian and Eurasian Studies ved Uppsala universitet. 

Blackburn sier det tidligere var en generell oppfatning at det var et skille innen russisk akademia mellom de internasjonalt rettede liberale akademikerne, som ofte var de mest siterte og best betalte, og de mer patriotiske antivestlige, som ofte hadde lavere lønn og posisjoner. 

— De antivestlige akademikerne var svært fornøyde med at de liberale dro og noen av dem lagde kampanjer for å få fjernet de som ikke reiste frivillig, forteller han.

Tilfeldige arrestasjoner 

NUPI-forskeren forteller at den russiske regjeringen har arrestert og deretter sluppet løs igjen noen hundre personer som har vært kritiske til regimet og dette har igjen ført til at titusener har forlatt landet i frykt.

— De fleste blir ikke igjen for å «kjempe den gode kampen» og den russiske regjeringen har latt dem dra og også komme tilbake dersom de ønsker det, i motsetning til slik det var i Sovjet. De fleste kritikerne ønsker ikke å ende opp som Navalnyj, å bli arrestert, få en urettferdig rettssak, bli sendt til en straffekoloni og i verste fall dø, sier han og legger til: 

— Veldig mange av Russlands aller beste forskerne har dratt ut av landet. De forlot gode lønninger og faste stillinger og tok med seg familien. Jeg klandrer virkelig ikke de som drar, kreftene de kjemper mot er for mektige.

Blackburn mener det likevel at den russiske regjeringen til nå ikke har vist tegn til å gå like langt som Stalin gjorde når det gjelder å renske universitetene for alle liberale krefter. 

— De har riktignok satt inn lojale teknokrater i lederstillinger og de har sagt at de vil forlate Bologna-prosessen og de har innført egne patriotiske fag i høyere utdanning som minner om indoktrinering, selv om faget ikke er spesielt radikalt i seg selv, sier han.

Mindre akademiske frihet over flere år 

Forsker Dmitry Dubrovsky har gjort en analyse av akademia under Putin-æraen for CISRus, som viser at situasjonen for akademisk frihet begynte å forverres lenge før invasjonen av Ukraina i 2024.

Dubrovsky er forsker i samfunnsvitenskap ved Charles University i Praha og forsker ved senter for uavhengig sosiologisk forskning i USA (CISRus), samt professor ved Free University i Latvia og assosiert medlem av Menneskerettighetsrådet i St. Petersburg.

I årene i forkant av dette mistet akademiske institusjoner mye av sin autonomi, samtidig som statens kontroll over universitetene økte kraftig.

— Det ble ansatt ledere uten akademisk bakgrunn, som ble satt til å gjennomføre ideologiske prosjekter innen høyere utdanning og humaniora, skriver han. 

Utbruddet av fullskala krig forsterket bare de trendene som hadde begynt å utvikle seg siden 2019, som handlet om ideologisk press, avskjedigelse av opposisjonelle og økt administrativ og ideologisk kontroll over studenter og lærere.

De fleste studenter utvist etter invasjonen

80 prosent av utvisningene av studenter har skjedd etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Det statlige universitetet i St. Petersburg og det islamske universitetet i Groznji har flest tilfeller av utvisninger, mens Moskvas økonomihøgskole har utvist flest professorer, viser The Insiders kartlegging. 

Flere av universitetene har gjort det ulovlig med handlinger som «skader universitetets omdømme», eller innført regler som krever at studenter «etterlever spiritualitet og patriotisme», eller «oppfører seg på en måte som er verdig den ærefulle tittelen student». 

Å nekte å synge nasjonalsangen kan være nok til å bli utvist. En utvist student forteller at han ble angitt av sine egne studiekamerater etter å ha uttalt seg kritisk om krigen i Ukraina, ifølge avisen.

Powered by Labrador CMS