forskning
Over 300 signaturer mot regjeringens kutt i globale forskningsprogrammer
Flere hundre har på kort tid skrevet under på et opprop mot regjeringens kutt i bevilgningene til utviklingsforskning.
I skrivende stund har 347 personer signert oppropet opprettet av OsloMet-professor Halla B. Holmarsdottir.
— Vi la ut oppropet midt i ferien. At over 300 personer allerede har signert viser hvor engasjerte folk er, sier Holmarsdottir.
Med seg til å skrive oppropet fikk hun førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, Jill Tove Buseth, og førsteamanuensene Hanne Haaland og Arnhild Leer-Helgesen ved Universitetet i Agder.
Oppropet ble lagt ut 21. juli og har fått tittelen: «Regjeringen stopper globale forskningsprogrammer: kutt i bevilgningene til utviklingsforskning er ødeleggende.»
— At regjeringen valgte å fryse Norpart-samarbeidet var det siste strået, som gjorde at jeg tenkte: Nå har det gått for langt. Regjeringen sa i forbindelse med innføringen av studieavgiften at vi skal ha et stipendprogram. Deretter fryser de den eneste mulighet til å få studenter hit. De snakker med to tunger.
Tilbake til 90-tallet
Partnerskapsprogram for Globalt Akademisk Samarbeid (Norpart) er et program som støtter akademisk samarbeid og gjensidig studentutveksling mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Norge og utviklingsland. Det ble opprettet i kjølvannet av at kvoteordningen ble avviklet i 2016.
Rett før fellesferien startet, sendte Kunnskapsdepartementet ut et brev til universitetene og høgskolene for å informere om at programmet er satt på vent. Søknadsfristen for å søke midler fra potten på 175 mill. kroner, var opprinnelige i september, men den er utsatt til våren 2024.
Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) forklarte at det er naturlig å se på virkemidlene på internasjonaliseringsfeltet i kjølvannet av innføringen av studieavgift for studenter fra land utenfor EU/EØS.
«Norge har, i likhet med Sverige, i mer enn 50 år vært en ledende aktør innen utvikling, forskning og forskningsbistand. Denne posisjonen, sammen med den økte internasjonaliseringen vi har hatt i akademia i Norge siden 1990-tallet, blir nå alvorlig undergravd», skriver forfatterne i oppropet.
— Da jeg kom til Norge som utvekslingsstudent for 25 år siden, var vi veldig lite internasjonalt orientert. Universitetssektoren var ikke skrudd sammen for å ta imot internasjonale studenter, og det var lite internasjonalt samarbeid i utdanningsforskningen, for eksempel. Siden den gang har det vært mange positive endringer, men med endringene denne regjeringen har gjort blir vi ført tilbake til 90-tallet, sier Holmarsdottir
Fem oppfordringer
Hun og hennes medforfattere mener Norge har et moralsk ansvar for å bidra til å løse og forebygge nye globale kriser, også gjennom kunnskapsutvikling som setter søkelys på forhold i det globale sør.
«Kuttene som er gjort, betyr også et brudd i Norges historie med satsing på både bistand og forskningsstøtte. Det er en feilslutning at ved å redusere fokuset på «globale» eller angivelig «fjerne» problemer, kan vi konsentrere oss om mer presserende innenriksspørsmål eller kortsiktige formål. Høyinntektsland som Norge har alt å tjene på bredt internasjonalt samarbeid, og vi har også en forpliktelse til i fellesskap å håndtere de problemer og utfordringer som vår utvikling har forårsaket og som rammer lavinntektsland hardest.»
De kommer med fem oppfordringer til regjeringen:
- Returner midlene som ble fjernet ved kutt av Norglobal-programmet i fjor og fortsette gi støtten til Norpart og Norhed programmer.
- Reverserer forslaget om innføringen av skolepenger for internasjonale studenter, og bevarer gratisprinsippet i norsk høyere utdanning.
- Utrede og forankre reformer av forskningsstøttesystemet med aktører i universiteter, forskningsråd og internasjonale samarbeidsorganer.
- Styrke forskningsfinansiørenes muligheter til å fremme forskningssamarbeid med forskere i lavinntektsland.
- Droppe det foreslåtte kravet til et kvart år med norskopplæring for stipendiater og postdoktorer.
Håper på mer lyttende statsråd
Oppropet skal ligge ute en stund til, forklarer Holmarsdottir. I hvert fall til en ny forsknings- og høyere utdanningsminister er på plass. Da skal oppropet sendes til både Kunnskapsdepartementet og til utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).
Holmarsdottir håper, i likhet med rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, at den nye statsråden vil ha mer interesse for sektoren.
— Jeg håper vedkommende kan lytte til, og ønske å være i en dialog med sektoren. Endringene regjeringen har innført har ødelagt mye i sektoren. Jeg har jobbet internasjonalt i flere tiår i Afrika og gjennom EU-prosjekter, og jeg merker at den siste tiden har gjort at jeg har mistet gnisten for å engasjere meg.
— Hva har gjort at du har gjort det?
— Når mange av insentivene blir tatt bort … Det er ikke disse som gjør at jeg jobber, altså, men vi har så utrolig mye å lære av hverandre. Besøkene til kvinner i Sør-Sudan har vært utrolig lærerike, og det er så viktig å ta med seg denne kunnskapen hjem til klasserommene i Norge. Endringene regjeringen har gjort gjør at lysten har forsvunnet litt.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024