Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
20.000 protesterte mot massive utdanningskutt i Nederland: — Ikke gjør det! — Stopp apokalypsen! Folkemengden som har møtt opp i Haag, roper i kor. Igjen og igjen. Regjeringens forslag om massive kutt for høyere utdanning har satt sinnene i kok i Nederland.
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen Som nyslått utdanningsminister vil Johan Pehrson ha endringer i lærerutdanningen for å sikre bedre søkere og mindre frafall. Han vil også åpne for at flere yrkesgrupper kan bli lærere.
Analyse: Hva nå, USA? Seks åpne spørsmål for amerikansk akademia Donald Trump og republikanerne ser ut til å få full kontroll over de amerikanske statsmaktene. Hva kan endre seg for institusjoner, studenter og universitetsansatte i USA? Her er seks saker å være oppmerksom på.
Venstre inviterer til krisemøte for kunnskapssektoren Ambisjonslaust og utan teikn til satsing. Det er dommen Alfred Bjørlo (V) gir forslaget til statsbudsjett.
Høyre går tilbake, og «ingen» har tro på Sps forskningspolitikk Høyre mister oppslutning, Frp går fram og regjeringspartiene står omtrent på stedet hvil hos høyt utdannede velgere. Null prosent mener Sp er best på forskningspolitikk.
Sandra Borchs master snart ferdig. — Kommer til å bli Norges mest leste Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch satser på å få levert ny masteroppgave i januar.
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia Det høyreekstreme Frihetspartiet stakk av med valgseieren i Østerrike. Lederen Herbert Kickl er kjent for sin naziretorikk. Hva mener partiet om akademia?
Europeisk undersøkelse: Politikk påvirker norsk høyere utdanning i stor grad Norge troner øverst på listen sammen med Storbritannia og Danmark når det gjelder land der flest utdanningsinstitusjoner mener at politisk utvikling påvirker deres strategier.
Hun sier nei til rektorperiode på seks år Flere rektorer ønsker seg lengre rektorperiode. Partiene på Stortinget er mer tilbakeholdne.
Dette mener Kamala Harris om høyere utdanning Kamala Harris har ikke utmerket seg på høyere utdanningsfeltet som visepresident. Men hun har tidligere tatt til orde for å fjerne studieavgift i deler av utdanningssektoren og for utsatte grupper.
Hvor er høyresiden i studentpolitikken? Høyre er populært blant studenter, men lite til stede i studentpolitikke. Hvorfor, spør to fra Høyres studenter.
Forsker blir Mexicos første kvinnelige president Claudia Sheinbaum har vunnet valget i Mexico. Hun blir med det landets første kvinnelige president og første forsker i rollen.
Høyre mener regjeringen lemper på kravene for å få utdanning i distriktene — Det må være et mål at flest mulig skal ta utdanning på campus, sier Kari-Anne Jønnes (H). Hun mener regjeringen styrker desentraliserte utdanninger på bekostning av studier på campus.
Enstemmig komite vedtok felles studentombud Tirsdag var det kakefest på Stortinget etter vedtak om felles studentombud for fagskolene.
Har frose opptak i kyrkjemusikk NTNU har frose opptaket til kyrkjemusikkstudiet. Fagmiljøa må ha ein berekraftig storleik, svara statsråden då han vart utfordra i Stortinget.
Nye opptaksregler skaper debatt om mer karakterpress Når alle tilleggspoeng forsvinner får karakteren fra videregående stor betydning. Noen er bekymret for dette, men det er ikke statsråd Oddmund Hoel.
Dagbladet: Sandra Borch ligger an til å bli frikjent UiT Norges arktiske universitet skal så langt være innstilt på å frikjenne Sandra Borchs masteroppgave for juks.
Sandra Borch om masteroppgaven: — Jeg skrev bare for å bli ferdig Sandra Borch husker ikke hvordan tidligere studenters tekst havnet i hennes masteroppgave.
Advarer mot ytre høyre-bølge i europeisk politikk Science Europe-president Mari Sundli Tveit sier at akademia er avhengig av åpenhet, samarbeid og mobilitet.
Slik samarbeider norske og israelske universiteter og høgskoler Åtte norske utdanningsinstitusjoner har et formelt samarbeid med israelske universiteter. Diskusjonen om akademisk boikott går høylytt ved flere av dem. Ett universitet vurderer nå å trekke seg fra sine avtaler.
Mer tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave: Kan være fusk, sier jussprofessor Masteroppgaven til statsråd Ingvild Kjerkol har blant annet kopiert ordrett fra en fagrapport, uten at den er oppgitt som kilde i teksten.
Nature går hardt ut mot norske politikere Nature kritiserer norske politikere for å tillate gruvedrift på havbunnen. Norge ignorerer forskning, hevder det velrenommerte tidsskriftet i en lederartikkel.
SV vil grunnlovsfeste akademisk frihet I kjølvannet av Anne Borg-saken varsler SVs Grete Wold at partiet vil foreslå å grunnlovsfeste akademisk frihet. — Man kan ikke grunnlovsfeste alle gode intensjoner, sier Himanshu Gulati (Frp).
Studentene vet ikke hvem dette er — Jeg har ikke peiling, sier lektorstudent Idar Bang når han får se et bilde av statsråd Sandra Borch (Sp). Åtte av ti studenter kan ikke navnet på forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Borch etter forskertur til Kina: Positivt med fysiske møter Sandra Borch fikk spørsmål i Stortinget om sikkerhetsvurderingene da Nord universitet tok turen til Kina.
Argentinske forskere frykter ny president Med valget av Javier Milei til president i Argentina følger også valgløftene hans om å kutte i forskningsmidler.
Erna er stjerna hos studentene Med knapp margin er Erna Solberg studentenes statsminister-favoritt. Høyre er landets største studentparti, viser ny måling.
Sandra Borch: — Jeg skal være sektorens stemme inn i regjeringen I 103 dager har Sandra Borch vært statsråd for forskning og høyere utdanning. — Retorikken er svært annerledes, mener NSO-leder Oline Sæther.
— Ville tatt statsråden mindre enn et kvarter å frigjøre tre millioner fra budsjettet Jan Tore Sanner tok opp kampen for klarspråksprioritering i Stortinget, men fikk ikke gehør.
Karianne Tung: Me klarar ikkje å realisera potensialet utan akademia Ho skulle gi seg med politikk. Men no er Karianne Tung tilbake, som statsråd innanfor eit felt ho ifølgje seg sjølv har vorte veldig glad i.
Mener akademikere må bli tydeligere på hvilke hatter de har på seg Professor Rune Todnem By stiller spørsmål ved flere innlegg fra akademikere som stiller til valg. «Mener de som eksperter med grunnlag i forskning, eller deler de politiske syn?» spør han.
I harnisk etter at polsk forskningsråd gav penger til transprosjekt Den polske regjeringen truer med straff og kaller tildelingen «absurd».
Åtte timer, sju debatter. — Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb» Når statsråden glimrer med sitt fravær, må regjeringens «skjold» på jobb. Vi fulgte statssekretær Oddmund Løkensgard Hoels åtte timer lange forsvarstale for regjeringens politikk på Arendalsuka.
Sp-velgere er mest positive til mer politisk styring av forskningen Folk som stemmer Senterpartiet, skiller seg ut med et sterkere ønske om politisk styring av forskningen enn andre velgere.
Stølen: — Håper statsråden ikke blir populær hos kommentatorene — Jeg håper at denne statsrådsposten ikke øker i popularitet hos de politiske kommentatorene, skriver Svein Stølen. Han slår heller et slag for en statsråd som styrer i det store bildet.
Ny statsråd: Disse snakkes det om nå Hvem overtar etter Ola Borten Moe? De heteste kandidatene er Oddmund Løkensgard Hoel, Sandra Borch og Geir Pollestad, men en helt ny løsning nevnes også.
Over 300 signaturer mot regjeringens kutt i globale forskningsprogrammer Flere hundre har på kort tid skrevet under på et opprop mot regjeringens kutt i bevilgningene til utviklingsforskning.
Ønsker en statsråd med interesse for sektoren — Min refleksjon er at statsråder har en interesse og entusiasme for sin sektor og kjemper sin sektors sak. Det fikk vi ikke med Ola Borten Moe, sier UiS-rektor Klaus Mohn.
Kvinnene mest aktive på Stortingets talarstol Kari-Anne Jønnes frå Høgre er den frå utdannings- og forskingskomiteen som har mest taletid på Stortinget. På dei neste plassane er det òg kvinner.
Statsbudsjettet må bidra til bedre finansiering av flercampus Kompetansebehovet i distriktene både i Trøndelag og Nordland er viktig å få dekket. Flere offentlige utvalg har påpekt behovet for at høyere utdanning kan tas nært der ungdom bor, skriver to representanter fra Arbeiderpartiet.
Redd politisk styring berre vil verta debatt om lokalisering Styresmaktene skubbar frå seg ansvaret, seier professor emeritus Jan Fridthjof Bernt. Styra i det store, ikkje i det små, er svaret frå politikarane.
Slik stemmer de med høyest utdanning. Vender Ola Borten Moe ryggen Kun én prosent av landets høyest utdannede synes Senterpartiet har den beste politikken for forskning og høyere utdanning.
Tommel ned for Høyres realfagsstrategi Regjeringspartiene, SV og Rødt avviser Høyres forslag om en realfagssatsing, og peker på at Høyres forrige strategi ikke innfridde.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Høyres Studenter reagerer på stand-nekt Mange universiteter og høgskoler nekter politiske partier å ha stand på campus. Høyres Studenter opplever ofte å få søknadene sine avslått, og ønsker nå en prinsipiell debatt.
Fryktar hjerneflukt og akademisk boikott Reformer i regi av Israels ytterleggåande koalisjonsregjering fører til sterke åtvaringar frå universitetsleiarar i landet.
45 professorer nevnt fra Stortingets talerstol i fjor. Mannlige jurister dominerer Jussprofessor Eirik Holmøyvik er den professoren som oftest ble nevnt i Stortinget i fjor. Åtte av ti siterte professorer er menn.
Få kritiske spørsmål til Borten Moe i Stortinget Det har vært mye bråk rundt Ola Borten Moe (Sp), men han får færre spørsmål i Stortinget enn de fleste andre statsrådene.
Abid Raja gjekk frå barnevernet til Blindern. No må ein fokusera på minoriteten av minoriteten, seier han Han fekk studera, eigentleg mot alle odds. Og heilt frå han hang på kontoret til professor Nils Christie, har Abid Raja jobba for at fleire med innvandrarbakgrunn skal få same moglegheit som han sjølv.
Budsjettenighet om å droppe kutt i romfartsstøtte Regjeringen ville kutte i støtten til den europeiske romfartsorganisasjonen Esa i statsbudsjettet, men har nå blitt enige med SV om å snu og droppe kuttet.
Både studenter og det norske fagspråket trenger pensum i fripris «Fastpris» høres trygt og forutsigbart ut, men i realiteten betyr det at bokhandelen ikke kan rabattere boka til studentene, skriver akademisk utvalg i Den norske forleggerforeningen.
Ekspert om statsbudsjettet: Verre enn det ser ut Det er flere ting i regjeringens budsjettforslag som gjør det dårligere for universitetene og høgskolene enn ved første øyekast, sier forskningsleder Espen Solberg i NIFU.
Regjeringen åpen for å bruke mer penger på Vikingtidsmuseet Kunnskapsdepartementet har kvalitetssikret prosjektkostnadene for nytt vikingtidsmuseum. Nye beregninger gjør at regjeringen åpner for å bruke mer penger.
SV vil gi studentene 2.000 kroner mer i måneden SV tar med seg et ønske om å øke studiestøtten med over 2.000 kroner i måneden inn i forhandlinger med regjeringen.
Månelandingar eller tåkeprat? Debatt om langtidsplanen Regjeringa har nettopp lagt fram langtidsplan for forsking og høgare utdanning. Det blir det debatt om — torsdag kveld på kulturhuset i Bergen og direkte på khrono.no.
Abid Raja i strupen på Ola Borten Moe: — Han er minister mot forskning og høyere utdanning Venstre-nestleder Abid Raja slakter forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som han mener reduserer hele fagfeltet han har ansvar for. Borten Moe slår kraftig tilbake.
Voldsom vekst i unge med høyere utdanning — både i Norge og resten av verden Andelen med høyere utdanning i aldersgruppen 24-34 år har økt fra 35 prosent i 2000 til 55 prosent i 2021 i Norge. Høyere utdanning gir høyere lønn, men i mindre grad i Norge enn andre land.
— Regjeringen er nødt til å rydde opp selv SVs utdanningspolitiske talsperson er sterkt imot å innføre skolepenger for utenlandske studenter. Men han mener regjeringen må «rydde opp» selv.
Bidens plan om sletting av studiegjeld anslås å koste 400 milliarder dollar USAs president Joe Bidens plan om å slette deler av studiegjelda for landets mange gjeldstyngede anslås å koste 400 milliarder dollar.
— Akademia er altfor komplekst til å kunne styres av politikere — Det er bortimot umulig å si i dag hvordan valgresultatet vil påvirke den svenske universitets- og høgskolesektoren i årene som kommer, mener professor Agnes Wold.
Droppar samarbeid med Forandringsfabrikken Fleire av utdanningsinstitusjonane seier dei har vore skeptiske ei stund, og etter sommarens avsløringar om forholda i Forandringsfabrikken er samarbeid med kunnskapssenteret droppa.
Mener Arbeiderpartiet har mistet grepet om kunnskapssektoren Tidligere statssekretær for SV og nå medlem i Arbeiderpartiet, Kyrre Lekve, refser sine egne for svakhet i kunnskapspolitikken.
150 millioner til forskning på internasjonale spørsmål Forskningsrådet bevilger nær 150 millioner kroner til 14 prosjekter som forsker på internasjonale spørsmål. Sju prosjekter er rettet mot global helse.
Rektorer svarer på kritikk: – Syter og klager ikke, men påpeker det åpenbare Forskningstopp Kyrre Lekve går hardt ut mot norske rektorer i ny bok. Slik svarer Dag Rune Olsen og Margareth Hagen.
Forskningstopp ut mot rektorer:— Krisemaksimerer og har en omtrentlig omgang med fakta — Hvorfor stiller rektorene så lave krav til sin egen omgang med fakta når de debatterer forskning og høyere utdanning, spør eks-politiker og forskningstopp Kyrre Lekve.
Fire grunner til at politistudenter bør studere i Oslo Å gjenopprette studieplasser ved Politihøgskolen i Kongsvinger er en svært dårlig idé, mener førsteamanuensis Birgitte Ellefsen.
Mener professor må oppgi politisk parti når han uttaler seg i media Finansprofessor Espen Haug reagerer på at økonomiprofessor Nils-Henrik von der Fehr oppgis som ekspert i strømsaker uten at hans politiske tilknytning blir nevnt.
Mener det blir feil å støtte SAIH gjennom semesteravgiften — SAIH har en innkrevingsmetode som krever at det er bred enighet om standpunktene deres, sier professor Kristian Gundersen, som ikke er enig med organisasjonen.
Gratulerer, alle studenter! Noe av det siste Høyre gjorde i regjering var å styrke studentenes rettigheter. Snart trer de nye reglene i kraft, men vi har fremdeles en vei å gå, skriver Kari-Anne Jønnes.
Storbritannias utdanningsminister går av etter to dager i stillingen Storbritannias utdanningsminister Michelle Donelan er den 54 rundt statsminister Boris Johnson som trekker seg i løpet av få dager.
Professor ber om boikott av Arbeidarpartiet — Eg oppmodar alle akademikarar til ikkje å stemme Ap og Sp, seier professor Nils Chr. Stenseth. Han fryktar likegyldige politikarar vil føre til varige skadar på norsk forsking.
De var størst blant dem med lang utdanning Høyre best og nedgang for Arbeiderpartiet blant de med lang utdanning ved kommunevalget i 2019.
Departementet vil gå gjennom Ocean Space-tall på nytt NTNU og Sintef anslår at det vil koste 900 millioner ekstra dersom Ocean Space Centre utsettes. Nå varsler Nærings- og fiskeridepartementet at de vil se på tallene på nytt.
— Vi trenger forskere som ikke er redde for å skille seg ut. Og som dyrker nye og kompliserte systemer. De kan berge oss fra total undergang Alex Rosén om viktigheten av forskning og akademia, Mars-drømmen, infrastruktur, det grønne skiftet, elendige politikere og Elon Musk.
Lege Elin Andersen mistet sønnen: — Politikerne må stilles til ansvar Foreslår at politikerne som har innført koronatiltak gjennom pandemien flytter inn i en liten hybel, isolerer seg og betaler 80 prosent av inntekten sin i husleie.
Politikk til salgs Det synes som at PR-bransjen har gjort sitt inntog ved Universitetet i Oslo når masterprogrammet i medievitenskap endrer navn til medier og kommunikasjon.
Nina Sandberg: Advarer mot B-tilbud i distriktene Tidligere Ap-politiker Nina Sandberg har skiftet ut politikken med Universitets-og høgskolerådet. Hun nøler ikke med å dømme sin «egen» regjerings statsbudsjett nord og ned.
Avkoloniseringsdebattens politiske blindveier Debatten om avkolonialisering viser at vi må bli flinkere til å skille mellom politiske og vitenskapsteoretiske diskusjoner.
Regjeringsplattformen leverer ikke studentsakene Landet har fått en ny regjering, det innebærer en ny regjeringsplattform. Dessverre har ikke de nye kostene klart å levere på studentsakene.
Her brøler de for Nesna Nesna fikk gode nyheter allerede tirsdag. I dag er det fest på den gamle høgskolen som nå skal gjenoppstå.
Reagerer på «drittpakke»-kommentar om kunnskapsministerpost Rektorer i Tromsø, Oslo og Agder syns at Arbeiderpartiet bør se på kunnskapsministerposten som en av de viktigste i regjeringen.
I Hurdal diskuteres det. Høyre vil bygge ut på Nesna De kommende regjeringspartnerne diskuterer batterifabrikker, og på sakskartet over deres vanskelige saker står Nesna. — Man kan tenke større enn lærerutdanning på Nesna, sier Høyre-topp fra Nordland.
Advarer ny regjering mot fortsettelse på Nesna — Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, sier Sunniva Whittaker, leder for universitets- og høgskolerådet.
Kritisk til tenketank-leiar i UiO-styret. Fryktar Kristin Clemets «politiske slagside» Tidlegare statsråd og no leiar av den politiske tenketanken Civita, Kristin Clemet, går inn i styret ved Universitet i Oslo. — Eg fryktar eit snevrare universitetsstyre, seier professor.
Lærermangel tema under siste partilederdebatt Testing, skolemat og nok og kvalifiserte lærere var det som ble løftet under den siste partilederdebatten før stortingsvalget.
Valgdebatt om forskning: Står det noe på spill? Står det noe på spill, spør Nicoline Frølich i Nifu. Torsdag blir det digital valgdebatt om forskning og høyere utdanning.
Professoren er redd løpet er kjørt for de fleste av dagens voksne: — Hårreisende Klimadanningsprofessor Kjellrun Hiis Hauge tror at løpet er kjørt for de fleste av dagens voksne når det kommer til å ta del i klimakampen på et personlig plan. Noe av det verste hun ser er voksne som hånler av engasjerte unge.
Seks parti lovar å røysta for høgskule på Nesna — Dersom det vert valsiger om halvannan månad, så er det redda, lovar Senterparti-leiar Trygve Slagsvold Vedum. Men Frp meiner det ikkje vil bli nokon votering.
Professorer gir anbefaling om hva folk bør stemme: — Må våge å si fra Flere stjerneforfattere, blant dem to professorer, oppfordrer folk til å stemme på fire utvalgte partier i årets stortingsvalg.
Rektor hardt ut mot MDG etter angrep på oljeutdanning Miljøpartiet De Grønne bidreg til å karikera debatten, seier rektor Klaus Mohn.
Vil legge ned all oljeutdanning i Norge Miljøpartiet De Grønne mener det er på tide å avvikle alle studietilbud rettet mot olje og gass.
Rødt-politiker: Høyre har frekkhetens nådegave Det virker som Høyre ikke forstår hva forskning og høgere utdanning er, sier Rødts Sofie Marhaug.
Eikrem er valgt til ny lokal leder for Demokratene I høst skal Øyvind Eikrem drive både valgkamp og kamp for å beholde jobben.
Ber sektoren sjølv koma på bana i valkampen Forsking bør vera tema i valkampen, meiner rektorar. Sektoren har sjølv òg ein jobb å gjera med å visa seg fram, svarar politikarar.
Saknar ambisjonar for forskingsnasjonen Noreg Kva tenkjer partia om Noreg som kunnskapsnasjon, spør UiO-rektor Svein Stølen. Han etterlyser forsking som tema i valkampen.
Mener Nord universitet må betale tilbake Nesna-penger Marit Arnstad (Sp) mener avtaler er brutt, og sier Nord universitet må betale tilbake noen av de 130 millionene daværende Høgskolen i Nesna gikk inn med i fusjonen.
Lånekassen sender han til Nav. Nav sender han til Lånekassen Dersom studentar berre skal forhalde seg til Lånekassen må dagpengar, sjukepengar og ordningar andre har krav på i NAV, også finnast i Lånekassen, meiner Norsk studentorganisasjon.
Mindretall vil la Stortinget avgjøre nye «Nesna-saker» Senterpartiet og SV mener at Stortinget skal ha siste ord dersom studiested skal bli nedlagt. Frp vil ha medisinutdanning i Stavanger. Her er innstillingen til styringsmeldingen.
Vi må slutte med tanken om at «alt kan tas på nett» Utdanningssentrene skal sikre at folk kan ta utdanning nær der de bor, ofte i kombinasjon med jobb og familie, skriver to Arbeiderparti-politikere i svar til tidligere rektor Sigmund Grønmo.
Frp vil ha flere studieplasser til helseutdanningene og øke lønnen til stipendiater Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å lage en opptrappingsplan for å sikre flere sykepleiere og helsearbeidere i Norge de neste årene. Det vedtok partiet på helgens landsmøte.
Vil ta saka til sjukemeld student opp med statsråd Resultatet er stikk i strid med det me ønskjer i praksis, seier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) om Thomas Hellevang si sak.
Han valde å verta student. Då mista han all inntekt Thomas Hellevang ville gjera noko fornuftig medan han var sjukmeld frå kokke-jobben. Men då han byrja å studera juss, mista han retten til sjukepengar. No har han flytta heim til mora for å spara pengar.
KrF vil fjerna monopol for medisinutdanning Institusjonane bør sjølve få bestemma kva studium dei skal tilby, har KrF sitt landsmøte vedteke. Men det er likevel ikkje sikkert partiet røystar for å oppheva gradsforskrifta for medisin i denne omgang.
Vi har ingen lærere å miste Foretrekker regjeringen at elevene får undervisning av erfarne og kvalifiserte allmennlærere utdannet før 2014 og kvalifiserte lærere med 3 i matte fra videregående, eller ukvalifiserte ansatte uten formell lærerkompetanse?
Utvalg skal se på opptakssystemet til høyere utdanning. Hun skal lede arbeidet Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på opptakssystemet til høyere utdanning.
Strid om medisinutdanning også i øst NTNU og Universitetet i Oslo er uenige om både medisinutdanning og sykehusplassering i Innlandet.
Støre vil flytte lesesalen ut i distriktene Arbeiderpartiet går inn for lokale utdanningssentre for å fylle hullene i kartet for høyere utdanning.
Mindre styring, nye opptakskriterier og premiering av undervisning — dette er partiet Sentrums politikk Dette er partiet Sentrums politikk for universitets- og høgskolesektoren.
Leirset blir lokalpolitiker for Arbeiderpartiet Espen Leirset ved Nord universitet går inn i lokalpolitikken i Levanger.
Vil skrote firerkrav for lærerstudenter Etter stortingsvalget vil også KrF skrote kravet om at man må ha karakteren fire i matematikk for å kunne bli grunnskolelærer.
Den blå regjeringa satsa hardt på forsking i fire år. Så snudde det Toppar i kunnskapssektoren har kritisert regjeringa for å satse for lite for forsking, etter framlegginga av forslag til statsbudsjett for 2021. Khrono har sett nærare på utviklinga etter åtte raudgrøne og åtte blå budsjetter.
Frp vil ha medisin-utdanning i Stavanger Framstegspartiet har vedteke å endra gradsforskrifta, noko som kan gjera det lettare å få medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger.
Asheim vil ikkje ha eiga evaluering av Kunsthøgskolen Trine Skei Grande (V) er uroa over ytringsfridommen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Henrik Asheim vil ikkje gripa inn.
Unngikk streik seks timer på overtid: — Jeg er glad Torsdag morgen ble partene i lønnsoppgjøret i staten enige om ny tariffavtale.
Khrono livesending fra klokken 12: Reaksjoner på statsbudsjettet Direktesendingen er avsluttet. Se opptaket her.
Da Vetle (23) fikk en SMS fra ministeren valgte han å utsette studiene Jusstudenten Vetle Langedahl må ta en pause fra studiene ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet.
Blandede drops fra Asheim Det er supre og elendige forslag fra Henrik Asheim i Høyres nye programutkast. NITO Studentenes 13 000 medlemmer jubler for at Høyre vil ta tak i finansieringssystemet.
Vil skrote tilleggspoeng og digitalisere all utdanning Med et offentlig universitet som scene, lanserte Høyre ny politikk for høyere utdanning.
Kulturminnepolitikk i utakt med internasjonal forskning Politikkfeltet beveger seg nå bort fra menneskers minnebaserte forhold til kulturminner. Dette er en uheldig dreining.
Har våre klimaforskere fortalt oss alt vi trenger å vite? Forskere skal ikke tenke føre-var. De skal blottlegge forskningen for politikerne, men gjør de det?
Gir økt studiestøtte bedre gjennomføring? Strykprosenten er redusert fra 8 prosent til 7,16 prosent fra 2013 til 2019, og flere får toppkarakterer. I samme periode er det innført elleve måneders studiestøtte, skriver Høyre-politiker Marianne Synnes Emblemsvåg.
Ny forskning: Byråkrater «googler» heller enn å lese forskningsartikler Forskning. Aldri før er det gjort en så stor studie i Norge av hvordan statlige organisasjoner henter inn og bruker forskning.
Tar permisjon frå studia for å vera ordførar dei neste fira åra Val. Sara Sekkingstad (26) tar permisjon frå studia på Universitetet i Bergen for å bli den første ordføraren i nye Alver kommune.
Høyre med nye forslag for at flere skal ta videreutdanning. — Kanskje har Høyre kommet ut av dvalen, svarer Ap. Politikk. Man er ikke lenger ferdigutdannet med et fagbrev eller en bachelor, mener Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. I dag foreslår hun og Høyre en rekke punkter som skal gjøre at voksne enklere kan ta videreutdanning. Arbeiderpartiet lar seg ikke imponere.
Forskningsminister Nybø måtte svare for åpent kontorlandskap Kontorplasser. — Er det klokt med åpent kontorlandskap ved universiteter og høgskoler, spurte SVs Mona Fagerås. — Reglene er fleksible nok, svarte statsråd Iselin Nybø i dag.
Frykter heksejakt på brasilianske universiteter Brasil. Sensur og arrestasjoner rammer universiteter i Brasil, et av Norges viktigste samarbeidsland innen forskning og utdanning. Nå har landet fått en president som roser diktaturet.
Gode tider for New Public Management-universitetet Finansiering. Når universitetet skal komme godt ut på alle målekriterier, hjelper det å sende alle studenter på utveksling og senke kravene så alle består eksamen. Men forskning blir et problem.
Flere uh-representanter i ny, rekordstor delegasjon til Kina Kina. Flere universiteter og høgskoler er med i delegasjonen og statsbesøket til Kina neste uke, selv om næringslivet prioriteres. UiB-rektoren skulle gjerne sett at akademia ble enda tyngre representert ved statsbesøk.
Flere studentboliger vil gi kindereggeffekt Studentboliger. Undersøkelsen om studentboliger er på flere områder alarmerende. Det er på høy tid at vi får fart på byggingen med opp til 3000 studentboliger årlig, skriver Torstein Tvedt Solberg (Ap).
Listetopper ga skriftlige løfter til studentene Trond Giske, Sylvi Listhaug, Lars Haltbrekken og Linda Hofstad Helleland har alle forpliktet seg - skriftlig - til å jobbe for studentenes sak de neste fire årene.
Nyeste artikler
Regjeringen tvinger fram nye studiesteder. Nå står Kongsvinger for tur
En stortingsmelding bygd på ønsketenkning?
Deler ut 46,5 milliarder — krever flere sykepleiere
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut