opptak

Over 1150 har søkt på lærerutdanninger der karakterkravet er fjernet

Lærerutdanningene rundt i landet fyller opp ledige studieplasser etter at de har fått ta opp søkere som ikke fyller karakterkravene. Så langt har minst 1150 nye studenter meldt seg.

Studiestart ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø
UiT er et av universitetene som har fått lempe på karakterkravene for å komme nn på lærerutdanningene. Det har ført til tilstrømming av nye studenter. Her fra studiestart i Tromsø i fjor.
Publisert

Ledige studieplasser på lærerutdanningene fortsetter å fylles opp med nye søkere som ikke fyller karakterkravene. 

Til sammen har over 1150 så langt søkt plass på lærerutdanninger der karakterkravene er borte, viser tall Khrono har innhentet. 

I alt 35 utdanninger har fått dispensasjon til å fylle opp ledige studieplasser i lokale opptak, som startet 20. juli. I disse opptakene er kravet kun generell studiekompetanse.

Teller hver dag

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har hittil fått 250 søkere til grunnskolelærerutdanningene i det ekstraordinære lokale opptaket, der karakterkravene ikke gjelder. Av disse har 174 svart ja.

Dekan Per-Ludvik Kjendli ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved USN er veldig fornøyd med at mange nye lærerstudenter melder seg.

— Vi teller hver dag og ser at det har hatt stor effekt å lempe på kravene. Mange har meldt seg og det er vi veldig fornøyde med. Antall ja-svar er veldig positivt, sier dekan Per-Ludvik Kjendlie.

I alt har USN fått nesten 900 søkere til studier der karakterkravene er fjernet, av disse 650 på sykepleie.

182 nye ved UiT

UiT Norges arktiske universitet har så langt fått 182 nye søkere i det ekstraordinære opptaket, fordelt på grunnskolelærerutdanningene i Alta, Tromsø og Narvik.

— Vi er svært fornøyd med hver og en av de 182 som har søkt seg til lærerutdanning hos oss, i tillegg til de som søkte gjennom Samordna opptak i vår. Det er stort behov for kvalifiserte lærere, og det å kunne utdanne flere kommer til å styrke Nord-Norge som landsdel, sier prorektor Kathrine Tveiterås.

Portrett av Kathrine Tveiterås.
Prorektor Katrhine Tveiterås ved UiT sier at de nå vil få utdannet flere lærere, noe som vil styrke Nord-Norge som landsdel.
Fakta

Læreropptaket

  • 35 lærerutdanninger ved 12 universiteter og høgskoler har fått dispensasjon fra karakterkravene, eller nivåkravene som det heter, ved opptaket i år.
  • I lokale opptak etter 20. juli har de kunnet fylle ledige plasser med søkere som ikke fyller nivåkravene.
  • Nivåkravene som gjelder i det ordinære opptaket gjennom Samordna opptak er: Enten 35 skolepoeng og minimum karakteren 4 i fellesfaget matematikk og 3 i norsk eller 40 skolepoeng og minimum 3 i fellesfaget matematikk og 3 i norsk.

Mange til HVL og NLA 

Også Høgskulen på Vestlandet har fått inn mange nye studenter på lærerutdanningene, så langt 336. Disse kommer i tillegg til de som har søkt i det ordinære opptaket gjennom Samordna opptak.

Likevel er det fortsatt ledige plasser på 12 studieprogrammer for grunnskolelærere i Bergen, Sogndal og Stord. De ledige plassene ligger ute og kan søkes på, opplyser prorektor ved HVL, Anne-Grethe Naustdal.

NLA Høyskolen har også fått inn mange nye søkere i det lokale opptaket uten karakterkrav, både i Oslo og Bergen. Totalt 159 har søkt plass på grunnskolelærerutdanningene, det vil si utdanningen for de som skal bli lærere for trinn 1-7, trinn 5-10 og 5-10 med kroppsøving. Disse kommer i tillegg til de som har søkt gjennom Samordna opptak.

Nord: Gledelig

Nord universitet har også lykkes med å fylle opp en del av de ledige plassene på lærerutdanningene, så langt i alt 71 nye søkere som har svart ja i det lokale opptaket. Disse er fordelt på åtte lærerutdanninger i Bodø, Levanger og Nesna.

I alt har Nord fått ja-svar fra 168 lærerstudenter, hvis man legger sammen det ekstraordinære opptaket uten karakterkrav og det ordinære gjennom Samordna opptak.

— Tallene viser at det kommer en god del ekstra søkere på grunn av frafall av karakterkrav. Det er så klart veldig gledelig at vi får flere søkere til disse viktige utdanningene for Norge og definitivt våre nærregioner. Vi vet at det er stor mangel på kvalifiserte lærere så vi ser på dette som en mulighet for å levere enda flere kandidater, sier prorektor Levi Gårseth-Nesbakk.

Dekan Morten Ørbeck ved Høgskolen i Innlandet har liten tro på at alle ledige lærerplasser blir fylt opp.

Innlandet sliter

Ved Høgskolen i Innlandet (HINN) er optimismen fortsatt ikke veldig stor når det gjelder å få fylt de 160 studieplassene for grunnskolelærere.

I det lokale opptaket har høgskolen nå gitt 40 nye tilbud, hvorav 33 på grunnskolelærer for trinn 5-10.

Som jeg tidligere har uttalt i Khrono har vi dessverre ikke tro på at vi i høst vil kunne fylle opp våre 160 studieplasser på grunnskolelærerutdanningene samlet sett, men kan muligens fylle enkelte tilbud, sier dekan Morten Ørbeck.

Høgskolen i Innlandet har kun valgt å fjerne karakterkravet i matematikk og kun på studier hvor man ikke blir mattelærer. 

Ørbeck opplyser at dette gjelder lektorutdanning i språkfag, lektorutdanninger i praktisk-estetiske fag og grunnskolelærerutdanning for trinn 5-10 for de som ikke velger matematikk. Alle karakterkrav er opprettholdt på grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, fordi matematikk her er obligatorisk fag for alle studenter.

Dekanen sier at de ikke har oversikt over hvor mange av de 40 nye som har fått tilbud som faller inn under unntaket fra mattekravet eller om de ville søkt og fått tilbud om restplass uansett. 

Flere uten karakterkrav

Høgskolen i Østfold har tidligere opplyst å ha fått 40 nye søkere i det lokale opptaket, mens Universitetet i Agder hadde fått 42 nye. OsloMet hadde per 24. juli 32 søkere og hadde sendt ut tilbud til 28 nye søkere til sin utdanning for lærere i praktisk estetiske fag, trinn 1-13.

I alt 35 lærerutdanninger ved 12 universiteter og høgskoler har fått innvilget unntak fra nivåkravene.

Powered by Labrador CMS