Debatt ● Johan Bergh
O jul med din glede — en julekronikk om håp og lederskap
Ledere over det ganske land deler nå ut både små og store julegaver til sine ansatte. Klapper vi i hendene og synger og ler av den grunn? Eller er julegavene bare et forkledd forsøk fra ledere på å fremstå i et bedre lys?
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Julen står for døren nok en gang. Ledere over det ganske land deler ut både små og store julegaver til sine ansatte, sannsynligvis i beste mening. Men, klapper vi i hendene og synger og ler av den grunn? Eller er julegavene bare et forkledd forsøk fra ledere på å fremstå i et bedre lys enn det de ellers viser?
Nå har altså ikke jeg noe imot å få en julegave fra min sjef enten gaven er stor eller liten. Julegaver til ansatte kan sikkert gjøre at de kjenner seg sett og verdsatt.
I alle fall for en stund.
Julen er tiden for godhet, trygghet, omtanke og varme. Julen bringer budskap om gaver, glede og håp. Håp om at kanskje lederen f.eks. innerst inne egentlig er en ålreit person. Selv om vedkommende kanskje ikke alltid fremstår slik. Det siste forekommer jo som vi vet, også i UH-sektoren.
Håp rommer muligheter, og håp peker mot det som skal komme. Den brasilianske frigjøringspedagogen Paulo Freire er en av håpets fremste forkjempere og talsmenn. Han knyttes til frigjøring der endring er mulig ved en bevisstgjøring av at man kan påvirke og bidra til utvikling i det samfunnet man er en del av. Universiteter og høyskoler er jo også på et vis samfunn der den sosiale konteksten skaper og legger til rette for individers og gruppers muligheter. Likevel omfatter håpet alltid hindringer, men håp inneholder også en tro på at hindringene kan overvinnes.
Den danske filosofen og forfatteren Morten Albæk viser at mening i en arbeidsmessig kontekst kan brytes ned i fire elementer: Tilhørighet, personlig utvikling, lederskap og formål. Jeg skal konsentrere meg om lederskapet. Lederskap som er preget av, og som forløser skapermot, skaperkraft og skaperglede betinger blant annet at ledere er konsistente i sin ledergjerning. Dvs. at de er bevisste på hvordan de fremstår, og at handlinger repeteres over tid. På samme måte som tillit trenger tid for å vokse frem. Det handler om pålitelighet, og at du vet hvor du har dem.
Dersom ledere derimot er inkonsistente i sine gjerninger, kan dette avstedkomme usikkerhet og i verste fall angst og/eller frykt. Noen blir også kanskje vemodige av å oppleve noe tvetydighet i lederskapet. Vemod, eller tristhet, er en av våre primæremosjoner. Dvs. at de er grunnleggende eller fundamentale. Forskningspsykologen Carroll Ellis Izard (1923—2017) var en viktig bidragsyter innen forskningen av emosjoner. Han definerte emosjoner på følgende måte: «en følelse som motiverer, organiserer og styrer oppfatning, tanke og handling». Vemod kan gjerne manifestere seg i den enkelte i form av skuffelse og oppgitthet. Det er neppe effektivt.
La meg derfor vende tilbake til håp. Konsistent lederskap (som vi kanskje aller helst vil ha), kan formidle håpets og drømmenes perspektiver og muligheter. Litt som julen. Professor Kitty te Riele sier at håp krever etiske overveielser, det må være fornuftig og godt. Det er et viktig budskap. Fornuft og godhet, i det minste godheten, er eksplisitt i julens budskap. Det samme gjelder for klokt lederskap. Håp finnes i det gode, relasjonelle samspillet i den praktiske hverdagen. Når det derimot kommer til håpets betydning for lederskapet, er meningene og følelsene mange.
Lederskap er jo dette relasjonelle samspillet, det vi finner i den praktiske arbeidshverdagen. Når håp, og lederes om enn sporadiske gavmildhet møtes i juletiden, kan det derfor være rom for både engasjement og følelse av tilhørighet. Det er den positive siden. Men, også en skarp realitetsorientering som kan utfordre julegavemottakernes mulige håp om det fornuftige og gode lederskapet.
Kanskje din leders julegavmildhet bringer budskap om glede og håp. Også hvis noen ellers kanskje tynges av lederskapets vemod, savn og alvor. Som DumDum Boys synger: Vi lever alle under pisken. Ta nå endelig godt vare på hverandre hvorenn dere er i verden. God jul!
Nyeste artikler
Erna sier at taket er nådd for studenter. Send dem til utlandet, sier vi.
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år