To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake 14. september 2023 - 19:39
Regjeringen vil flytte 100.000 insekter. Uforsvarlig og umulig, mener Universitetet i Oslo 17. september 2023 - 19:01
Ledere med én bestemt utdanning tar fra ansatte Ledere utdannet ved handelshøgskoler øker bedriftens lønnsomhet på bekostning av de ansatte, viser en undersøkelse.
Stor utskiftning i toppen i akademia i 2023 En tredjedel av landets statlige universiteter og høgskoler skal ha ny rektor fra 1. august, mens halvparten skal ha nye styrer. Få oversikten her.
Krogh vil utvide rektoratet ved OsloMet Rektor Christen Krogh ved OsloMet vil utvide rektoratet sitt med en prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid.
Stort flertall for ansatte dekaner i Agder Universitetet i Agder skal fortsatt ha ansatte dekaner, som får utvidet ansvar.
Ny duo skal lede de yngre forskerne Nils Hallvard Korsvoll og Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim valgt til nye ledere i Akademiet for yngre forskere.
Åpent om valgt eller ansatt rektor i Agder For fire år siden var det hårfin margin i styret ved Universitetet i Agder for å fortsette med rektorvalg. Onsdag ligger det an til en ny thriller om saken.
Sju skal på jakt etter ny rektor Rektorjobbene ved sju statlige universiteter og høgskoler kommer i spill neste år.
Klimaprofessor: — «Harry» med langreiste kurs Av 100 plasser har Høgskulen på Vestlandet fått 25 påmeldte til sitt kurs i bærekraftig ledelse på andre siden av jordkloden. Klimaprofessor Håvard Haarstad kaller slike kurs for «harry».
Fast ansatte dekaner og instituttledere? Nei takk! Ved å ansette dekaner og instituttledere fast vil vi få en radikalt annerledes styring av universitetssektoren enn den vi har i dag, mener Kjell-Erik Lommerud.
Ny toppdirektør ansatt på OsloMet Vigdis By Kampenes er ansatt som ny direktør for organisasjon og infrastruktur på OsloMet.
Tar debatt om styringsmodell bak lukkede dører Styret ved Universitetet i Agder skal diskutere styringsform for lukkede dører 14. juni. Internt ønsker et stort flertall å fortsette med valgt rektor.
Klaus Mohn ønsker fire nye år som rektor Stillingen som rektor ved Universitetet i Stavanger skal lyses ut. Dagens rektor Klaus Mohn tenker å søke om en ny periode.
Er det mulig å lede forskere? Det er grunn til å tro at det skapes unødige, konfliktpregete og ressurskrevende situasjoner som følge av svak lederkompetanse og lederstøtte i akademia, skriver Jørgen Lund.
Fra to til syv kvinner i toppledelsen Universitetet i Sørøst-Norge har siden 2016 tredoblet antall kvinnelige toppledere.
Toppdirektøren ved OsloMet slutter OsloMet-direktør Asbjørn Seim slutter. Dermed får universitetet både ny rektor og direktør i vår.
Neste gang kan det være din tur — Har professorene glemt at ytringsfrihet er grunnpilaren i demokratiet, at kvass meningsbrytning er vitenskapens fundament?
Mener direktørpendling stempler NTNU som periferi At den nye direktøren ved NTNU skal pendle, vitner om vurderinger som at det viktige egentlig foregår i Oslo, og at det ikke kan forventes at lederne skal omgås trøndere, mener BI-professor.
Arkitekturhøgskolen i Oslo skal ha ny rektor Fire universiteter og høgskoler i Oslo er på jakt etter ny rektor samtidig. Sist ut er Arkitektur- og designhøgskolen. — Vi rekrutterer nok fra ulike miljøer, sier avtroppende rektor.
Interne søkere ansatt ved UiT Styret ved UiT ansatte torsdag seks ledere. Alle er allerede tilknyttet universitetet.
Etisk ledelse i akademia Ledere må være rollemodeller og vise i praksis at de ønsker å utvikle en organisasjonskultur hvor etisk refleksjon er en selvfølgelig og nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
Seks strategiske utfordringar for OsloMet – og for den nye rektoren Får vi ei felles forståing av korleis styring, leiarskap og involvering kan understøtte kvarandre, kan vi saman bevege oss framover på ein måte dei fleste av oss er tente med.
Tillit eller mistillit? Nokut-direktørens narrativ hvor kvalitetsreformen var en tillitsreform, skaper en følelse av fremmedgjøring.
Uryddige arbeidsforhold ved universitet og høgskoler Det er forsiktig sagt mye å ta tak i for å få ryddige og ordentlige forhold rundt arbeidstid, undervisnings og forskningstid i UH-sektoren.
Forsknings-topp: — Har aldri savnet doktorgraden 95 prosent av de vitenskapelig ansatte ved Norsk institutt for naturforskning har doktorgrad. Men toppsjef Norunn Myklebust har ledet instituttet i 14 år uten.
Lover fast jobb og millionlønn til ledere i åremål Det som i utgangspunktet er åremål som ansatt leder i akademia, innebærer i mange tilfeller rett til fast jobb og god lønn resten av karrieren.
«Å gjennomføre en doktorgrad er ikke den eneste måten å oppnå rektorkompetanse på» Vi må unngå å ekskludere gode kompetente søkere som har utvikla kompetansen sin på andre måter enn med en doktorgrad, skriver en dosent og en instituttleder ved OsloMet.
«Faglig ledelse er uhyre viktig på et universitet» Flere reagerer på at ny styreleder ved UiT stiller spørsmål ved om det egentlig er nødvendig med doktorgrad for å bli rektor i akademia.
Styreleder vil ha debatt om krav til ledelse i akademia Må man absolutt ha doktorgrad for å bli rektor, spør UiTs nye styreleder Marianne Johnsen.
OsloMet har lyst ut rektorstillingen. Flere vurderer å søke Det kan bli flere interne søkere fra OsloMet og andre institusjoner i Oslo.
Sendte bekymringsmelding om ledere for ett år siden Samtlige fagforeninger skrev varsko om ledersituasjonen ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved OsloMet allerede for ett år siden. Siden den gang er det kommet nye konflikter.
Nytt NHH-rektorat på plass Professor Frode Sættem blir fjerdemann inn i rektoratet ved NHH fra 1. august.
«OsloMets styreleder og rektor legger seg flate» - virkelig? Heldigvis går den ulykksalige alliansen mellom styreleder Syvertsen og rektor Rice mot slutten.
Demokratiet forvitrer og makt konsentreres ved ansatt rektor Hvor lenge vil de ansatte ønske å være medlemmer av eller stille til valg til et styre, der styreleder og de eksterne ikke tar hensyn til de ansattes interesser?
Enhetlig ledelse skaper handlingsrom Jeg håper styret tar innover seg hva konsekvensene for arbeidet med resten av organisasjonen blir med valgt rektor og dermed todelt ledelse.
Norsk Tjenestemannslag og Forskerforbundet ønsker valgt rektor på OsloMet Vi mener valgt rektor er mer demokratisk, gir rektorrollen større legitimitet og faglig forankring ved universitetet samt en mer uavhengig rolle overfor eierdepartement.
Et nytt sjikt av reisende i universitetsledelse Inntil nylig spilte universitetets ansatte en viktig rolle i rektoransettelser. Nå skjer det heller en stollek i lukkede rom.
Valgte eller utpekte ledere – et løsningsforslag Et forslag til kompromiss mellom fakultetsmakt og grasrotmakt ved NTNU
New public management og politisk styringskåthet svekker kvalitet og autonomi Til tross for formelt økt autonomi ved universitetene, viser vitenskapelige studier at den reelle autonomien er kraftig redusert de siste 20 årene, skriver Olav Gjelsvik i sitt svar til Kyrre Lekve
Hva er styring etter akademiske verdier? Universitetene må styres etter akademiske verdier, skriver professor Olav Gjelsvik. Det høres fint ut, men hva betyr det? Gjelsviks tiltak vil virke motsatt av det han tror.
Utlys rektorvalg ved OsloMet Nils Pharo vil foreslå å velge ny rektor på neste styremøte ved universitetet.
«Vi har latt tankefigurene fra BI og halvfordøyde inntrykk fra lederseminarer spre seg altfor mye og altfor lenge» Vi har latt tankefigurene fra BI og halvfordøyde inntrykk fra lederseminarer spre seg altfor mye og altfor lenge.
BI-professor: — Jeg tviler på at akademiske institusjoner blir rasert av at vi får ansatte rektorer «Karriererektorer» og konsernmodell trenger slett ikke være noen ulykke for universiteter og høgskoler, mener ledelsesekspert Stig Berge Mathiessen.
Monsterledelse ved NTNU De senere årene har vi sett forventninger til en ledelsesfigur som skal tåle nærmest hva som helst fra de ansatte. Årsaken er denne idealtypiske “lederen”, forstått som en mekanisk figur i systemet.
Må i større grad arbeide for å avvikle helsefarlige ledere Etter selv å ha opplevd mye dårlig, autoritær og lite transparent ledelse i universitetssektoren stiller jeg til valg til styret ved Universitetet i Bergen for å bidra til mer demokratiske og åpne prosesser som best jeg kan.
Leiinga vil «bøte på manglende opplevelse av nærhet». Kjøper konsulentar for 1,5 millionar Konsulentselskapet PwC skal evaluere organiseringa av Nord universitet. Oppdraget er mellom anna å finne ut korleis ein kan få tilsette til å oppleve at leiinga er meir synleg.
Fagforeiningstoppar ønskjer seg inn i styre Både leiaren i Forskerforbundet og leiaren i NTL ønskjer seg inn i univeristetsstyret ved Universitetet i Bergen. Mange av institusjonane skal velja nye styre denne våren.
Foreslår 100 navn på nye eksterne styremedlemmer Tidligere politikere, næringslivstopper og akademikere foreslås som eksterne styremedlemmer ved 10 universiteter og høgskoler fra 1. august.
Tar generaloppgjør med toppstyrte universiteter — Det er som en sportsgren for ledere, de har interesse av å ta en beslutning selv om den ikke har noe faglig grunnlag, sier Peter Harder og refser moderne universitetsledelse.
Utsatte sak om viserektorer Styret på Høgskulen på Vestlandet ønsket bedre utredning, og sendte sak om ny ledelse tilbake til avtroppende, og ikke minst påtroppende rektor.
Avmaktens sosiologi Hvorfor er det så vanskelig å få gehør for kritiske innspill om problematiske utviklingstrekk i universitets- og høgskolesektoren og i offentlig sektor generelt?
Store utskiftninger blant toppene i akademia Halvparten av landets statlige universiteter og høgskoler skal ha ny ledelse.
Ledere med empati vinner hos ansatte på hjemmekontor Det er ikke bare møbler og teknisk utstyr som kreves for et skikkelig hjemmekontor. Viktigere er trolig en sjef og kollegaer som bryr seg, sier professor Christina Nerstad.
Digital ledelse: — Noen ledere fungerer bedre når de ansatte sitter hjemme Avstand er ikke det store problemet når det gjelder å være en effektiv leder, sier NHH-forsker Alexander Madsen Sandvik. Men hjemmekontor kan skape mange ekstra utfordringer.
Frykter represalier ved å varsle om forskningsjuks Trakassering og reduserte jobbmuligheter er blant følgene for dem som varsler om mistanke om forskningsjuks. Mange lar være å si fra.
Khrono gransker toppene i akademia: Han er unntaket 22 av 273 ledere ved norske universiteter og høgskoler har bakgrunn fra andre land. Bare 2 har bakgrunn fra land utenfor Europa og Nord-Amerika.
Store utfordringer med digitalt lederskap i akademia Ansatte føler seg avinstitusjonalisert og har ikke sett eller hørt fra sin leder på måneder. Andre ledere drar på hjemmebesøk, etter at det ble lov. Hvor god er man på digital ledelse i akademia?
Reaksjoner på UiT: «Rektor har mistet all tillit og troverdighet» Fagforeninger og ansatte reagerer sterkt på styrets beslutning om å innføre fast ansatt rektor ved UiT Norges arktiske universitet.
Styret vil ha makta når ny rektor skal finnes Styret ved Høgskolen i Innlandet vil ikke være i mindretall i utvalget som skal foreslå ny rektor.
Ny viserektor ved UiT Bård Borch Michalsen er ny viserektor ved UiT fra 1. juni etter Kriss Rokkan Iversen.
Ikkje alle vil ha studentar inn i leiargruppene Då Klaus Mohn vart rektor ved Universitetet i Stavanger, tok han straks studentleiaren inn i leiargruppa. Rektorane ved UiO og UiB vil ikkje ha studentane der.
«Nærsynt og navlebeskuende kritikk som overhode ikke treffer» NTNU-dekan Monica Rolfsen fikk bokstavelig talt kaffen i vrangstrupen da hun leste Karl-Fredik Tangens kritikk av økonomi- og ledelse-utdanninger.
— Medbestemmelse har blitt en salderingspost Mange tillitsvalgte forteller at de ikke har fått ta del i beslutninger under koronakrisen. Medbestemmelse har tilhørt sjeldenhetene.
Mannstung søkerliste i Sørøst 12 kvinner og 25 menn har søkt de utlyste lederstillingene ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Flere søker fire nye år i ledelsen ved Universitetet i Sørøst-Norge Mannstungt. Forrige gang man ansatte ledelse ved daværende Høgskolen i Sørøst-Norge endte man opp med 9 menn og 2 kvinner. Nå er seks åremålsstillinger lyst ut igjen og flere ønsker seg en ny periode.
Kan en dyktig leder lede hva som helst? Meninger. Ledelse. Med nyliberalismen kom også ideen om at den nye leder ikke trengte spesifikk fagkunnskap for å lede en virksomhet. I dag viser faglitteraturen at dette er og var kortsiktig tenkt, skriver Noralv Veggeland i dette innlegget.
Rektor Mohn: Overstyrte universitet Styring. Systemet for styring av norske universitet er kostbart, utydeleg og lite føreseieleg, skriv rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.
Styreleder etterlyser en reell debatt om nye ledermodeller UH-lov. Styreleder Trine Syvertsen reagerer på at debatten om nye ledelsesmodeller i akademia skytes ned allerede før de er kommet i gang.
Ledelsen ved Universitetet i Oslo risikerer dundrende underskudd. Konsulenter foreslår å sende regningen nedover. Pengebruk. Den sentrale ledelsen og administrasjonen ved Universitetet i Oslo (UiO) risikerer underskudd på 146 millioner kroner innen 2023 hvis ikke noe gjøres. Nå foreslår en konsulentrapport at ledelsen bør fakturere underliggende enheter, men direktøren avviser forslaget.
Splittelse på NHH om valgte ledere Ledelsesmodell. Ansatte ved Norges handelshøyskole er splittet i synet på om instituttlederne fortsatt bør velges, eller heller ansettes, viser høring.
Utvider rektoratet ved HiØ Ledelse. Jo Ese er ansatt som prorektor for samhandling og samfunnskontakt ved Høgskolen i Østfold.
Ny leder i Sykepleierforbundet Ny leder. Førsteamanuensis Lill Sverresdatter Larsen ved UiT ble torsdag valgt til ny forbundsleder i Norsk sykepleierforbund.
Det som er bra nok for studentene våre må da være mer enn bra nok for rektor Ledelse. Mari Devik ved OsloMet stiller spørsmål ved hvilket signal det sender studentene å ikke benytte ledelseskompetansen i eget fagmiljø.
Rektor Rice: Ja til åpen ledelse Ledelse. Utfordringen med å få til best mulig kommunikasjon i en stor organisasjon, berører ikke universitetenes egenart i særlig grad, skriver rektor ved OsloMet, Curt Rice.
Bay søker ikke fire nye år i ledelsen på OsloMet Ledelse. Ann-Helén Bay har ikke søkt om fire nye år som dekan på OsloMet. Hun vil heller jobbe med sitt eget fagfelt.
Formalisert profesjonalisering av lederrollen er ikke veien å gå Ledelse. Det kan se ut til at faglig anerkjennelse er det viktigste kriteriet for å bli valgt som leder innenfor akademia. En leder uten forskningsmeritter er fy, mens en leder med gode egenskaper til å lede ikke nødvendigvis er førstevalget ved ansettelser.
Tromsø: Skal diskutere forslag om å legge ned valgte instituttstyrer Demokrati. UiT har utredet sin ledelse på institutt og senternivå. En arbeidsgruppe anbefaler at man avvikler ordningen med valgte instituttstyrer. Fagforeningene protesterer, og i dag har universitetsstyret sin første debatt i saken. Følg styremøtet her.
Rice: OsloMet satser på forskning Svarer på kritikk. Rektor Curt Rice ved OsloMet, beroliger her kritikerne som er bekymret for forskningen og manglende involvering av tillitsvalgte og ansatte i en eventuell omorganisering i toppledelsen.
Kollegial ledelse av universiteter - en omstridt styringsform Styringsformer. Valgt eller ansatt rektor, hva fungerer best? Og hvordan ivaretas egentlig prinsippet om medbestemmelse for administrativt og faglig ansatte i høyere utdanning? Det er temaer i to svenske bøker om kollegialitet som ledelsesform.
Vi må satse på kommunikasjons- og ledelsesfag i høyere utdanning Utdanning. For å kunne møte kravene fra et økende globalt arbeidsmarked må studentene ha sterkere kommunikasjons- og ledelsesegenskaper.
Inspirerende ledelse i akademia Ledelse. Tillit inspirerer. Mistillit demotiverer, skriver Anne Birgitta Nilsen i beskrivelsen av inspirerende - og uinspirerende - ledere.
Demokratidebatten på OsloMet: Hva vi ønsker oss av fremtidens ledelse Demokrati. Vi ønsker og trenger en ledelse som tar på alvor at demokratiet på OsloMet må fungere, skriver ni forskergruppeledere ved universitetet.
Åtte søkere til dekanjobb på Nord Søkerliste. Det har meldt seg åtte søkere til jobben som dekan for lærerutdanning, kunst- og kulturfag ved Nord universitet. En av dem er konstituert dekan Egil Solli.
Ny rapport: Ansatte har minst medbestemmelse i foretak AFI-rapport. Forskere har undersøkt ansattes medbestemmelse og innflytelse opp mot ulike eierskapsmodeller. Foretak kommer ut blant de dårligste. Universiteter og høgskoler er blant de beste.
Hjelseth: Styring og ledelse er et offentlig spørsmål Offentlig debatt. Enhver tendens til at aktører i ledelsen forsøker å bringe noen til taushet, bør påtales, skriver Arve Hjelseth i svar til HSN-rektor Petter Aasen.
Notert: Kristoffersen ny leder av studiesenter Notert. Christin Kristoffersen er ansatt som leder av studiesenteret.no, der OsloMet eier 80 prosent.
13 vil bli infotopp i Bergen Tre kommunikasjonssjefar og ein redaktør står på den offentlege søkjarlista til stillinga som kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Bergen. Fire kandidatar er unntekne offentlegheit.
Kun tre kvinner leder fremragende forskning — Jeg nekter å gå med på at fremragende forskning skal være en maskulin øvelse, sier statssekretær Bjørn Haugstad. Elizabeth Lanza er én av tre kvinnelige fremragende senterledere og etterlyser en større bevissthet rundt kvinner og ledelse.
Høgskole-rektorene som forsvant i ulike fusjoner Seks av 14 høgskolerektorer som var rektorer før de ble del av en fusjon er ute av ledelse. Noen forsvant frivillig, mens andre fikk aldri noe tilbud om lederjobb i den nyfusjonerte institusjonen.
Hvilke kvalifikasjoner trenger de faglige lederne? NTNU er i ferd med å rekruttere 40 nye instituttledere. Dekan, Marit Reitan, spør hva slags type ledere man skal rekruttere til dagens universiteter som blir stilt overfor ulike - og ofte konkurrerende - krav.
Intet nytt om målstyring Målstyring har vært statens styringsfilosofi i utdanningssektoren siden Gudmund Hernes på 1990-tallet, skriver statssekretær Bjørn Haugstad, og avslutter debatten med professor Noralv Veggeland.
Bare ni dekankandidater i Bergen og kun én kvinne Alle sju fakultet ved Universitetet i Bergen skal få ny dekan. Det har bare meldt seg ni kandidater til seks stillinger og kun én er kvinne.
Lederkrise i akademia Når fire av de eldste og mest anerkjente universitetene i Norge ikke har mer enn samlet sett seks personer å velge mellom når de skal finne sin øverste leder, er det da ikke noe alvorlig galt et sted, spør redaktør i Khrono, Tove Lie.
Student berga fortsatt valgt rektor i Volda Med seks mot fem stemmer sa styret ved Høgskulen i Volda ja til å fortsette med ordningen med valgt rektor. Studentene var på vippen.
Høgskulen på Vestlandet har best kjønnsbalanse 4 av 10 i ledergruppene ved norske universiteter og høgskoler er kvinner. Ved Høgskolen i Sørøst-Norge er det 2 av 11, mens ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det akkurat like mange menn som kvinner. — Det var nok litt tilfeldig, sier rektor Berit Rokne.
«Saktegående» lederstil har gitt Graver gode resultater Rektorkandidat ved Universitetet i Oslo, Hans Petter Graver tar til orde for at en «saktegående» lederstil ikke trenger å være negativ.
Rice krever lederkompetanse på likestilling og mangfold Ledere må ha kompetanse på likestilling, mener både NTNU og Universitetet i Agder. Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo vil følge etter og føye til mangfold.
Mer uro rundt ledelsen i Molde Det er uro i ledelsen ved Høgskolen i Molde. Nå har en av prorektorkandidatene trukket seg.
«Jeg tror det er grunn til å oppvurdere betydningen av god ledelse i akademia» Generasjonsskifte og store endringer raskt er både uheldig og lite smart, mener næringslivstopp Idar Kreutzer, og etterlyser «succession planning» også i akademia.
Seniorene styrer akademia Mari Sundli Tveit (42) er landets yngste universitetsrektor, men har en ledergruppe der aldersgjennomsnittet er blant de høyeste i sektoren. I akademia kan man også ha en lederkarriere etter fylte 60.
Ny leiarmodell opp til debatt i styret i Volda Mange har allereie gjort det. No er det Volda sin tur: Styrediskusjon om dei skal ha vald eller tilsett rektor.
Solid flertall for valgt rektor i Tromsø UiT Norges arktiske universitet i Tromsø går mot strømmen og fortsetter ordningen med valgt rektor.
Skuffet over at samlet ledelse går inn for valgt rektor Både direktør og rektor ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, innstiller på fortsatt valgt ledelse ved universitetet. Helsedekan Arnfinn Sundsfjord hadde håpet på en mer modig innstilling.
Universitetet i Tromsø er delt om ansatt eller valgt rektor Det kan gå mot en thriller i styret ved UiT Norges arktiske universitet når styret senere denne måneden skal vedta styringsmodell. Høringsrunden viser et delt universitet i saken.
Kristin Sverdrup blir ny forskningsdirektør på HiOA Kristin Sverdup går fra diplomatiet til akademia og blir den femte forskningsdirektøren ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Rektorer satser på en periode til Rektorene ved fire av landets universiteter avslutter sin første rektorperiode i juli neste år, og alle fire ønsker en ny periode. Avtroppende rektor i Oslo, Ole Petter Ottersen, har foreløpig ingen planer.
Sprikende svar om ledermodell ved Universitetet i Oslo Universitetet i Oslo er splittet i synet på valgt eller ansatt ledelse. Tre av åtte fakulteter ønsker ansatt rektor, tre er splittet og to ønsker klart valgt rektor, viser høringsrunde.
NHH-styret vedtok ansatt rektor Styret ved NHH i Bergen vedtok i dag å gå over til ansatt rektor og ekstern styreleder.
Boyesen spent på om det blir valgt eller ansatt rektor Rektor Marit Boyesen vil fortsette med valgt rektor, mens universitetsdirektør John Møst vil ha ansatt rektor på Universitetet i Stavanger.
Synnes vil ikke bli viserektor på NTNU Tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, har ombestemt seg og vil ikke bli viserektor for NTNU i Ålesund likevel. Nå skal hun ha et års forskningsfri.
24 vil bli forskningsdirektør Høgskolen i Oslo og Akershus er i ferd med å ansette sin femte forskningsdirektør i løpet av åtte år. 24 personer har søkt, seks av dem er unntatt offentlighet.
Debatt om ansatt eller valgt rektor på 4 av 5 universiteter Fra neste sommer er det tid for nye rektorperioder på Norges fem største universiteter. Ved fire av dem er det også knyttet spenning til om den nye rektoren skal velges eller ansettes.
Jamt mellom vald og tilsett rektor i Bergen 4 av 11 styremedlemmar røyster truleg for vald rektor ved Universitetet i Bergen i neste veke. 2 vil ha tilsett. 5 har ikkje bestemt seg.
6 mill til kvinnesatsing i sørøst Gamle Høgskolen Buskerud/Vestfold har fått seks millioner kroner til et prosjekt for å øke andelen kvinner i faglige toppstillinger og ledelse. Etter fusjonen har andelen kvinnelige professorer gått ned.
Umoderne kjønnsfordeling II Fusjonsbalanse er kan hende et viktigere begrep enn kjønnsbalanse ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN). Men er ikke det en kortsiktig tankegang, spør Khronoredaktør Tove Lie i denne kommentaren.
Teologene klarer seg uten lederkonsulenter Fakultetene ved Universitetet i Oslo kjøper tjenester fra private ledelses- og organisasjonskonsulenter for flere millioner kroner årlig. Men ikke alle ser behovet.
Departementet reagerer på professor-kritikk av styret i Ås Kunnskapsdepartementet tar klar avstand fra professor-kritikk om inkompetanse i ledelsen ved Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
Flest menn har søkt lederstillinger i Sørøst 11 menn og 5 kvinner har søkt seks lederstillinger ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Sju vil bli viserektor for forskning, men ingen utfordrer Kristian Bogen som prorektor.
Utdanningskvalitet og magiske øyeblikk Det blir helt galt når studentpolitiker Line Willersrud mener jeg bruker UiOs utdanningskvalitet som kanonføde i striden om universitetets utdanningsvisjon, skriver professor Kristian Gundersen i dette innlegget.
Vil ikke ha bikkjeslagsmål om ansatt eller valgt rektor Diskusjonen om valgt eller ansatt rektor bør ikke overskygge resten av innholdet i Underdal-utvalgets rapport, advarer flere medlemmer av styret ved Universitetet i Oslo.
Profesjon og ledelse uforenlige? Det kan føre galt av sted når ideen om at «en god leder kan lede hva som helst» dyrkes uten forbehold, skriver førsteamanuensis Erik Døving om profesjoner og ledelse i denne kronikken.
Flere mener ansatt rektor ved UiO er bra, men urealistisk Flere er positive til ansatt rektor ved Universitetet i Oslo, men de fleste tror ikke forslaget fra Underdals-utvalget er realistisk å få til ennå.
Lederthriller på NMBU Valg av ledelsesmodell på NMBU blir en thriller. Torsdagens drøfting i styremøtet viser at det er uklart hva flertallet kommer til å lande på. Fire styremedlemmer har ennå ikke bestemt seg.
Topptungt utvalg går for tilsatt rektor ved Universitetet i Oslo Dersom et utvalg får det som de vil kan valgt rektor og styreleder Ole Petter Ottersen bytte plass med en ansatt rektor og ekstern styreleder fra neste år. Styret ved Universitetet i Oslo drøfter saken mandag.
800 krever valgt rektor i Ås Tillitsvalgte ved NMBU i Ås beskylder Kunnskapsdepartementet for både kuppforsøk og dobbeltspill etter at departementet slår fast at universitetet har ansatt rektor. Over 800 ansatte krever valgt rektor.
Det blir flere konsulenter med nye millionavtaler på HiOA Høgskolen i Oslo og Akershus annonserer etter nye private organisasjons- og lederkonsulenter for 9,5 millioner kroner. Et mentorprogram for faglig opprykk for vitenskapelig tilsatte er noe av det som etterspørres.
To nye søkere på tampen 50 søkere til to stillinger som toppdirektører ved Høgskolen i Oslo og Akershus er blitt til 52. De to siste er hemmelige. Tilsetting skal etter planen skje 13.januar.
50 vil bli direktører på HiOA 15 kvinner og over dobbelt så mange menn ønsker seg de to øverste direktørstillingene ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Rice gir etter for protester fra dekaner Etter sterke protester fra alle fakultetene på Høgskolen i Oslo og Akershus trekker rektor Curt Rice tilbake forslaget om å gi prodekanene på fakultetene en ny og mektigere rolle.
Vil samarbeide bedre med dekanene sine HiOA-rektor Curt Rice har tatt beslutninger som dekanene ved høgskolen er uenige i, og innrømmer at «det har gått litt fort i svingene». Nå vil han sørge for en struktur som gjør at dekanene får innflytelse.
University på 97 dager Ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus kan feire sine første 100 dager med å kunne kalle seg for universitet - men bare på engelsk.
Må ansettelse av ledere foregå over hodene til de ansatte? Høgskolen i Oslo og Akershus har en rekke forbedringspunkter når det gjelder rekruttering av ledere, skriver jurist Jens Petter Berg.
Rektorfristen utsatt med to uker i Bodø Første gang rektorstillingen ved Universitetet i Nordland var utlyst, i 2007, var det to søkere. Fire år senere bare èn. Nå har UiN utvidet søknadsfristen med to uker.
Nyeste artikler
Åpent brev til ledelsen og styret på Universitetet i Stavanger
Byråkratskolen
Why we should not teach hacking to the IT students
Håper hun kan fortsette som forsker i Norge
Regelendring om sykefravær blant stipendiater: — Det er fantastisk
Mest lest
Eksperter skeptiske til funn om psykiske lidelser: — Helt sprøtt
Gikk fra C til A. Mener de første sensorene manglet faglig kompetanse
To ord i artikkelen gjorde professoren mistenksom. Nå er den trukket tilbake
Dårligere resultater med undervisning på engelsk: — Oppsiktsvekkende
Regjeringen vil flytte 100.000 insekter. Uforsvarlig og umulig, mener Universitetet i Oslo