rangering
Nytt prestisjeuniversitet trekker seg fra rangering
Universitetet i Zürich er det siste i rekken av universiteter som ikke ønsker å bli rangert.
Universitetet i Zürich klatrer fra 82. til 80. plass på Times Higher Education sin kåring av verdens beste universiteter, og benytter anledningen til å si takk og farvel til kåringen.
Ifølge egne nettsider begrunner prestisjeuniversitetet avgjørelsen blant annet med at rankinger gir incentiver til å øke antallet publikasjoner, i stedet for å fokusere på kvalitet.
I tillegg peker universitetet på hvordan kåringene fremstiller det som om de klarer å ta inn over seg spennet i forskning og utdanning, men at det ikke er mulig all den tid de reduserer indikatorer til en skår og fokuserer på kvantitative kriterier.
— Som et resultat av dette har vi bestemt at vi ikke lengre vil sende inn data til rankingen, skriver universitetet.
NTNU kritiske til rangeringer
Også i Norge har flere ytret seg kritisk om rangeringene, og i et saksdokument fra før jul peker NTNU på mye av det samme som det sveitsiske universitetet:
«Universitetsrankinger ønsker å gi et uttrykk for opplevd kvalitet for hver institusjon. Det kan derimot stilles spørsmål om indikatorene som universitetsrankingene faktisk måler kvalitet».
De viser blant annet til den europeiske universitetsforeningen (EUA) som trekker frem at «tilgjengelige indikatorer vektlegges i større grad enn relevante indikatorer. I tillegg kritiserer EUA den omfattende bruken av omdømmeundersøkelser for å måle kvalitet».
I saksgrunnlaget påpeker NTNU også at flere rankinger bruker omdømmeundersøkelser, noe som «kan favorisere institusjoner som allerede er kjente og store, uavhengig av institusjonens faglige kvalitet».
Faktisk utgjør institusjonens omdømme så mye som 33 prosent av det endelige resultatet i Times Higher Education sin rangering, og hele 50 prosent av det endelige resultatet hos Quacquerelli Symonds World University Ranking, ifølge NTNU.
Flere dropper rangeringene
Motstanden mot disse universitetsrangeringene er ikke noe nytt. I USA har flere universiteter de siste årene takket pent nei til å bli rangert av U.S. News & World, og i Europa har blant annet det nederlandske prestisjeuniversitetet i Utrecht, et universitet som i årevis har vært rangert blant de beste i Europa, droppet å sende inn data til Times Higher Education.
Universitetets talsperson, Iris Kruijen, har tidligere uttalt til Khrono at dette var et bevisst valg som følger av en uoverensstemmelse mellom rangeringens verdier og universitetets.
Det å boikotte rangeringene er likevel ikke noe EUA oppfordrer til.
— Rangeringene er så viktige og allestedsnærværende at en beslutning om å forlate et rangeringssystem, slik Universitetet i Utrecht nylig gjorde, er ganske prinsipielt og modig og bør absolutt applauderes. Men EUA forstår og respekterer også at deltakelse i og bruk av rangeringer er en strategisk beslutning for et universitet, har visegeneralsekretær i foreningen, Monika Steinel, tidligere uttalt til Khrono.