politikk

Ny statsråd: Disse snakkes det om nå

Hvem overtar etter Ola Borten Moe? De heteste kandidatene er Oddmund Løkensgard Hoel, Sandra Borch og Geir Pollestad, men en helt ny løsning nevnes også.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel, parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, Geir Pollestad og landsbruks- og matminister Sandra Borch skal være de mest aktuelle kandidatene til å overta etter Ola Borten Moe.
Publisert Sist oppdatert

Det har snart gått to uker siden forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) varslet sin avgang etter å ha innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler og regler for aksjehandel.

Regjeringen har ennå ikke pekt på en erstatter. En ny statsråd må utnevnes av Kongen i statsråd, og neste planlagte møte er ikke før 11. august. 

Men flere ting tyder på at det vil komme en utnevnelse før den tid. Den velinformerte avisen Altinget erfarer at regjeringen vil samles til statsrådsmøte i morgen, fredag, for å gi Borten Moe formell avskjed. 

Så, hvem skal følge i trønderens fotspor? 

Khrono har snakket med mange kilder tett på regjeringen og Senterpartiet og kilder som følger norsk politikk tett. Det er nå tre kandidater fra Senterpartiet som utpeker seg: Ola Borten Moes statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel, Sps parlamentariske nestleder Geir Pollestad, og landbruks- og matminister Sandra Borch. 

Ola Borten Moes høyre hånd, statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel, blir fortsatt regnet som en aktuell kandidat til å bli statsråd.

Pollestad: Kan gi Vedum drahjelp

Av dem Khrono har vært i kontakt med, mener flest at statsrådsposten kommer til å bli værende hos høyresiden i Senterpartiet.

Og flere nevner da rogalendingen Geir Pollestad.

45-åringen har lang erfaring fra Stortinget og fra ulike departement, både som politisk rådgiver og som statssekretær. Flere kilder mener at han vil kunne gi partileder Trygve Slagsvold Vedum den drahjelpen han behøver internt i regjeringen, noe flere andre som har vært nevnt i statsrådsspekulasjonene, ikke har samme tyngde til.

Pollestad har også kjennskap til sektoren. Han er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, og under studiene var han leder for Studentparlamentet i Bergen i ett år og hadde også verv i Norsk Studentunion, forløperen til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Pollestad har videre bred politisk bakgrunn gjennom sine 12,5 år på Stortinget. Han har tidligere vært statssekretær i Olje- og energidepartementet og i Samferdselsdepartementet, og politisk rådgiver i to departement. I dag er han parlamentarisk nestleder i Senterpartiet og medlem av finanskomiteen. 

Geir Pollestad ledet Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen i 2004. Siden da har han vært en rekke år på Stortinget.

Hoel: Kontinuitetsbærer

Selv om flere mener at statsrådsposten bør gå til en på høyresiden i partiet, mener flere at Oddmund Løkensgard Hoel, som har tilhørt venstresiden, kan være en fin kontinuitetsbærer. 

Hoel ble i forrige uke trukket fram som en god erstatter av politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen og politisk redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen.

Nå peker også enkelte fylkesledere på Hoel som en naturlig arvtager, i en rundspørring som Klassekampen har gjort. Både Hordaland og Sogn og Fjordane Senterpartiet peker på Borten Moes statssekretær som ny forsknings- og høyere utdanningsminister.

— Hoel kjenner distriktshøyskolene godt og har lang erfaring fra den sektoren selv. Vi er godt fornøyd med prosjektet til Borten Moe som statsråd, og Hoel er også en som kjenner det godt og kan videreføre det, sier fylkesleder i Sogn og Fjordane Senterpartiet, Erlend Herstad, til avisa.

Hoel er professor i historie og jobbet ved Høgskulen på Vestlandet før han ble hentet inn som statssekretær i 2021. Han har en fortid som kommunepolitiker i Luster kommune og har tidligere vært leder av Noregs Mållag. 

Borch: Rokeringer

- Landbruksminister Sandra Borch er den heteste kandidaten til å bli ny forsknings- og utdanningsminister, tror politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim. 

Slik Fjellheim ser det, har hun nådd formtoppen som landbruks- og matminister og var aktuell til denne statsrådposten i 2021. Så skjedde det omrokeringer og hun ble landbrukets minister i stedet. 

- Det ligger i kortene at det blir Borch. Hun er nå et av regjeringens sterkeste kort, med høy tillit hos statsminister Støre, og hennes autoritet kan være nyttig i en forsknings og utdanningssektor der det har vært mye støy med forgjengeren. I Senterpartiet står det dessuten kandidater i kø til posten som landbruksminister, det gjør det ikke for posisjonen som forsknings- og høyere utdanningsminister. Borch har høyere utdanning og embedseksamen i juss fra Universitetet i Tromsø, og har en god ballast. Og dette er en statsrådpost som kan legge til rette for desentralisert utdanning i distriktene, og dermed gi mye prestisje for Senterpartiet. 

Uansett hvem det blir, tror han det blir en endring med den nye statsråden. Det vil ikke være noen som vil være like skarp i kantene som Ola Borten Moe. 

- En ny statsråd vil ha en annen profil. Vi vil kanskje få en statsråd som vil være opptatt av forsoningsarbeid og som kanskje vil etablere en mer fredelig sameksistens med sektoren, ikke minst med studentene, sier Skjalg Fjellheim. 

Sandra Borch var leder av Senterungdommen fra 2011 til 2013. Her er hun avbildet i en Khrono-debatt i 2013.

Andre kandidater

Selv om flere peker i retning av Pollestad, Borch eller Hoel, er det fremdeles andre kandidater som blir snakket om.

Sandra Borchs  vararepresentant på Stortinget, Ivar Prestbakmo, er et navn som blir nevnt.

Prestbakmo blir trukket fram som en mulig joker, en stødig og handlekraftig politiker, som kan bidra sterkt for partiet inn i regjering.

Prestbakmo er i permisjon fra stillingen som fylkesordfører i Troms og Finnmark og har tidligere vært ordfører i Salangen kommune, fylkesleder i Troms Sp og sitter i sentralstyret i partiet. Han har mellomfag i statsvitenskap fra Universitetet i Tromsø, og flere fag fra andre høgskoler.

Parlamentarisk leder for Senterpartiet Marit Arnstad er kanskje Senterpartiets mest erfarne stortingsrepresentant. Hun har til sammen sittet på Stortinget i snart 18 år, har vært både olje- og energiminister og samferdselsminister, og nyter stor respekt i partiet. 

Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og kjenner universitets- og høgskolesektoren godt. Fra 2005 til 2012 var hun styreleder ved NTNU.

Arnstad kommer fra Nord-Trøndelag, et av kjerneområdene til Senterpartiet, som nå mister en statsråd når Ola Borten Moe forlater regjeringen. Arnstad har tidligere ikke ønsket å gå inn i regjeringen som statsråd.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, kjenner godt til sektoren, men ønsker hun seg en statsrådpost?

Utdanningspolitiker Marit Knutsdatter Strand fra Innlandet er også en aktuell kandidat.

I forrige stortingsperiode var hun første nestleder av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Oppland er også et sterkt Senterparti-fylke, og Strand blir nevnt som en interessant politiker med god kjennskap til sektoren. 

— Hun kjenner arbeidsoppgavene til statsråden godt og rutinene i regjering. Så er det opp til Vedum og Støre å legge kabal, sier leder i Vestfold Sp, Per-Asbjørn Andvik, til Klassekampen.

Ingen erstatter?

Det kan også være mulig at ingen erstatter blir utpekt. Kilder i Arbeiderpartiet sier at de ønsker at Arbeiderpartiet overtar høyere utdanningsdelen av departementet også, og gjerne før valget. Dette blir også nevnt fra senterpartihold. Da kan kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fort bli eneste statsråd i Kunnskapsdepartementet. 

Det stormet rundt kunnskapsministeren tidligere i sommer da det ble kjent at hun hadde brutt habilitetsreglene, og Stortingets kontrollkomite har opprettet en sak for å få klarhet i forholdene.

Blir Brenna sittende som eneste statsråd, virker det sannsynlig at Oddmund Løkensgard Hoel fortsetter som statssekretær for forskning og høyere utdanning i det «samlede» departementet fram til en større rokering av statsrådspostene på et senere tidspunkt.

Rettelse 4/8 klokka 09.00: Ved en glipp fikk vi ikke  først med oss Skjalg Fjellheims ønsker om endringer i forbindelse med sitatsjekk. Dette er nå korrigert. 

Powered by Labrador CMS