politikk
En av disse kan overta etter Ola Borten Moe
Marit Arnstad, Marit Knutsdatter Strand og Oddmund Løkensgard Hoel nevnes som kandidater til å bli ny forsknings- og høyere utdanningsminister.
Ola Borten Moe (Sp) kunngjorde fredag at han går av som statsråd for forskning og høyere utdanning etter E24s avsløring om statsrådens brudd på regjeringens habilitetsregler.
Nå går spekulasjonene om hvem som skal overta. Blant senterpartipolitikerne som nevnes, er utdanningspolitiker på Stortinget
Marit Knutsdatter Strand, partiets parlamentariske leder Marit Arnstad og Ola
Borten Moes statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Det kan også tenkes at Arbeiderpartiet får statsrådsposten, eller at kunnskapsminister Tonje Brenna overtar Borten Moes oppgaver. Men de politiske redaktørene i Klassekampen og Nationen tror forsknings- og utdanningsminister vil bestå som en egen ministerpost, med Senterpartiet ved roret. De tror ikke på interne rokeringer i regjeringen nå.
Bjørgulv Braanen i Klassekampen viser til at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte at en ny statsråd skulle komme i begynnelsen av august.
— Gitt at Støre ikke sitter på hytta si med hele tegnebrettet, så har jeg bare regnet med at det bare blir ett bytte, sier han.
Både han og politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen mener at dette feltet er viktig for Senterpartiet.
— De er blant annet opptatt av desentralisert utdanning og like utdanningsmuligheter over hele landet, sier Ekornholmen.
Utdanningspolitiker Marit Knutsdatter Strand
Kilder Khrono har snakket med i regjeringspartiene, tror heller ikke på rokering av statsrådsposter. Derimot ligger det an til at Borten Moe vil få en erstatter fra eget parti. Den som nevnes hyppigst, er Marit Knutsdatter Strand.
31-åringen er utdannet lektor og representerer Oppland på Stortinget. Hun sitter i sin andre periode i utdannings- og forskningskomiteen.
— Jeg synes det først og fremst er Marit Knutsdatter Strand som peker seg ut som en mulig kandidat, sier Ekornholmen i Nationen.
— Hun sitter på Stortinget i sin andre periode, hun er fra Innlandet og hare vært ganske tydelig i sine uttalelser om både skolepolitikk og utdanningspolitikk, utdyper hun.
Knutsdatter Strand engasjerte seg blant annet sterkt i gjenreisningen av Høgskolen på Nesna. Senterpartiet var eneste parti som i sin tid stemte nei til fusjoner og Solberg-regjerings strukturreform.
Aud Gunnhild Hove (Sp), som er fylkesordfører i Innlandet, er full av lovord om Strand, men vil ikke spekulere på hvem som får posten.
— Ja, jeg tror hun kunne gjort en utmerket jobb. Trass sin unge alder, har hun lang erfaring med dette. Jeg mener hun gjør en god figur. Hun er hardtarbeidende og veldig god til å kommunisere med både lokallag og fylkeslag, sier hun.
Politisk redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen var den som i sin tid først foreslo at Ola Borten Moe og Senterpartiet burde få ansvaret for utdanningspolitikken i den sittende regjering, da det ble spekulert i statsrådskabaler. Han har også merket seg Strand.
— Ja, hun virker veldig flink. Skulle jeg tippe, er hun for uerfaren. Men de tok jo med Mehl (justisminister Emilie Enger Mehl, journ.anm.), så de kan være dristige på det, sier han.
Strand ønsker selv ikke å kommentere disse spekulasjonene til Khrono, men sier at det er «hyggelig» å bli nevnt.
— Hvem det blir, er opp til partilederen og statsministeren å avgjøre. Jeg kan bare love at jeg skal fortsette å jobbe hardt for forsknings og utdanningsfeltet ut perioden, uansett hva som skjer, sier Strand.
Partiveteran Marit Arnstad
Bjørgulv Braanen trekker fram veteran Marit Arnstad, som er Senterpartiets parlamentariske leder.
— Hvis hun av en eller annen grunn nå har kommet fram til at hun er villig til å gå i regjering, er dette en perfekt stillingen for henne, sier han.
Mange trodde hun ville bli finansminister etter Stortingsvalget i 2021, men hun fortsatte å lede partiets stortingsgruppe.
— Hun kunne fått enhver post i regjeringen hun ville hatt. Men hun har selv valgt å forbli i Stortinget. Og det kan jo hende hun kan endre på det.
— Hvorfor er dette en perfekt post for henne?
— Hun er veldig erfaren. Jeg kan ikke tenke meg hvilket departement hun ikke kunne tatt. Etter mitt syn er hun er av Norges aller dyktigste og mest erfarne politikere, og med bred tillit, tror jeg.
— Men hvis hun først skal inn i regjeringen, ville hun ikke ønsket seg noe annet enn forskning og høyere utdanning?
— Jo, men da må du begynne å rokere og gjøre en «full reshuffle».
Arnstad har tidligere vært både samferdselsminister og ojle- og energiminister, og har blant annet vært styreleder ved NTNU, så hun kjenner kunnskapssektoren fra den kanten også. Hun satt i Utdannings- og forskningskomiteen etter eget ønske i perioden 2017-2021.
Arnstad var blant annet sterkt mot strukturreformen som hun mente førte til en sentralisering av høyere utdanning. I komiteen tok hun også sterkt til orde mot Solbergs nye forslag om å inndra ubrukte midler fra universitetene, og mente at Solberg styrte universitetene med jernhånd.
Anne Ekornholmen i Nationen tror imidlertid ikke Marit Arnstad blir med i regjeringen.
— Jeg tror det skal fryktelig mye til. Jeg tror hun trives veldig godt i jobben hun har nå, der hun holder styr på stortingsgruppa og styrer dag-til-dag-politikken som Senterpartiet utøver i Stortinget.
Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel
Et tredje alternativ er at Ola Borten Moes statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel rykker opp. Hoel er professor ved Høgskulen på Vestlandet.
— Han har god innsikt i feltet, både gjennom sin egen jobb og gjennom å ha jobbet med Borten Moe i snart to år. Så det kanskje en smidig overgang. Men han er jo ikke en kjent Senterparti-politiker, det er et anonymt navn. Så det kommer an på hva man er ute etter, sier Ekornholmen.
Bjørgulv Braanen kommenterer:
— På papiret virker det smart. Han er jo godt innsatt i sakene. Men på den annen siden vil jo et parti gjerne utnevne sine sterkeste politikere, som har fartstid fra partiet. Det er sjelden man bare utnevner fagpersoner. Men på meg virker han absolutt kapabel. Han har vært veldig ute rundt omkring for å begrunne politikken.
I Oppland Arbeiderblad trekkes også Senterpartiets parlamentariske nestleder Geir Pollestad fram. Til avisen nevner kilder også Erling Sande, som er leder av Stortingets transportkomité.
Ola Borten Moe har vært en kontroversiell og upopulær politiker i kunnskapssektoren. Men Braanen tror det Borten Moe har gjort, har blitt oppfattet som positivt blant Senterpartiets velgere og i andre deler av befolkningen. Braanen viser blant annet til at han har styrket utdanning i distriktene, reddet studiestedet på Nesna og at han snakker mye om praksisnær utdanning.
På et pressemøte sent fredag kveld lovte statsminister Jonas Gahr Støre at arbeidet Ola Borten Moe har startet skal fortsette, og han roste Moe for å ha vært dyktig på sitt felt.
— Norge skal være en ledende utdannings- og forskningsnasjon, sa statsministeren.
Sommerferie forsinker ny statsråd
Men når kommer den nye statsråden på plass? Aftenposten skrev i helgen at sommerferien forsinker Borten Moes avgang.
Et regjeringsmedlem kan formelt ikke gå av selv. Man må få avskjed av Kongen i statsråd. Det betyr at Moe i hvert fall må sitte som statsråd fram til neste gang statsrådene samles på Slottet.
— Vi kommer tilbake om tidspunktet for når det vil skje, uttalte statssekretæren for kommunikasjon ved Statsministerens kontor, Kristoffer Thoner til avisen i helgen.
Neste statsråd er planlagt først 11. august, men det kan tenkes at det blir avholdt et møte før dette. Ifølge en av Khronos kilder kan en ny statsråd bli utnevnt allerede førstekommende fredag.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år