Ny styreleder

Ny NHH-styreleder: — Vi er inne i en brytnings­tid

Karen Helene Ulltveit-Moe tar 1. august over som ny styreleder ved Norges handelshøyskole — 16 år etter at hun sluttet som professor ved høgskolen.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe tilbrakte 14 år ved Norges handelshøyskole. Først som student, så postdoktor, før hun til slutt endte opp som professor.
Publisert Oppdatert

Den 1. august overtar Karen Helene Ulltveit-Moe ny ekstern styreleder ved Norges handelshøyskole (NHH).

Hun overtar etter Deloitte-partner, Aase Aamdal Lundbaard, som ble oppnevnt som ny styreleder ved NHH i 2020 etter at daværende styreleder Kari Olrud Moen ble statssekretær i Finansdepartementet og måtte trekke seg.

Fakta

Karen Helene Ulltveit-Moe (53)

  • Ny styreleder ved Norges handelshøyskole fra 1. august 2021 .
  • Har jobbet som professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo siden 2005.
  • Sitter også i hovedstyret til Norges Bank.

Det nye vervet som NHH-styreleder er på mange måter en retur hjem for Universitetet i Oslo-professor Ulltveit-Moe. I 14 år studerte og jobbet hun ved handelshøyskolen.

— Hvorfor takket du ja til å bli styreleder?

— Fordi jeg mener at Norges handelshøyskolen er en viktig institusjon i Norge. Jeg har studert og jobbet der i mange år, og har et stort hjerte for handelshøyskolen. Det blir morsomt å bidra til utviklingen, sier Ulltveit-Moe.

Trenger konstant fornyelse

Hun begynte som NHH-student i 1991 og fullførte høyere avdeling i 1993. I 1996 fullførte hun sin doktorgrad, og begynte sin akademiske NHH-karriere der hun blant annet var postdoktor, forskningsdirektør ved Centre for International Economics and Shipping og til slutt professor.

Da kunngjøringen ble gjort i juni trakk forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim fram Ulltveit-Moes lange erfaring fra både akademia og næringslivet som en styrke.

— Jeg tror det nye styret vil bidra til å styrke NHH sin rolle i omstillingen i regionen gjennom et enda tettere samarbeid mellom akademia, næringslivet og offentlig sektor, sa Asheim i en pressemelding.

Karen Helene Ulltveit-Moe har siden 2014 sittet i hovedstyret til Norges bank.

Ulltveit-Moe er tydelig på at det er for tidlig å kommentere spørsmål om hvordan hun kommer til å løse rollen som styreleder. «Spør meg igjen om seks måneder», sier hun.

Men noen generelle betraktninger ønsker hun å komme med.

Fakta

Sju nye styreledere fra 1. august

Sju universiteter og høgskoler får nye styreledere fra 1. august. Khrono snakker med samtlige før de starter i sine nye posisjoner.

De nye styrelederne er:

— Jeg tror utdanningssektoren er som resten av samfunnet. Vi har et behov for konstant fornyelse for å ta godt nok vare på den rollen man har i samfunnet til enhver tid. Som samfunnsøkonom er vi flinke til å snakke om fornyelse i industrien, men det gjelder i like stor grad ved utdanningsinstitusjoner.

Aldri hvile på sine laurbær

Den nyvalgte styrelederen ved UiT Norges arktiske universitet, Marianne E. Johnsen, sa nylig i et intervju med Khrono at hun tror det å lede mennesker ved et universitet ikke er så annerledes fra det å lede mennesker i næringslivet.

Ulltveit-Moe ønsker ikke å si om hun er enig, men:

— Overordnet sett vil jeg si at en styreleder er en styreleder uansett hvilken institusjon man leder. Hvilke utfordringer og oppgaver som må håndteres vil variere, og det er noen områder som krever ulike tilnærminger.

— Hva tror du blir de største utfordringene de neste fire årene?

— Utdanningssektoren er inne i en brytningstid. Det skjer utrolig mye på teknologisiden, som knytter seg til hvordan arbeidslivet utvikler seg. Det stiller nye krav til utdanningsinstitusjonene med tanke på hva arbeidslivet krever. Det gjelder å være i forkant av utviklingen, og derfor er det viktigere enn noensinne å kontinuerlig fornye seg. Ved NHH er man heldig som tiltrekker seg veldig flinke studenter og mange søker seg dit, men man må aldri hvile på sine laurbær, sier Ulltveit-Moe.

Vil lytte til alumner

Khrono har flere ganger tidligere skrevet om studentkulturen ved NHH.

I et innlegg fra 2018 tok NHH-student Sander Eilertsen et oppgjør med kulturen som han kalte «et nikkedukkehjem» Han skrek om en sterk ekskluderingskultur, utnytting av usikre jenter og en fem prosents-elite som dominerer foreningslivet ved institusjonen. Redaktør i studentavisa K7, Caroline Grundekjøn, var også ute og fortalte om et «uholdbart» kvinnesyn ved NHH og hetsen som opplevde etter å ha stått fram som varsler.

NHH-rektor mente den gang at studentmiljøet var bra ved handelshøyskole, mens daværende styreleder Kari Olsrud Moen kalte hetsen «uakseptabel».

— Jeg har fulgt med i diskusjonen, men ikke i tilstrekkelig grad til at jeg ønsker å mene noe om det før jeg har mer kunnskap. Generelt sett mener jeg at styret har ansvaret for den kulturen som er ved en institusjon, og at en institusjon bør ha et godt miljø for alle som har en tilknytning til det.

Den påtroppende styrelederen forteller at hun vil bruken tiden fremover på å lytte til hva resten av omverden mener om NHH.

— Ved handelshøyskolen har man utdannet mange som nå sitter sentralt plassert i samfunns- og næringslivet, og jeg er opptatt av å lytte til hva flinke alumnier mener om NHH. Det henger sammen med at jeg mener det er viktig for ethvert styre ved en utdanningsinstitusjon å sørge for at utdanningen har arbeidslivsrelevans. Og man kan aldri lytte for mye, sier Ulltveit-Moe.

Powered by Labrador CMS