medisinutdanning
NTNU, UiO og Sykehuset Innlandet enige om samarbeid
Innen et par år sender både NTNU og UiO legestudenter for å fullføre de siste årene av utdanningen sin i Innlandet. Samarbeidet kommer til å kreve mye, er partene samstemte om.
NTNU, Universitetet i Oslo og Sykehuset i Innlandet er enige om et samarbeid som sikrer legestudenter ved begge de to utdanningsinstitusjonen studieplasser ved Sykehuset Innlandet.
— Dette er et oppdrag som vi har fått, og som vi skal løse, sier dekan for Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo, Hanne Flinstad Harbo, til Khrono.
Hun poengterer at samarbeidet kommer til å kreve mye arbeid, både i form av ressurser og økonomi.
— Det blir en helt ny måte å gjøre det på, men vi skal løse oppdraget.
Var overrasket
«Særdeles krevende for Universitetet i Oslo».
Slik karakteriserte UiO-rektor Svein Stølen regjeringens beslutning om at deler av NTNUs medisinutdanning skal flyttes til Sykehuset Innlandet.
Det var tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) som offentliggjorde nyheten om at NTNU skulle få opprette medisinutdanning i begynnelsen av september.
Der jubelen stod i taket i Trondheim, rynket de på nesen i Oslo. Etter noen uker gikk UiO-rektor Svein Stølen ut i Khrono og uttalte at han var overrasket.
UiO har nemlig hatt planer om å opprette Campus Innlandet, der de ønsker å etablere legeutdanning. Hovedstadsuniversitetet har i flere år samarbeidet med Sykehuset Innlandet om praksis, og som et resultat av dette skulle Campus Innlandet opprettes.
De første ordinære studentene skulle starte opp i Innlandet i januar 2025.
Som følge av NTNU-nyheten fra regjeringen og Sandra Borch i september, ble det hele satt på vent. Det bekreftet både Svein Stølen, prosjektleder Trine Finnes og administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet, Alice Beathe Andersgård, overfor Khrono i oktober.
Gudbrandsdølen Dagningen har tidligere skrevet at Andersgaard har vært skeptisk til at Sykehuset Innlandet skal ta legestudenter fra både Universitetet i Oslo og NTNU.
— Det blir et kjempeløft for oss bare å svare opp det som må til for å oppfylle avtalen med UiO, har Andersgaard tidligere uttalt i Oppland Arbeiderblad.
— Et løft for regionen
Noen måneder senere ser det ut til at Universitetet i Oslo, NTNU og Sykehuset Innlandet er enige om et samarbeid.
I en kronikk i Khrono skriver dekan Hanne Flinstad Harbo ved UiO, dekan Siri Forsmo ved NTNU og sykehusdirektør Alice Andersgaard at de tre partene er i gang med samarbeidet om å utvikle medisinutdanningen i Innlandet.
— At legestudenter fra Universitetet i Oslo og NTNU kan gjennomføre en stor del av utdanningen i Innlandet vil gi et løft for regionen, skriver de tre.
De viser til at først UiO og deretter NTNU tidligere har inngått ulike avtaler om å opprette medisinutdanning på Gjøvik, og at de nå har startet et felles samarbeid for å utvikle et godt desentralisert studietilbud for legestudenter, både ved UiO og NTNU i Innlandet.
— Selv om leger som er utdannet ved UiO og NTNU er like godt forberedte til å arbeide som leger når de er ferdigutdannet, er det en del forskjeller mellom studieprogrammene. Vi må finne ut av hvordan vi praktisk skal klare å drive samtidig undervisning og studentpraksis for legestudenter både fra UiO og NTNU i Innlandet. I dette ligger det mye arbeid foran oss, men vi er sikre på at vi finner gode løsninger, poengterer de tre i kronikken.
— Vi var uenige
På spørsmål fra Khrono om hun er glad for at samarbeidet nå er på gang, svarer dekan Hanne Flinstad Harbo at UiO ikke har ønsket seg denne løsningen.
— Men når det først er lagt opp på denne måten fra regjeringens side, er det et oppdrag som vi vil løse. Det er vi alle veldig samstemte om, sier dekanen.
Planen er nå at 20 legestudenter fra UiO flytter til Innlandet i 2025/2026 og fullfører de tre siste årene av medisinstudiet ved sykehusene og kommunene i regionen. Fra NTNUs side er planen at 20 legestudenter fra dem skal gjøre det samme fra og med 2026.
— Det er fint at samarbeidet om dette nå er i gang. Medisinutdanningene i Norge har samarbeidet godt i alle år. Denne saken var vi uenige om, men nå samarbeider vi videre for å finne best mulig løsning, avslutter Hanne Flinstad Harbo.