Midlertidighet

NTNU-forskerens opp­sigelses­sak er utsatt på ubestemt tid

Ingrid Eftedals (56) oppsigelsessak ved NTNU skulle etter planen behandles tirsdag.

Ingrid Eftedal er fast midlertidig ved NTNU
Publisert Oppdatert

Mange har engasjert seg i saken til Ingrid Eftedal, etter at seniorforskeren i november fortalte at hun for andre gang på fire år hadde fått varsel om oppsigelse.

Årsaken til at 56-åringen ikke lenger får fortsette å jobbe ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er at det ikke lenger finnes midler til forskningsprosjektet hennes.

Tirsdag skulle etter planen oppsigelsessaken behandles i Sentralt ansettelsesorgan, men saken ble i siste liten utsatt på ubestemt tid.

Det skriver Universitetsavisa.

Reagerer på to punkter

Ifølge avisa skyldes utsettelsen at Eftedals fagforening har sendt spørsmål til Fakultetet for medisin og helsevitenskap, som fakultetet ikke har rukket å svare på i tide.

Til Universitetsavisa forklarer Eftedal at hun har reagert på to punkter i innstillingen til fakultetet, som går inn for oppsigelse. Det samme gjør Sentralt ansettelsesorgan i sin innstilling.

For det første reagerer hun på at fakultetet skriver at det vil være lett for henne som 56-åring å finne ny jobb.

— De sier at de tidligere har ansatt folk som er eldre enn meg, men jeg tror likevel ikke det blir spesielt enkelt å skulle finne en ny relevant stilling, sier Eftedal til Universitetsavisa.

Hun reagerer også på det ikke finnes andre relevante stillinger for henne ved NTNU.

Akademikerne: — Uholdbar praksis

Forskere i 559 årsverk er i samme utsatte stillingskategori som Eftedal. Man har også sett en kraftig økning i bruken av «faste midlertidige» stillinger.

— Det er bruk for disse folkene og jeg har stor sympati med dem. Dette er en uholdbar praksis, og en kompleks problemstilling, skriver konstituert leder av Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, til Khrono.

Lise Lyngsnes Randeberg

Hun sier, i likhet med Forskerforbundet-leder Guro Lind, at løsningen finnes i finansieringen.

— Vi trenger bufferfinansiering som sørger for at det finnes midler mellom forskningsprosjektene, skriver Lyngsnes Randeberg.

Midlene tar slutt i september

Eftedal har lang fartstid ved NTNU, og har forsket der i 20 år. Den seneste tiden har hun vært forskergruppeleder innen dykkemedisin, og vært avhengig av å hente inn eksterne midler til forskningen. «Et evig jag etter midler», sa hun til Khrono i november om livet som fast midlertidig ansatt.

Dersom oppsigelsen går igjennom vil hun ha midler fra Forskningsrådet ut september. Etter det er det slutt.

(Oppdatert: 15.02.22. kl 15:42: La inn kommentar fra Akademikerne)

Powered by Labrador CMS