lederstillinger
NTNU er på lederjakt. Han er blant dem som vurderer å søke en av de 11 stillingene
En rekke sentrale lederstillinger ved NTNU er nå utlyst. Professor Terje Lohndal vurderer å søke dekanjobben på Det humanistiske fakultet.
Fra høsten 2025 kan det bli store utskiftninger blant NTNUs ledere. Ei kartlegging Khrono har foretatt viser at svært mange av dagens ledere er i tenkeboksen.
Universitetet er på jakt etter sju dekaner, en museumsdirektør og tre prorektorer. Disse stillingene er utlyst med søknadsfrist 20.august. To viserektorstillinger - en for NTNU Gjøvik og en for NTNU Ålesund, skal også snart lyses ut.
Hvilke av dagens ledere ønsker å fortsette? Hvem takker for seg? Og hvem av lederne ønsker å skifte beite?
Vil styrke humaniora
— Jeg vurderer å søke dekanjobben på Det humanistiske fakultet, svarer professor Terje Lohndal når Khrono spør om han har planer om å søke på en av de utlyste lederstillingene.
I dag er han prodekan for forskning ved fakultetet, og har gjort en lynkarriere i akademia.
38-åringen var bare 27 år da han ble professor. Det gjorde ham til Norges nest yngste professor noensinne. Superlativene har haglet: «Lingvistikkens Mozart» og «språkgeniet».
Merittene er mange, men vi kan nevne at han i 2014 ble kåret til en av de fremste unge forskerne av Morgenbladet, og ble tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen samme år.
Hvis han blir dekan, har han tøffe tider i vente.
Universiteter og høgskoler sliter med trang økonomi og det er få utsikter til bedre tider. Det er kutt på kutt, nedbemanning, sluttpakker og til og med antydninger om oppsigelser. NTNU er ikke noe unntak. Men Lohndal er visst ikke lettskremt.
— Humanistiske fag er avgjørende for å forstå verden, og jeg vil gjerne bidra til å styrke disse i en tid der økonomi og dimensjonering skaper noen mørke skyer på himmelen, sier han til Khrono.
For utenforstående kan det være vanskelig å skjønne hvordan anerkjente forskere frivillig ønsker å bli leder. Terje Lohndal har tro på at han skal greie å kombinere begge deler.
— Jeg har lang erfaring i å kombinere lederverv med en aktiv forskningskarriere. Om jeg skulle bli dekan, vil jeg ha mulighet til å finne rom utenom arbeidstid til å være faglig aktiv, selv om det naturlig nok blir noe mindre enn tidligere, sier han.
Dekan blir professor
Nåværende dekan Anne Kristine Børresen har sittet i tre åremålsperioder, altså 12 år, og kan ikke søke stillingen på nytt.
Historikeren blir professor ved Institutt for historiske studier, ett av de to historie-instituttene ved NTNU.
Instituttet ble splittet i to etter en svært betent konflikt, der Børresen fikk kritikk for å være en del av konflikten.
Ifølge Universitetsavisa har noen ansatte reagert på at hun framover skal jobbe ved dette instituttet. Rektor Tor Grande sa til samme avis at Børresen har rett på denne stillinga og at vanlig praksis er at ledere på åremål går tilbake til sine opprinnelige stillinger.
Vurderer å søke prorektorjobb
Professor Monica Rolfsen søkte på jobben som rektor ved NTNU. Den fikk hun ikke. Nå bruker dekanen ved Fakultet for økonomi sommerferien tida til å fundere grundig på om hun vil søke på jobben som prorektor for samfunnsansvar og formidling.
— Jeg har vært dekan i sju år, og det har virkelig vært et privilegium å være med på å bygge opp et helt nytt fakultet fra start siden 2017. Det er fortsatt mange spennende og viktige oppgaver ved fakultetet, ikke minst prosessen med internasjonal akkreditering.
Samtidig synes Rolfsen at NTNU-styret gjorde et veldig klokt grep når de opprettet denne nye prorektorstillinga for samfunnsansvar og formidling.
— Oppgavene som følger med den, vil ha stor betydning for NTNUs videre utvikling, og hvordan universitetet skal bli enda mer synlig og profilert. Det er viktig, ikke minst i økonomiske nedgangstider — kampen om både de beste hodene og om ressursene.
— Jeg vurderer derfor å søke den, sier hun til Khrono.
Monica Rolfsen vil bruke sommeren til å gjøre noen avveininger, og vil også rådføre seg med gode kolleger.
Dekan vil bli prorektor
En annen som søkte rektorjobben i år uten å få den, er dekan Øyvind Weiby Gregersen (54) ved Fakultet for naturvitenskap. Nå er Gregersen tydelig på at han ikke søker en ny periode som dekan.
— Jeg kommer til å søke stillinga som prorektor for utdanning, sier han.
1. august 2017 overtok han som dekan ved Fakultet for naturvitenskap, NTNU. Han etterfulgte Anne Borg, som fra samme dato ble prorektor for utdanning ved NTNU, før hun senere igjen ble rektor.
Marit Reitan har i dag stillingen som prorektor for utdanning. Hun opplyser at hun ennå ikke har bestemt seg for om hun skal søke en ny periode.
— Jeg føler fortsatt at jeg har mye ugjort på utdanningsområdet ved NTNU. Samtidig er det slik at jeg har vært leder ved NTNU ganske lenge. Jeg er derfor i tenkeboksen når det gjelder spørsmål om jeg fortsatt ønsker å ha en lederrolle.
Toril A. Nagelhus Hernes har vært prorektor for nyskaping siden 2017. Nå søker hun på en tredje periode.
— Ja, jeg søker en ny periode som prorektor. Jeg søker fordi jeg mener at NTNU har behov for mine bidrag, og fordi jeg er motivert til å jobbe videre i rollen som prorektor for forskning og innovasjon, som jeg tilnærmet fungerer i nå, sier Hernes.
Anklager og sluttpakker
Ingrid Schjølberg er dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, og det har hun vært siden 2019. Schjølberg har ikke svart på Khronos henvendelse.
Det er knyttet spenning til om hun velger å søke en ny periode. Det har blåst kraftig rundt henne det siste året, blant annet har noen ansatte anklaget dekanen for å bedrive maktmisbruk og latterliggjøring.
— Jeg er lei meg og tar det tungt, sa hun til Universitetsavisa.
Dekan Tine Arntzen Hestbek står overfor alvorlige beslutninger i nær framtid. Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap har gitt mange av de ansatte mulighet for å søke om sluttpakke ved Institutt for lærerutdanning. Hvis ikke mange nok takker ja, kan neste skritt bli oppsigelser.
— Jeg er ennå i tenkeboksen om jeg skal søke ny periode som dekan. Jeg har ikke vurdert å søke stilling som prorektor, svarer Hestbek når Khrono spør henne om hva hun ønsker å gjøre.
Fakultetet til dekan Siri Forsmo strever også med å få kontroll over økonomien.
Fakultet for medisin og helsevitenskap har uten hell prøvd å komme i mål med naturlig avgang. De vil derfor tilby individuelle sluttavtaler til ansatte mellom 62 og 67 år. De må kvitte seg med 95,5 årsverk for å få budsjettene i balanse.
— Jeg har ferie og vil bruke sommeren til å bestemme meg for om jeg søker en ny periode. Jeg kommer ikke til å søke prorektorstilling, sier Siri Forsmo.
Bolland takker for seg
Museumsdirektør Hans Stenøien har allerede tenkt ferdig.
— Jeg tenker å søke en ny periode, og er motivert for å ta fire nye år, sier direktøren for NTNU Vitenskapsmuseet.
Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap har tidligere meddelt Khrono at han ikke vil søke en ny periode som dekan. Han opplyser nå at han heller ikke vil søke på en av prorektorstillingene.
Sara Brinch ble ansatt som dekan for Fakultet for arkitektur og design fram til 31. juli 2029, så hennes stilling blir ikke utlyst.
Viserektor vurderer å ikke søke
Gro Dæhlin er i dag viserektor ved NTNU i Gjøvik:
— Det er naturlig å være litt i tenkeboksen på et slikt tidspunkt, men per i dag er vurderingen å ikke søke, forteller hun til Khrono.
— Jeg var prorektor i nesten 13 år ved Høgskolen i Gjøvik og nå snart 4 år som viserektor, det er en tid for alt. Jeg tenker det kan være greit å bruke de neste årene på utdanningsområdet, det har jeg savnet.
Dæhlin ønsker heller ikke å bli prorektor.
Anne-Lise Major Sagen er viserektor ved NTNU Ålesund. Hun sier hun vil vente med å ta stilling til om hun skal søke ny periode først når stillinga er utlyst.
Hun vil ikke søke på en av stillingene som prorektor.