NSO-landsmøte
NSO vil ha en slutt på eksamen 18. mai
Norsk studentorganisasjon (NSO) vil ikke lenger at studenter skal ha eksamen 18. mai og 23. desember. De mener det er svært uheldig for studentene å ha eksamen på disse datoene.
Norsk studentorganisasjon (NSO) har nettopp avsluttet sitt årlige landsmøte i Tønsberg, og ny politikk for den kommende tiden er bestemt.
Nytt av året er en resolusjon som skal sikre at studenter får en bedre eksamenstid.
NSO ønsker blant annet å endre den nasjonale studieforskriften for å hindre at studenter må gå opp til eksamen to dager på rad.
«I dag er det ikke uvanlig at studieinstitusjoner setter opp eksamener to dager på rad for studenter innenfor et anbefalt studieløp. Dette er svært uheldig og kan bidra til å hemme studiekvaliteten og studieprogresjonen til studentene», skriver NSO i resolusjonen.
Derfor vedtok representantene på landsmøtet at NSO skal jobbe for å forhindre at to eksamener kommer tett på hverandre.
«Det skal være minimum 24 timer mellom avslutning og oppstart av to eksamener som i emner som er en del av den ordinære studieplanen ved alle høyere utdanningsinstitusjoner», mener NSO.
— Svært uheldig
Det er ikke kun eksamen to dager på rad som er en utfordring for studentenes prestasjon på eksamen, ifølge NSO.
De mener også at det er svært uheldig for studentene å ha eksamen 18. mai og 23. desember. NSO mener utdanningsinstitusjonen bør unngå å sette opp eksamen på disse datoene for å bevare studentene mentale helse.
«Å ha eksamen dagen
etter nasjonaldagen vil forhindre at studentene kan delta i markeringen av Norges nasjonaldag,
grunnet forberedelser til eksamen. Når det kommer til den 23. desember, hindrer å ha eksamen
studenter fra å komme seg hjem til jul. Begge disse konsekvensene er svært uheldig», mener NSO.
Fusk blir straffet for hardt
Fusk ble naturligvis også et tema på landsmøte.
Det siste året har plagiat og såkalt selvplagiat vært en stor del av samfunnsdebatten. En student ved Høgskolen i Innlandet ble mistenkt for fusk etter å ha gjenbrukt to avsnitt fra en tidligere innlevert eksamensoppgave hun ikke hadde fått uttelling for. Saken skal etter planen behandles i Høyesterett til høsten.
NSO mener studenter blir uforholdsmessig strengt straffet i slike og andre fuskesaker.
«Det er urimelig, urettferdig, og har store personlige konsekvenser for studentene som blir straffet. Denne behandlingen av studenter kan vi ikke tillate», skriver NSO i en resolusjon om rettferdig behandling av fuskesaker.
Selvplagiat skal ikke straffes
Representantene på landsmøtet gikk inn for at NSO skal jobbe med å reversere den økte maksstraffen for fusk, som nylig ble vedtatt av Stortinget. I den nye universitets- og høyskoleloven ble straffen for fusk økt fra ett til to års utestengelse fra høyere utdanningsinstitusjoner.
Studentorganisasjonen mener at maksstraffen bør være på ett år, og at utestengelse kun bør brukes i de aller groveste tilfellene. Førstegangsfusk bør normalt sett ikke føre til utestengelse, og studenter skal ikke bli utestengt før endelig vedtak er fattet, mener NSO.
De ønsker også et tydeligere skille mellom fusk og selvplagiat. Sistnevnte skal ikke straffes, mener NSO.
«Å bli straffet for gjenbruk av eget arbeid er som å bli kasta i fengsel for å stjele sin egen tannbørste», skriver studentorganisasjonen i resolusjonen.
De mener at begrepet selvplagiat bør skrinlegges ved norske utdanningsinstitusjoner til fordel for «gjenbruk av eget arbeid».
Vil ha nytt verktøy
Et siste punkt i resolusjonen handler om studentenes tilgang til plagiatkontroll. NSO mener at mange studenter frykter å bli tatt for fusk fordi de har gjort mindre feil eller ikke var godt nok kjent med regelverket.
«At studenter har tilgang på et plagiatverktøy vil bidra i å trygge studentene og unngå feil og uhell som ikke er ment som fusk».
Representantene på landsmøtet vedtok derfor at NSO skal jobbe for at alle utdanningsinstitusjoner skal tilgjengeliggjøre et verktøy for plagiatkontroll for sine studenter. Verktøyet skal være tilgjengelig i forkant av, underveis i og i etterkant av en vurderingssituasjon, mener studentorganisasjonen.