NSO landsmøte
«Puslete» mener NSO. — Vi har jobbet jævlig mye med den meldingen, sier Støre
Statsminister Jonas Gahr Støre åpnet landsmøte til Norsk studentorganisasjon og ble møtt med kritikk av de nye stortingsmeldingene.
— NSO hadde forventet mer enn de puslete forslagene til tiltak som kom.
Det sa Oline Sæther, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), da hun ønsket statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) velkommen som taler på NSOs landsmøte fredag.
Det var en travel fredag for hans regjering, med fremleggelse av to stortingsmeldinger om opptakssystemet og profesjonsutdanningene. Støre selv hadde tidligere på dagen presentert regjeringens langtidsplan for forsvarssektoren.
NSO-lederen var ikke imponert over det regjeringen la fram fredag.
— I stedet for å legge fram endringer i opptakssystemet som hadde gjort det lettere å velge høyere utdanning, gjør regjeringen kun småjusteringer, sa Sæther fra talerstolen.
Statsministeren kunne ikke dy seg da han selv fikk innta podiet.
— Puslete, sier du. Det må jeg grunne mer ved. Vi har jobbet jævlig mye med den meldingen, og så er den puslete, sa Støre til latter fra forsamlingen i Tønsberg.
— Handlekraftig
— Jeg synes det er grei skuring av studentene å si det. Det er uttrykt på et studentspråk som vi oppfatter og forstår, sier Støre til Khrono etter at han har gått ned fra scenen.
Regjeringens foreslåtte endring av opptaksregelverket vil innebære at man går fra maksimalt 14 tilleggspoeng til 3.
- Ett tilleggspoeng for førstegangstjeneste eller siviltjeneste (i dag kan du få to).
- To mulige tilleggspoeng for realfag på videregående (i dag kan du får fire).
Fra talerstolen sa Støre at systemet hadde blitt uoversiktlig og komplisert. Han forsvarer regjeringens forslag.
— Jeg mener den ikke er puslete, men heller handlekraftig og ambisiøs. Vi går fra å ha hatt 14 tilleggspoeng til å nå ha 3. Vi har ryddet opp i dette, og det er nå større sannsynlighet for at folk kommer i gang med studiene og får gjennomført dem. Det trenger landet vårt. Altfor mange må bruke altfor lang tid på det, og det driver opp poengsnittene, sier Støre.
Vil ikke kommentere Kjerkol-saken
Også neste uke blir spennende for Støre og hans regjering.
10. april møtes Nemnda for studentsaker ved Nord universitet for å slå fast om tekstlikhetene som er funnet i helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021, er å anse som fusk.
Flere medier og enkeltpersoner har funnet 125 eksempler på tekstlikhet. Ifølge VG er nesten halvparten av tekstlikhetene fra 16 ulike masteroppgaver. Kjerkol har ikke henvist til noen av disse i egen oppgave fra 2021 — verken i tekst eller i litteraturlisten på slutten, skriver avisen.
— Hvis nemnda faller ned på at hun blir felt for fusk, vil du fortsatt ha tillit til henne som helse- og omsorgsminister?
— Jeg har ingen kommentar til det. Dette er et forhold mellom en student og et lærersted. Hun må behandles som det. Jeg forskutterer ikke eller trekker noe fra det. Det er et forhold mellom henne og Nord universitetet, sier Støre til Khrono.
— Men hun er ikke en hvilken som helst student. Hun er helse- og omsorgsminister?
— Hun har rett til å bli behandlet som student, og så må universitetet ta ansvar for det.
Første statsministerbesøk
Støres visitt til NSOs landsmøte er første av dens slags. Aldri før har en statsminister besøkt landsmøtet, ifølge NSOs mangeårige kommunikasjonsrådgiver Karsten Werner Nielsen.
Tradisjonen tro måtte også statsministeren introduseres for den etter hvert velkjente softisen som serveres under alle landsmøter på Quality Hotel Tønsberg.
Statsministeren åpnet talen sin med å bemerke tradisjonen.
— Før jeg kom inn hit så sa Oline at det var noe jeg måtte gjøre og det var å spise en softis med henne. Hvis det var en strategi for å få meg på talerstolen med «brain freeze», så er det et studenttriks jeg ikke har vært borti før.
Det var også satt av tid til en spørretime med statsministeren, og seks utvalgte studentledere, inkludert de tre som stiller som lederkandidater, var plukket ut til å spørre Støre om studentøkonomi, studieavgift for utenlandske studenter og regjeringens manglende måloppnåelse i å bygge 3000 nye studentboliger hvert år.
Hele seansen kan sees her: